27 Σεπτεμβρίου 2018

Στην Αθήνα το 'Εκτακτο Συνέδριο της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

Στην Αθήνα, στις αρχές Νοεμβρίου, θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα  της προεκλογικής καμπάνιας του ΕΛΚ για τις ευρωεκλογές του Μαΐου, παραμονές του κρίσιμου συνεδρίου του ΕΛΚ στο Ελσίνκι στις 7 και 8 Νοεμβρίου, όπου οι διεκδικητές του χρίσματος θα κονταροχτυπηθούν για τη θέση του Spitzenkandidat, δηλαδή για την ηγεσία της επόμενης Κομισιόν.

Κι αυτό διότι, όπως αναφέρει η εφημερίδα "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ", η Ν.Δ. (και η ΟΝΝΕΔ) εξασφάλισαν τη διεξαγωγή του έκτακτου συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ (YEPP) στην Αθήνα, από την 1η έως τις 4 Νοεμβρίου, στο οποίο αναμένεται να δώσουν το «παρών» και υποψήφιοι για το χρίσμα.

Η εξασφάλιση του γεγονότος από μόνη της, λίγα 24ωρα πριν από την τελική μάχη που θα κρίνει ποιος θα μπει στην επίσημη προεκλογική κούρσα του ΕΛΚ για την κεφαλή της Κομισιόν, δεν είναι μόνο συμβολική. Είναι ουσιαστική.

Κι αυτό διότι βάζει τη Ν.Δ. στον κεντρικό χάρτη των εξελίξεων στο ΕΛΚ, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλλιεργεί συστηματικά γέφυρες με τη νέα γενιά των Ευρωπαίων κεντροδεξιών πολιτικών, ενώ αυξάνει την προοπτική επιρροής που θέλει να έχει ο πρόεδρος της Ν.Δ. μέσα στην πολιτική του ομάδα, πολλώ δε μάλλον ως εν αναμονή πρωθυπουργός.

Η σχέση, άλλωστε, είναι αμφίδρομη, καθώς ούτε το ΕΛΚ έχει κρύψει –μέσω δηλώσεων, αλλά και με συντονισμό του επικεφαλής της καμπάνιας του Ντάρα Μέρφι με τη Ν.Δ.– ότι ποντάρει στον κ. Μητσοτάκη για μια νίκη στην Ελλάδα, νίκη που παράγοντες του ΕΛΚ δεν έχουν κρύψει με δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι αντιμετωπίζουν ως νίκη του φιλοευρωπαϊκού μετώπου κατά του λαϊκισμού.

Την ίδια ώρα, η διεξαγωγή του συνεδρίου στην Αθήνα, όπου θα μετάσχουν 250 σύνεδροι από ολόκληρη την Ευρώπη, αποτελεί μια σημαντική επιτυχία της ΟΝΝΕΔ και της νέας ηγεσίας της (Κώστας Δέρβος).

Δεν πρέπει, εξάλλου, να λησμονείται ότι η ΟΝΝΕΔ είναι από τα ιδρυτικά μέλη της YEPP και παραδοσιακή δύναμη στους κόλπους της, έχοντας εκλέξει στο παρελθόν δύο προέδρους και δύο αντιπροέδρους στο προεδρείο της οργάνωσης. Μάλιστα, το βασικό θέμα του συνεδρίου θα είναι η ψηφιακή οικονομία, τομέας στον οποίο «ποντάρει» πολλά ο πρόεδρος της Ν.Δ.