Ιωάννης Αμπατζόγλου
Πολύς λόγος για την επιτυχία ή μη του συλλαλητηρίου που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ. Για να απαντήσουμε σε αυτό το ερώτημα θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας γεγονότα που συνέβησαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του συγκεκριμένου συλλαλητηρίου.
Πριν από τις 8 Σεπτεμβρίου, έγινε προσπάθεια από φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο συλλαλητήριο ως ακροδεξιά-φασιστική μάζωξη. Το διαλάλησαν με κάθε τρόπο και προσπάθησαν να τρομοκρατήσουν τον λαό ώστε να μειωθεί η συμμετοχή σε αυτό. Μέχρι και την απειλή αιματοχυσίας χρησιμοποίησαν ορισμένοι από αυτούς.
Ανακοινώθηκε επισήμως ότι θα υπήρχαν περίπου 7 χιλιάδες αστυνομικοί – ουσιαστικά επιστράτευσαν αστυνομικούς από όλη την Ελλάδα – και με αυτό τον τρόπο πέρασε το μήνυμα ότι η κυβέρνηση λάμβανε θέσεις μάχης και ότι ήθελε προκύψει.
Ανακοίνωναν ότι, λόγω της παρουσίας 500 περίπου Αμερικανών επιχειρηματιών, τυχόν διαμαρτυρίες στη ΔΕΘ θα επηρέαζαν αρνητικά την πορεία της χώρας προς την κανονικότητα στα θέματα της οικονομίας.
Ανακοινώθηκαν διαδηλώσεις για εκείνη την ημέρα στην ευρύτερη περιοχή του κέντρου της Θεσσαλονίκης από την ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΟΕΔΥΝ, ΟΚΔΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΠΑΜΕ κλπ και μάλιστα μία από αυτές σχεδιάστηκε να διέλθει από τον παραλιακό δρόμο της Θεσσαλονίκης (λεωφόρος Νίκης) την ίδια ώρα που θα βρίσκονταν εκεί οι διαδηλωτές του συλαλλητηρίου για την Μακεδονία. Συγκεκριμένα από εκεί θα περνούσε η πορεία του ΠΑΜΕ. Αυτό δημιούργησε μία νευρικότητα λόγω του φόβου σύγκρουσης μεταξύ των διαδηλωτών.
Την ημέρα του συλλαλητηρίου, από νωρίς το πρωί διάφοροι διαδικτυακοί ιστότοποι διέρρεαν την είδηση ότι οι δρόμοι προς Θεσσαλονίκη είναι κλειστοί και δεν θα μπορέσουν οι διαδηλωτές να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό αποδείχτηκε fake news επειδή το εκείνο το πρωί οι δρόμοι προς την Θεσσαλονίκη δεν παρουσίαζαν κανένα πρόβλημα σχετικά με την προσβασιμότητά τους.
Τα λεωφορεία που έφταναν στην Θεσσαλονίκη αποβίβαζαν τον κόσμο 4 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του συλαλλητηρίου. Έτσι ο κόσμος υφίστατο μία επιπλέον ταλαιπωρία και καθυστερούσε να φτάσει στον χώρο του συλλαλητηρίου.
Σαν ώρα του συλλαλητηρίου είχε καθοριστεί να είναι η 7μμ. Σε όλα τα συλλαλητήρια η ώρα συγκέντρωσης είναι ενδεικτική και όχι απόλυτη. Δηλ. μία συγκέντρωση συνήθως συγκεντρώνει τον μέγιστο κόσμο της μετά από την προκαθορισμένη ώρα. Στις συγκεντρώσεις επίσης ισχύει ότι «ο κόσμος φέρνει κόσμο» δηλ. όσο ο κόσμος πληροφορείται ότι μία συγκέντρωση γιγαντώνεται τόσο περισσότεροι συρρέουν. Στην περίπτωσή μας τα κρατικά ΜΜΕ αλλά και αυτά που πρόσκεινται στην κυβέρνηση δεν μετέδιδαν τον παλμό του συλλαλητηρίου, αντιθέτως έκαναν ότι μπορούσαν ώστε να παραπληροφορήσουν. Επίσης ποτέ δεν θα μάθουμε σε τι ποσά θα έφτανε το πλήθος που συνέρρεε προς το κέντρο της Θεσσαλονίκης για τον πολύ απλό λόγο ότι στις 7:15μμ δηλ. μόλις 15 λεπτά από την καθορισμένη ώρα, εκτελέστηκε ένα άριστα μελετημένο σχέδιο ώστε όλα να τελειώσουν εκεί. Δεν ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία περαιτέρω γιγάντωσης του πλήθους.
Άλλωστε όλος ο κόσμος που αποβιβάστηκε από τα λεωφορεία σε απόσταση 4 χιλιομέτρων από το σημείο του συλλαλητηρίου χρειαζόταν χρόνο μέχρι να φτάσει εκεί. Ξεκίνησαν λοιπόν βίαια επεισόδια και το συλλαλητήριο έληξε. Ποιά ομάδα τα ξεκίνησε και πως αυτή η ομάδα κινήθηκε μέσα στο συλλαλητήριο θα αναλυθούν σε επόμενο άρθρο. Το μόνο που θα αναφερθεί εδώ είναι ότι προφανώς πρόκειται για παρακρατικό σχέδιο, το οποίο προστατεύει την συγκεκριμένη κυβέρνηση. Οι ρίψεις των χημικών που ακολούθησαν ήταν πρωτοφανείς. Χρησιμοποιήθηκαν τεράστιες ποσότητες χημικών, όχι απλά δακρυγόνων και καπνογόνων αλλά χημικών που προκαλούσαν αίσθηση καψίματος στο δέρμα. Αυτά τα χημικά στράφηκαν εναντίων όλων. Όχι μόνο αυτών που προκαλούσαν αλλά και όλου του πλήθους των συγκεντρωμένων. Γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, όλοι έγιναν στόχος των χημικών. Η εντολή ήταν προφανής. Διαλύστε τους.
Τελικά ο κόσμος που συγκεντρώθηκε μέχρι τις 7μμ στην ευρύτερη περιοχή του Λευκού Πύργου ήταν σύμφωνα με εκτιμήσεις από 60 έως 100 χιλιάδες άτομα. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από την Βεργίνα TV, η οποία κάλυπτε τηλεοπτικά το συλλαλητήριο. Ακόμα και αυτή η εικόνα ενόχλησε τους κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους στα γνωστά ΜΜΕ, οι οποίοι έσπευσαν να πουν ότι αυτές οι εικόνες και τα βίντεο είναι από το συλλαλητήριο του Ιανουαρίου, λες και τον Ιανουάριο μέσα στο καταχείμωνο ο κόσμος είχε κατεβεί με κοντομάνικα μπλουζάκια όπως αυτοί που φαίνονται στις εικόνες και τα βίντεο του Βεργίνα TV.
Τελικός απολογισμός; Πολύς ο κόσμος με αγωνιστικό πάθος, παρά την προσπάθεια του καθεστώτος να προβοκάρει το συλλαλητήριο. Άμεση λήξη του συλλαλητηρίου από το πανικόβλητο κράτος και παρακράτος, ώστε να μην δοθεί η δυνατότητα γιγάντωσής του. Πρωτοφανής επίθεση με χημικά εναντίων όλων, απλού κόσμου, γυναικών, παιδιών, ηλικιωμένων. Ειδικά αυτό το τελευταίο είναι πολύ επιβαρυντικό για την κυβέρνηση που σε κάθε περίπτωση δείχνει να βγάζει τον επιθανάτιο ρόγχο της.
Για όλους αυτούς τους λόγους λοιπόν το συλλαλητήριο στη ΔΕΘ πέτυχε και οι συμμετέχοντες αποχώρησαν με το σύνθημα «συνεχίζουμε τον αγώνα». Αυτό σε κάθε περίπτωση θα γίνει πράξη, για την Μακεδονία μας, για την Ελλάδα.
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ