17 Σεπτεμβρίου 2018

Ποιοι φοβούνται τον Καραμανλή;

Με δεδομένη την κατάρρευση της κυβέρνησης Τσίπρα, οι «παίκτες» του εγχώριου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου αρχίζουν σιγά-σιγά να παίρνουν θέση και να επιχειρούν να διαμορφώσουν τις νέες ισορροπίες, με ορίζοντα την επομένη των εκλογών, από τις οποίες νικητής θα βγει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Είναι βέβαιο ότι για ένα μεγάλο κομμάτι αυτού του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου, που γιγαντώθηκε επί ΠΑΣΟΚ, κυρίως την περίοδο Σημίτη, και δεν κατάφερε «να τα βρει» με το σύστημα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα τελευταία χρόνια, δεν αποτελεί ευχάριστο γεγονός η επικείμενη νίκη της Νέας Δημοκρατίας.

Απλά είναι ένα αναγκαίο κακό γι’ αυτούς.

Προσωρινά, θέλουν τη νίκη του Μητσοτάκη, αλλά δεν θέλουν την πολιτική ηγεμονία της παράταξης.

Γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να ανακόψουν το «τρένο Κυριάκος», γι’ αυτό και επιχειρούν να του κόψουν ταχύτητα.

Και ο μόνος τρόπος για να ικανοποιήσουν τον στόχο τους είναι να στερήσουν τη δυνατότητα από τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας και αυριανό πρωθυπουργό να έχει ισχυρούς συμμάχους, μέσα κι έξω από την παράταξή του.

Για να έχει ανάγκη τη στήριξή τους, την οποία θα προσφέρουν έναντι πολύ υψηλών ανταλλαγμάτων. Γιατί έτσι έχουν μάθει.

Το ολοσέλιδο άρθρο «λίβελος» σε «ιστορική» ημερήσια εφημερίδα , «ναυαρχίδα» άλλοτε της Κεντροαριστεράς, σε βάρος του Κώστα Καραμανλή, αυτόν τον στόχο υπηρετεί.

Να αποδομήσει το πρόσωπο εκείνο που μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα της παράταξης, που αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την πολιτική ηγεμονία της. Οι εμπνευστές του άρθρου, προφανώς «ορφανά του Σημίτη» και νωρίτερα υποστηρικτές του Αντρέα, έχουν δύο αγωνίες.

Η πρώτη, να μην τους αποδοθούν ποτέ οι τεράστιες ευθύνες που φέρουν για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Τους βολεύει να «φορτωθεί» η πενταετία Καραμανλή όλες τις αμαρτίες της 20ετούς διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ αλλά και την εγκληματική διαπραγμάτευση του πρωθυπουργού που στήριξε τη νίκη του στο «λεφτά υπάρχουν» κι έχωσε τη χώρα στα μνημόνια.

Η δεύτερη, να επιστρέψουν «στα πράγματα» τώρα που φεύγει ο Τσίπρας, βάζοντας τους δικούς τους όρους στήριξης σε έναν πρωθυπουργό που δεν θα έχει ούτε μια μέρα περίοδο χάριτος από την επομένη των εκλογών, λόγω της δυσχερούς κατάστασης της χώρας.

Ο πραγματικός στόχος της επίθεσης στον Καραμανλή δεν είναι ο Καραμανλής. Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Η ομηρία ενός εν δυνάμει πρωθυπουργού και μιας παράταξης.

Φοβούνται μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία κι έναν ισχυρό πρωθυπουργό, που θα έχει τη στήριξη ενός ηγέτη που ενώνει όχι μόνον τους οπαδούς της παράταξής του, αλλά έχει απήχηση και στο υπόλοιπο εκλογικό σώμα.

Γνωρίζουν ότι αν ο Κυριάκος έχει τη στήριξη του Καραμανλή, όπως την είχαν όλοι οι αρχηγοί που τον διαδέχθηκαν, δεν θα τους έχει ανάγκη.

Γι’ αυτό φοβούνται τον Καραμανλή.

Γιατί δεν θέλουν τον Μητσοτάκη δυνατό. Γιατί δεν θέλουν την πολιτική ηγεμονία της Νέας Δημοκρατίας.

Κι επιστρατεύουν τα… χερουβείμ του Σημιτιστάν, για να πετύχουν τον στόχο τους.

του Σωτήρη Παπαδημητρίου

Σύμβουλος Στρατηγικής & Επικοινωνίας

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο