11 Σεπτεμβρίου 2018

Ζάεφ: Σαν πόνος στο στήθος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα, αλλά ας μη χασομερήσουμε άλλο

Η καμπάνια για το δημοψήφισμα της 30ης Σεπτεμβρίου άρχισε επίσημα στην ΠΓΔΜ με τον πρωθυπουργό Ζάεφ και μέλη της κυβέρνησης να αλωνίζουν τη χώρα προσπαθώντας να πείσουν τους ψηφοφόρους να εγκρίνουν τη συμφωνία των Πρεσπών.

«27 χρόνια χασομερήσαμε, χάσαμε άσκοπα το χρόνο μας. Αρκετά! Ήρθε η ώρα να μπούμε στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Ήρθε η ώρα να βελτιωθεί η ζωή για όλους τους πολίτες της Μακεδονίας», είπε μιλώντας χθες το βράδυ στους κατοίκους του Βέλες.

Ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι μολονότι ο συμβιβασμός με την Ελλάδα είναι «σαν πόνος στο στήθος», ήταν ο μόνος τρόπος να προχωρήσει η χώρα του μπροστά.

Ντιμιτρόφ: «Διατηρήσαμε ό,τι σημαντικότερο για μας: “μακεδονική” γλώσσα κι εθνικότητα»

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Νικολά Ντιμιτρόφ μιλώντας στο Στιπ είπε ότι έως και οκτώ στους δέκα πολίτες της χώρας, ανεξαρτήτων πολιτικών πεποιθήσεων, βλέπουν το μέλλον της ως μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κι ότι το δημοψήφισμα «δεν είναι μια μάχη μεταξύ πολιτικών κομμάτων. Δεν εκλέγουμε δημάρχους, ούτε βουλευτές, ούτε νέα κυβέρνηση στις 30 Σεπτεμβρίου. Η μάχη είναι για το μέλλον της χώρας, για το μέλλον των πολιτών, των παιδιών μας, για την επόμενη γενιά, για περισσότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς, για μια συντεταγμένη κοινωνία».

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ επεσήμανε ότι δεν ήταν διόλου εύκολος ο συμβιβασμός με την Ελλάδα. «Αλλά ως χώρα διατηρήσαμε αυτό που είναι το σημαντικότερο για μας: τη “μακεδονική” ταυτότητα, την “μακεδονική” εθνικότητα και τη γλώσσα, ανοίγοντας την ίδια ώρα πόρτες που μας οδηγούν στο μέλλον».

Ο Ντιμιτρόφ υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ έγινε "success story" της περιοχής, επηρεάζοντας θετικά γειτονικές χώρες και κερδίζοντας υποστήριξη από Ευρώπη και ΗΠΑ. «Όταν παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας, όταν εστιάζουμε στην επίλυση των προβλημάτων μας, γινόμαστε εταίροι. Βοήθησε πρώτα τον εαυτό σου, για να μπορέσουν να σε βοηθήσουν και άλλοι», υπογράμμισε.

Αγωνία στην κυβέρνηση για το ποσοστό της προσέλευσης στις κάλπες

Οι δημοσκοπήσεις στα Σκόπια δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι μάλλον θα στηρίξουν την συμφωνία, μεταδίδουν διεθνή πρακτορεία, αλλά στην κυβέρνηση αγωνιούν αν η προσέλευση στις κάλπες θα υπερβεί το απαιτούμενο όριο του 50%, ώστε να θεωρηθεί έγκυρο το δημοψήφισμα. Εξ’ ου και το «μασάζ» Δυτικών ηγετών και διπλωματών στους πολίτες της ΠΓΔΜ: «Είναι μια ιστορική ευκαιρία που παρουσιάζεται μια φορά ανά γενιά. Μην μείνετε στα σπίτια σας. Αδράξτε τη δημοκρατική ευκαιρία να πείτε τι πιστεύετε για το μέλλον της χώρας σας», είπε η Άνγκελα Μέρκελ την περασμένη Παρασκευή στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ζάεφ στα Σκόπια. Ανάλογο μήνυμα έστειλε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γιενς Στόλτενμπεργκ υπογραμμίζοντας ότι η επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών είναι ο μόνος τρόπος για να ενταχθεί η ΠΓΔΜ στη Συμμαχία.

Από την πλευρά του το αντιπολιτευόμενο VMRO και ο πρόεδρος της χώρας, Γκιόργκε Ιβανοφ έχουν πει κατ’ επανάληψη ότι στρατηγικός στόχος της χώρας είναι η ένταξη σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά αντιδρούν σφόδρα στη Συμφωνία των Πρεσπών, υποστηρίζοντας ότι βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα.

Συνολικά 64 μικροί πολιτικοί σχηματισμοί και πολιτικές ενώσεις κάνουν εκστρατεία κατά της Συμφωνίας, ενώνοντας τις δυνάμεις σ’ ένα αντιπολιτευόμενο σχήμα ονόματι «Η Μακεδονία μποϋκοτάρει»