20 Οκτωβρίου 2018

Πρώτο βήμα στην ΠΓΔΜ για τη συνταγματική αναθεώρηση -Διγλωσσία στην Αθήνα

Το πρώτο, σημαντικό, βήμα έγινε στα Σκόπια, για τη συνταγματική αναθεώρηση και την κύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, το βράδυ της Παρασκευής.

Επειτα από μία εβδομάδα εντάσεων και παρασκηνιακών διαπραγματεύσεων, ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να εξασφαλίσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 2/3 και 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι», έναντι 39 που ψήφισαν «όχι», για την πρόταση της κυβέρνησης για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναθεώρησης του συντάγματος.

Η ψηφοφορία έγινε έπειτα από διαρκείς αναβολές, ενώ έγινε και ονομαστική- αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης- στην οποία ψήφισαν θετικά ξανά 80 βουλευτές. Τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ σε πανηγυρικό τόνο ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που συντάχθηκαν με την κυβέρνηση, ενώ και οι αξιωματούχοι της Δύσης έσπευσαν να συγχαρούν τα Σκόπια για αυτό το σημαντικό βήμα. Την ίδια ώρα όμως, η ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ ανέδειξε και πάλι τη διγλωσσία στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Ζάεφ: Ευχαριστώ τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που έδειξαν θάρρος

Πανηγυρικές ήταν, όπως αναμενόταν, οι πρώτες δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ μετά την ψηφοφορία, ενώ ευχαρίστησε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης που στήριξαν την πρόταση της κυβέρνησης.

«Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου. Ιδιαιτέρως θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ», ανέφερε ακόμη.