11 Οκτωβρίου 2018

ΦΩΤΟ-Στον Αγνωστο Στρατιώτη κι στο Χαϊδάρι ο Γερμανός Πρόεδρος με τη σύζυγό του

Στην Αθήνα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Εγκάρδια ήταν όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποδοχή από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και τη σύζυγό του προς τον Γερμανό ομόλογό του και τη σύζυγό του, έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.



Κατέθεσε στεφάνι στον Αγνωστο Στρατιώτη, φωτογραφία: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ



Στο κόκκινο χαλί λίγο πριν μπουν στο Προεδρικό Μέγαρο

Νωρίτερα ο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. Εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης τον υποδέχθηκε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου.

Ο Σταϊνμάγερ με τη σύζυγό του άφησαν λουλούδια στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι 

Το στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Χαϊδάρι επισκέφτηκαν νωρίς το πρωί ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ με τη σύζυγό του.

Το «Μπλοκ 15» του Χαϊδαρίου ήταν στρατόπεδο συγκέντρωσης και μεταγωγής στην Ελλάδα.

Ο Γερμανός Πρόεδρος με τη συνοδεία του, επισκέφτηκε το ιστορικό στρατόπεδο, σε μία συμβολική κίνηση. Το ζευγάρι ξεναγήθηκε στο χώρο, άκουσαν ιστορίες κρατουμένων την περίοδο της κατοχής και άφησαν ένα μπουκέτο λευκά τριαντάφυλλα στην είσοδό του.

Το στρατόπεδο αρχισε να λειτουργεί στις 3 Σεπτεμβρίου του 1943 και σταμάτησε στις 27 Σεπτεμβρίου του 1944, όταν οι Γερμανοί άρχισαν να αποσύρονται από τα ελληνικά εδάφη.

Πρόκειται για εγκαταστάσεις στρατώνα που είχε ιδρύσει ο Ιωάννης Μεταξάς το 1936. Οπως αναφέρει η wikipedia υπολογίζεται ότι από αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης πέρασαν συνολικά πάνω από 21.000 κρατούμενοι. Στον αριθμό αυτό συμπεριλαμβάνονται και Εβραίοι, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων μεταφέρθηκε τελικά σε ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία.



Μία κίνηση συμβολισμού για τα χιλιάδες θύματα των Ναζί



Ο Γερμανός Πρόεδρος άφησε στο χώρο λίγα λευκά λουλούδια



Ο Γερμανός πρόεδρος Βάλτερ Σταϊνμαγερ πέρασε την πύλη του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι



Ξεναγήθηκε στο χώρο και ακουσε ιστορίες κρατουμένων