30 Νοεμβρίου 2018

Ο Βούτσης γκρέμισε το αφήγημα του Τσίπρα για το 2015

Πότε πήρε την απόφαση των εκλογών η κυβέρνηση;

Ολόκληρο το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα για το περιβόητο καλοκαίρι του 2015 και την ανανέωση της λαϊκής εντολής γκρέμισε με μία του δήλωση ο Νίκος Βούτσης! Ποιο είναι το αφήγημα αυτό; Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το μοναδικό κόμμα της μνημονιακής εποχής που αμέσως μετά την ψήφιση του δικού του μνημονίου, δηλαδή τον Αύγουστο του 2015, οδήγησε τη χώρα στις κάλπες προκειμένου να νομιμοποιήσει ο λαός την επιλογή του αυτή. «Δώσαμε τις δυνάμεις σε μια δύσκολη διαπραγμάτευση για να τιμήσουμε την εντολή του και όταν δεν μπορέσαμε ζητήσαμε πάλι την εντολή του λαού», «φέραμε στην κρίση του λαού τη συμφωνία που πετύχαμε», είναι μερικές από τις φράσεις που έχει χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός για να χτίσει το αφήγημα ότι οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες κάλπες το Σεπτέμβριο του 2015 για να πάρει την «έγκριση» των πολιτών για το μνημόνιο που μόλις είχε ψηφίσει.

Η αλήθεια είναι όμως διαφορετική και την αποκάλυψε ο Πρόεδρος της Βουλής. Μιλώντας σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ («Η Επόμενη Μέρα»), ο κ. Βούτσης είπε: «Τώρα σας λέω πάλι ειδήσεις. Την απόφαση των εκλογών επί της ουσίας την πήραμε όταν στην τρίτη ψηφοφορία που έγινε για τα προδιαδικαστικά του μνημονίου πλέον είχαμε πέσει κάτω από το 120. Είχαμε πάει στο 117 και το 120 είναι το κατώτατο όριο του Συντάγματος για να περάσει η νομοθεσία».

Στην ψηφοφορία για το τρίτο μνημόνιο, την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου το 2015, διαφοροποιήθηκαν 43 κυβερνητικοί βουλευτές (32 «όχι» και 11 «παρών»), κι έτσι η πλειοψηφία έπεσε κάτω από το όριο των 120 βουλευτών.

Θυμίζουμε κατά πρώτον, ότι για να περάσει ένα νομοσχέδιο στην ολομέλεια η ελάχιστη απαιτούμενη πλειοψηφία είναι των 120 βουλευτών. Κατά δεύτερον, μια κυβέρνηση έχει την ψήφο εμπιστοσύνης εφόσον διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών (δηλαδή δεν είναι απαραίτητο να παρίστανται και οι 300 βουλευτές στην ψηφοφορία). Η πλειοψηφία αυτή, ωστόσο, δεν μπορεί ποτέ να είναι μικρότερη από τα δύο πέμπτα του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή κάτω από 120 ψήφους). Κάτω από αυτό το όριο έπεσε ο κ. Τσίπρας τον Αύγουστο του 2015 και για αυτό το λόγο προκήρυξε εκλογές.

«Εμείς παραχωρήσαμε στο λαό το δικαίωμα της απόφασης μέσω του δημοψηφίσματος. Κατόπιν αυτού και πολλών δύσκολων δεσμεύσεων, ζητήσαμε τη γνώμη του στις πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015. Είχαμε για πρώτη φορά εκλογές μετά από μια δύσκολη συμφωνία. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις αποφάσιζαν τις συμφωνίες πάντοτε μετά τις εκλογές. Εμείς κάναμε το αντίθετο», έχει δηλώσει πρόσφατα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Νίκος Βούτσης, υπουργός εσωτερικών το «καυτό» καλοκαίρι του 2015, τον διαψεύδει, γκρεμίζοντας ένα από τα βασικά πολιτικά του αφηγήματα.




Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/voutsis-gkremise-to-afigima-tou-tsipra-gia-to-2015#.XAC9zTga4Co.twitter