13 Νοεμβρίου 2018

Αντιδράσεις στην Ιεραρχία: 30 στους 82 Μητροπολίτες μπλοκάρουν τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνεδρίαση της Ιεραρχίας την Παρασκευή.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, όπως όλα δείχνουν επίσπευσε τη σύγκληση της Ιεραρχίας, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα και να αμβλύνει τις αντιδράσεις των Ιεραρχών που ακούστηκαν από την πρώτη ημέρα που ανακοινώθηκε το κοινό ανακοινωθέν Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το «τοπίο» που έχει διαμορφωθεί έως σήμερα περισσότεροι από 30 Μητροπολίτες από τους 82 που θα μετάσχουν στην Ιεραρχία έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους με τη συμφωνία, αρκετοί είναι αυτοί που δεν έχουν ακόμα μιλήσει, ενώ υπάρχει μερίδα Μητροπολιτών που συμφωνεί με τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με πληροφορίες, «κόκκινη γραμμή» για την Εκκλησία της Ελλάδος αποτελεί η κατοχύρωση των περίπου 9000 κληρικών και εκκλησιαστικών υπαλλήλων και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας με αιχμή τα διακατεχόμενα.

Είναι σαφές ότι καμία συμφωνία πάντως, δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς τη συμφωνία των Ιεραρχών, θέση με την οποία φαίνεται ότι συμφωνεί και ο Αρχιεπίσκοπος.

Την ίδια ώρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο διαμηνύει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κανένα σχέδιο, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του, ενώ στέλνει και αντιπροσωπεία στην Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με μέλη της κυβέρνησης.

Η Εκκλησία της Κρήτης ανακοίνωσε ότι δεν συναινεί στο σχέδιο για τη μισθοδοσία των κληρικών και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες δεν έχει ξεκαθαριστεί αν το ανακοινωθέν αφορά στην εκκλησία της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Στη συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου, καθώς και στη συνάντηση που είχε το Σάββατο στο Φανάρι με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «Open».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γαβρόγλου υπογράμμισε ότι το σύνολο των προτάσεων κατατέθηκε από κοινού με την Εκκλησία της Ελλάδος και πως τα 15 σημεία του περιλαμβάνουν πολλά επιμέρους θέματα, για τα οποία τώρα ξεκινά, ουσιαστικά, ο διάλογος.

Αν και δεν απάντησε συγκεκριμένα στο ερώτημα «ποιοι ήταν οι προβληματισμοί που διατύπωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης;», ο υπουργός Παιδείας σημείωσε: «Τον διαβεβαίωσα ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τη μισθοδοσία των κληρικών, το ασφαλιστικό και το ζήτημα της περίθαλψής τους».

«Η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί σε όλα της τα σημεία» είπε ακόμη, ενώ έκανε λόγο για «συναξιοποίηση της περιουσίας της Εκκλησίας για πρώτη φορά».

«Αυτή είναι μία κυβέρνηση που λύνει ιστορικές εκκρεμότητες» ανέφερε επίσης, σχολιάζοντας τόσο τη συμφωνία με την Εκκλησία όσο και τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, σχετικά με τη συμφωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Η κ. Σπυράκη κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα πως ετοιμάζεται να κάνει 10.000 προσλήψεις και την ίδια ώρα διατηρεί τη δαπάνη της αμοιβής των κληρικών με απόλυτα αδιαφανείς διαδικασίες, συμπληρώνοντας πως το ποσό της μισθοδοσίας των κληρικών παραμένει στον προϋπολογισμό και παράλληλα προστίθεται άλλο ένα ποσό για την πρόσληψη 10.000 ανθρώπων, δηλαδή επιβαρύνονται οι Έλληνες φορολογούμενοι.