14 Νοεμβρίου 2018

ΔΕΠΑ: Κράξιμο ΝΔ στην κυβέρνηση μετά τις αποκαλύψεις Κιτσάκου ότι «όλοι στην κυβέρνηση ήξεραν»

Νέα κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την ποινική δίωξη που ασκήθηκε στο πρώην στέλεχος της ΔΕΠΑ, Θ. Κιτσάκο, για το αδίκημα της απιστίας και αφορά στα χρέη της εταιρίας «Ελληνικά Χημικά Λιπάσματα» (ELFE- συμφερόντων Λαυρεντιάδη), κατά τη θητεία του στη διοίκηση της ΔΕΠΑ και καταγγελόμενη ζημία άνω των 115 εκατ. ευρώ.

Νωρίτερα, ο Θεόδωρος Κιτσάκος σε συνέντευξη που παραχώρησε υποστήριξε ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως οι κ. Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Σταθάκης, Πιτσιόρλας και Τζάκρη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του.

Επίσης, υποστήριξε ότι κατά την περίοδο που ήταν Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ δρομολογήθηκαν όλες οι δυνατές νομικές ενέργειες για το χρέος της εταιρείας λιπασμάτων ELFE από κατανάλωση φυσικού αερίου.

Στη συνέντευξη, ο κ. Κιτσάκος υποστήριξε ότι οι χειρισμοί ήταν εν γνώσει των συναρμόδιων υπουργείων ενώ απέδωσε ευθύνες σε προηγούμενες κυβερνήσεις λέγοντας ότι «υπήρξε έντονος και μνημειώδης κυβερνητικός παρεμβατισμός χωρίς να είναι δόλιος, αλλά με σαφέστατο αποτύπωμα στην εξέλιξη του χρέους». Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε το 2008 η οφειλή της ΒΦΛ ήταν 108,1 εκατομμύρια, το Σεπτέμβριο του 2009 όταν η επιχείρηση πουλήθηκε στον όμιλο Λαυρεντιάδη το χρέος διαμορφώθηκε στα 55 εκατ. , και στα 42 εκατ. στο τέλος του 2011 ενώ τον Οκτώβριο του 2015 όταν ο ίδιος ανέλαβε επικεφαλής της ΔΕΠΑ ήταν 89,76 εκατ. και σήμερα εκτιμάται ότι κυμαίνεται στα 99 με 100 εκατομμύρια.

Επίσης, καταλόγισε ολιγωρία στην νομική υπηρεσία της ΔΕΠΑ ενώ υποστήριξε ότι ο ίδιος στοχοποιήθηκε για την εξαγορά της ΕΠΑ Αττικής όπως και για τις συμφωνίες που αφορούσαν στην προώθηση ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΠΑ έχει ασκήσει αγωγή για το σύνολο της οφειλής της ELFE, λίγες ημέρες μετά την αντικατάσταση του κ. Κιτσάκου, αγωγή η οποία όπως ο ίδιος ανέφερε είχε προετοιμαστεί επί των ημερών του.

Εξηγήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι «οι βαρυσήμαντες σημερινές αποκαλύψεις του κ. Κιτσάκου ότι κορυφαία κυβερνητικά στελέχη γνώριζαν για τους χειρισμούς και τις ενέργειες του, οι οποίες ήδη ελέγχονται από την ελληνική δικαιοσύνη, εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον κ. Τσίπρα και αναδεικνύουν τις βαρύτατες κυβερνητικές ευθύνες».

«Οι αναφερόμενοι υπουργοί δεν μπορούν να κρύβονται και οφείλουν να πάρουν άμεσα θέση για όσα καταγγέλλει ο κ. Κιτσάκος» αναφέρει η ΝΔ «για το αν, δηλαδή, γνώριζαν για την προσπάθεια παράνομης ανταλλαγής ακινήτων της ELFE έναντι διαγραφής του χρέους της προς τη ΔΕΠΑ, καθώς επίσης για ποιο λόγο επέτρεψαν την εκτόξευση του χρέους της ELFE στη ΔΕΠΑ, ζημιώνοντας τη ΔΕΠΑ με δεκάδες εκατομμύρια ευρώ».

Η Νέα Δημοκρατία αναφέρει επίσης πως θα αναδείξει την υπόθεση και «μαζί με όλους τους πολίτες θα απαιτήσει την αλήθεια και την απόδοση ευθυνών όσο ψηλά και αν αυτές βρίσκονται».

Σταθάκης: Η θητεία Κιτσάκου κρίθηκε με την αντικατάστασή του

«Τη Νέα Δημοκρατία διακατέχει πρωτόγνωρο θράσος, καθώς η πώληση της εταιρείας ELFE και η δημιουργία ενός χρέους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς τη ΔΕΠΑ έγινε επί των ημερών της. Η σημερινή κυβέρνηση κληρονόμησε μια κατάσταση, την οποία προσπάθησε να διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ανέφερε επί του θέματος ο ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.

«Προτάσσοντας την προάσπιση των συμφερόντων της ΔΕΠΑ και αφού διασφαλίστηκε πρώτα η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων στην ELFE, η κυβέρνηση αναζήτησε, σε συνεργασία με τους πιστωτές της ELFE, μια μονιμότερη λύση εξυγίανσης.

Η θητεία του κ. Κιτσάκου στη διοίκηση της ΔΕΠΑ κρίθηκε με την απόφαση αντικατάστασής του. Πιθανοί σχεδιασμοί περί ανταλλαγής ακινήτων δεν προχώρησαν ποτέ, καθώς δεν είχαν την έγκριση της πολιτικής ηγεσίας. Σχετικά με το χρέος της εταιρείας ELFE, η πολιτική ήταν να τηρούνται αυστηρά οι τρέχουσες πληρωμές και να μην δημιουργούνται νέα χρέη. Για το κατά πόσο οι χειρισμοί της διοίκησης ζημίωσαν τη ΔΕΠΑ, αρμόδια πλέον να αποφανθεί είναι η Δικαιοσύνη», σχολίασε ο κ. Σταθάκης.