«Είναι μία πρόχειρη συμφωνία, η οποία δεν διασφαλίζει επ’ ουδενί τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών και γι’ αυτό θα την καταψηφίσουμε» δήλωσε η τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας Νίκη Κεραμέως, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την προωθούμενη συμφωνία Πολιτείας- Εκκλησίας για τον εξορθολογισμό των μεταξύ τους σχέσεων.
Σε ό,τι αφορά το σκέλος της συμφωνίας που σχετίζεται με την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε ότι «σε αυτό είμαστε θετικοί», υπενθυμίζοντας ότι «είμαστε εμείς, που το 2013 ψηφίσαμε νόμο -επί κυβέρνησης Σαμαρά- για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, έναν νόμο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε».
«Στο κομμάτι που έχει να κάνει με τα εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα των κληρικών είμαστε κάθετα αντίθετοι και διαμηνύουμε σε όλους τους τόνους ότι θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία, εφόσον αυτή έλθει στη Βουλή, στον βαθμό που είναι στον αέρα τα δικαιώματα των κληρικών», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
Σχετικά με τη δυνατότητα κάλυψης της μισθοδοσίας των κληρικών από τους πόρους που θα προκύψουν μέσω της αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, η τομεάρχης της ΝΔ παρατήρησε πως «σήμερα η μισθοδοσία πρέπει να γίνεται από το κράτος και όχι μόνο πρέπει να γίνεται από το κράτος, πρέπει η Πολιτεία να φροντίζει ούτως ώστε όλα τα δικαιώματά τους να είναι πλήρως διασφαλισμένα».
Για την προοπτική απελευθέρωσης 10.000 θέσεων στο Δημόσιο, εφόσον ισχύσει η πρόβλεψη της συμφωνίας ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και θα διαγραφούν από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών, σημείωσε: «Από τη στιγμή που εξακολουθούν και πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, πώς ελευθερώνονται θέσεις δημοσίων υπαλλήλων; Δεν ελευθερώνονται επ’ ουδενί, ήταν ένα πυροτέχνημα επικοινωνιακό, προκειμένου να μπορέσει προεκλογικά η κυβέρνηση να τάξει εκ νέου προσλήψεις, τις οποίες, αν κάνει, θα τις επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος και θα δει μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στους φόρους, τους οποίους πληρώνει». Όπως είπε, η θέση τις ΝΔ για τις προσλήψεις είναι «στον βαθμό που υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο οι προσλήψεις να ξεκινήσουν σε δύο ευαίσθητους τομείς -της Παιδείας και της Υγείας- αλλά μετά από αναλυτική καταγραφή των πραγματικών αναγκών».
Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί συνάντησης του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, η κ. Κεραμέως διευκρίνισε: «Το ζήτημα της συμφωνίας της 6ης Νοεμβρίου δεν συζητήθηκε ποτέ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε καμία ενημέρωση, ούτε από την πολιτική ηγεσία, ούτε από την ηγεσία της Εκκλησίας για τη συμφωνία αυτή. Δεν είχε καμία απολύτως ενημέρωση, την έμαθε όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες, όταν ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό».
Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΝΔ για τη συνταγματική αναθεώρηση στο κομμάτι που αφορά τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας εξήγησε: «Είμαστε κατά της αναθεώρησης του άρθρου 3 -ξεκάθαρα κατά- θεωρούμε ότι ο όποιος επαναπροσδιορισμός των σχέσεων μπορεί να γίνει κάλλιστα μέσω νομοθετικής πρωτοβουλίας».
Αναφερόμενη, εξάλλου, στην πρόταση του κόμματος για αναθεώρηση του άρθρου 16, η τομεάρχης της ΝΔ τόνισε: «Είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, στην οποία υπάρχει συνταγματική απαγόρευση για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Εμείς θέλουμε και θα παλέψουμε για να αναθεωρηθεί το άρθρο 16 και να ιδρυθούν μη κρατικά πανεπιστήμια […] ώστε αντί να διώχνουμε κάθε χρόνο 37.000 Έλληνες φοιτητές, όπως διώξαμε πέρυσι, να προσελκύουμε φοιτητές από όλον τον κόσμο».
Ερωτηθείσα σχετικά με τις καταλήψεις σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, η κ. Κεραμέως επισήμανε: «Οποιαδήποτε κατάληψη, οποιουδήποτε δημόσιου χώρου, είτε αυτός είναι εκπαιδευτικός χώρος, είτε σχολείο, πανεπιστήμιο, είτε υπουργείο, είτε οτιδήποτε, είναι προφανώς έκνομη πράξη […] αλλά όταν, για παράδειγμα, η κυβέρνηση έχει ψηφίσει έναν νόμο για το άσυλο, ο οποίος στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα “πηγαίνετε, κάνετε ό,τι θέλετε στο πανεπιστήμιο, δεν θα μπουν ποτέ τα όργανα της τάξης να σας πιάσουν” και […] όταν βγαίνει το πόρισμα Παρασκευόπουλου που λέει για τους καταληψίες “να τους παραχωρήσουμε στέκι να έχουν κάπου να κάθονται”, το μήνυμα που εκπέμπει είναι ότι υποχωρεί η Πολιτεία μπροστά στην ανομία».