30 Νοεμβρίου 2018

Μπαράζ παραιτήσεων «εκλεκτών» της κυβέρνησης από επιτελικές θέσεις

Οι 19 Συριζαίοι που έφυγαν νωρίς από θέσεις γενικών γραμματέων, διοικητών, διευθυντών, µε βαριές καταγγελίες

Η παραίτηση προ ηµερών του προέδρου του ΕΦΕΤ ήταν µία ακόµα πινελιά στον κυβερνητικό καµβά µε τις παραιτήσεις γενικών γραµµατέων, διοικητών και διευθυντών κρατικών οργανισµών, µε σοβαρές αιχµές και καταγγελίες. Ο Γιάννης Τσιάλτας, µετά την παραίτησή του, ήταν ιδιαίτερα αιχµηρός για τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη, λέγοντας ότι «ο τρόπος που αντιµετωπίζει τον ΕΦΕΤ σήµερα δείχνει ότι δεν µπορεί να αντιληφθεί τη σηµασία του έργου του στον τοµέα της ασφάλειας των τροφίµων, της προστασίας του καταναλωτή και της δηµόσιας υγείας» και συµπληρώνοντας πως «οι έλεγχοι των τροφίµων και η προστασία των καταναλωτών έχουν αφεθεί εντελώς στο φιλότιµο των εργαζοµένων και της διοίκησης του ΕΦΕΤ».

∆εν ήταν όµως το πρώτο κυβερνητικό στέλεχος επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. που παραιτείται µε αποκαλύψεις. Αφήνοντας κατά µέρος την πρώτη θητεία της κυβέρνησης, όπου ειδικά µετά την «κωλοτούµπα» του Ιουλίου του 2015 οι παραιτήσεις έπεφταν βροχή, η συνέχεια είναι ενδεικτική για τις διαρκείς ενδοκυβερνητικές συγκρούσεις, τα «φέουδα» στα υπουργεία, τις προστριβές και την κακοδιαχείριση σε πολλά µέτωπα.

Τον Οκτώβριο του 2015, ο Απόστολος Αλεξόπουλος, γενικός γραµµατέας Ενέργειας και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, παραιτείται δυσαρεστηµένος, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, για τον περιορισµένο ρόλο που είχε. Σειρά παίρνει τον Απρίλιο του 2016 ο ∆ηµήτρης Τζώρτζης, γενικός γραµµατέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδροµείων, που είχε κακές σχέσεις µε τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη.

Η συνέχεια είναι καταιγιστική. Ο Κωστής Παπαϊωάννου, γενικός γραµµατέας Ανθρωπίνων ∆ικαιωµάτων, φεύγει, µιλώντας για «θεσµική υποχώρηση», η οποία «κοστίζει πολύ ακριβά, είτε αφορά στις σχέσεις κράτους και Εκκλησίας είτε στα θεµελιώδη δικαιώµατα των προσφύγων».


Στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ξεκινούν να µετρούν παραιτήσεις. Πρώτος φεύγει από τη θέση του γενικού γραµµατέα Υποδοχής ο Οδυσσέας Βουδούρης, µε καταγγελίες για τη διαχείριση των κονδυλίων για το Προσφυγικό. «Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά µε τον πληθυσµό της από ό,τι έχουµε εµείς.

Το µέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 ευρώ. Στην Ελλάδα είναι 15.000», δηλώνει. Ο διάδοχός του, Βασίλης Παπαδόπουλος, έφυγε κι εκείνος, αφήνοντας στην επιστολή παραίτησης αιχµές για την κυβερνητική πολιτική στο Προσφυγικό.

Αλλά και ο διάδοχος αυτού, Τάσος Σαλτερής, παραιτήθηκε επίσης (2017). Το 2016 κλείνει µε δύο ακόµα ηχηρές παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών. Τον Νοέµβριο «κουνάει µαντίλι» στην Εφη Αχτσιόγλου ο Γιάννης Σούκος, ειδικός γραµµατέας του Σώµατος Επιθεώρησης Εργασίας, λέγοντας για την υπουργό: «Με τις νέες διαµορφούµενες στο υπουργείο Εργασίας συνθήκες, εκτιµώ, έχοντας πλήρη αυτογνωσία, ότι ο δικός µου χρόνος έχει πλέον τελειώσει». Τον ∆εκέµβριο παραιτείται ο Νίκος Θεοτοκάς, πρόεδρος του Εθνικού Συµβουλίου Παιδείας. Λίγες ηµέρες νωρίτερα, είχε γράψει στο Facebook για τον Κώστα Γαβρόγλου: «Ο εργολάβος των διαρροών προς τους πρυτάνεις, τους θεσµούς, τον ΟΟΣΑ, τα ΜΜΕ και τις κιτρινοφυλλάδες έγινε υπουργός».

ΤΑ ΒΡΟΝΤΗΞΕ

Το 2017 ξεκινά µε την πιο αστεία παραίτηση. Ο Γιάννης Θεοτοκάς, γενικός γραµµατέας του υπουργείου Ναυτιλίας, παραιτείται, κάνει µια δήλωση µε αιχµές και υπονοούµενα, αλλά την επόµενη ηµέρα επιστρέφει στη θέση του! ∆εν έκανε το ίδιο, ωστόσο, ο Γιώργος Κιµούλης, ο οποίος τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς τα βρόντηξε οριστικά από το Κέντρο Πολιτισµού Ιδρυµα «Σταύρος Νιάρχος» και τη θέση προέδρου που κατείχε.

«Ο διορισµένος εκ του υπουργείου Οικονοµικών διευθύνων σύµβουλος κ. Μανωλόπουλος -πρώην διευθυντής του Οργανισµού Μεγάρου Μουσικής Αθηνώνυποκαθιστά στην ουσία όλο το ∆ιοικητικό Συµβούλιο, εκµεταλλευόµενος τις εύθραυστες εσωτερικές ισορροπίες του κυβερνώντος κόµµατος, στις οποίες αρνούµαι να συµµετέχω», έγραψε στην επιστολή παραίτησής του, τονίζοντας σε ακόµα πιο αιχµηρό τόνο ότι δεν προτίθεται να συναινέσει «σε διαδικασίες που µελλοντικά µπορεί να προκαλέσουν υπόνοιες αδιαφάνειας».

Αλλος ένας καλλιτέχνης, ο ∆ιονύσης Τσακνής, έφυγε το 2017 από την προεδρία της ΕΡΤ, αποκαλώντας τον πρόεδρο της ΠΟΣΠΕΡΤ, Παναγιώτη Καλφαγιάννη, «εκπρόσωπο του πιο άρρωστου τµήµατος του κρατικοδίαιτου συνδικαλισµού» και καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι του έχει επιτρέψει να διοικεί, ουσιαστικά, την ΕΡΤ. Από τη δηµόσια τηλεόραση αποχώρησαν στη συνέχεια ο Γιώργος Θαλασσινός, αναπληρωτής διευθύνων σύµβουλος της ΕΡΤ, που κατήγγειλε «έωλες -στα όρια της παρατυπίας- διαδικασίες, µε αποκλεισµούς και εξοστρακισµούς ικανών στελεχών» και η Κατερίνα Σαρικάκη, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΡΤ3 (µε τόπο διαµονής τη Βιέννη!), η οποία φέρεται να δυσαρεστήθηκε επειδή δεν της έδωσαν τις αρµοδιότητες που είχε συµφωνήσει. Πάντως, η κ. Σαρικάκη, λόγω των υποχρεώσεών της στο Πανεπιστήµιο της Βιέννης, δεν βρισκόταν τακτικά στη Θεσσαλονίκη, παρά εµφανιζόταν µόνο ανά αραιά χρονικά διαστήµατα για υπηρεσιακούς λόγους.


«Τα χειρότερα είναι μπροστά μας»

Το 2018 ξεκίνησε πρωτότυπα, καθώς παραιτήθηκε ο υποψήφιος διοικητής του ΕΦΚΑ λίγες µόνον ώρες πριν διοριστεί! Ο Στάθης Μαρίνος αποκαλύφθηκε ότι είχε επιχείρηση και ο συνεργάτης του σε αυτήν έπαιρνε δουλειές µε απευθείας ανάθεση από την Η∆ΙΚΑ, στην οποία ο ίδιος ο κ. Μαρίνος εργαζόταν ως σύµβουλος. Μετά τον σάλο που ξεσηκώθηκε, αναγκάστηκε να αποσύρει την τελευταία στιγµή την υποψηφιότητά του.

Ο διακεκριµένος επιστήµονας, Σταµάτης Κριµιζής, παραιτήθηκε από πρόεδρος του Ελληνικού ∆ιαστηµικού Οργανισµού, µε σοβαρές αιχµές κατά του υπουργού Νίκου Παππά και καταγγελίες για «προσπάθεια καθαρής χειραγώγησης του ΕΛ∆Ο προς προκαθορισµένες κατευθύνσεις».

Ο γενικός γραµµατέας Ενηµέρωσης, Γιώργος Κρικρής, ελάχιστες ηµέρες µετά τον διορισµό του έγραψε στο Facebook, ανακοινώνοντας την παραίτησή του: «Πιστεύω ότι η χώρα έχει ανάγκη από φωνές που µπορούν να διαµορφώσουν µια υγιή προοπτική, χωρίς ιδεοληψίες και αγκυλώσεις, από ανθρώπους που δεν φοβούνται τη συνεργασία του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. ∆ιαισθάνθηκα ότι το περιβάλλον µέσα στο οποίο κλήθηκα να εργαστώ δεν προσφέρεται για κάτι τέτοιο». Η επιστολή της Ειρήνης Σταµατούδη, διευθύντριας του Οργανισµού Πνευµατικής Ιδιοκτησίας, προς την υπουργό Πολιτισµού, Μυρσίνη Ζορµπά, ήταν πολύ πιο σκληρή.

«Αδυνατώ να παραµείνω σε µία θέση στην οποία δεν υπάρχει πλέον τρόπος να ασκήσω τις κατά τον νόµο προβλεπόµενες αρµοδιότητές µου, εξαιτίας του ανελέητου πολέµου εκ µέρους του προέδρου κ. Αντωνιάδη και του ∆.Σ. του ΟΠΙ, διότι αντιτάχθηκα σε ενέργειές τους που θεωρώ ότι ελέγχονται νοµικά και αντιστρατεύονται κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης», έγραψε. Οπως άλλωστε επισήµανε και ο Γιάννης Τσιάλτας στη δική του επιστολή παραίτησης, «αν συνεχίσουν τα πράγµατα έτσι όπως είναι σήµερα, τα χειρότερα είναι µπροστά µας».

Κώστας Παπαχλιμίντζος
parapolitika.gr