Το Μαξίμου, ζαλισμένο από τις δημοσκοπήσεις, συζητάει τώρα και για «έκτακτο ανασχηματισμό» αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού με ανάληψη των οικονομικών υπουργείων από τον Γιώργο Τσίπρα και τον Νίκο Παππά
Σε φουλ εκλογικούς ρυθμούς, με εμφανή την αγωνία από τη μεγάλη δημοσκοπική υστέρηση έναντι της Ν.Δ., έχει εισέλθει τις τελευταίες ημέρες η κυβέρνηση, με σενάρια περί «έκτακτου» ανασχηματισμού να πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ως το έσχατο όπλο μήπως υπάρξει αναχαίτιση της «γαλάζιας» κυριαρχίας στα γκάλοπ.
Οι σχετικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο, ως αιφνιδιαστικής εναλλακτικής του Μαΐου. Το Μέγαρο Μαξίμου μοιάζει ζαλισμένο από τις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν την περασμένη εβδομάδα και βιάζεται να επιβάλει στη δημόσια συζήτηση την ατζέντα των κοινωνικών μέτρων τα οποία προωθεί προς ψήφιση στη Βουλή - η αρχή έγινε με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και έπονται τα άλλα θετικά αντίμετρα, για τα οποία η κυβέρνηση επαίρεται ότι εξασφάλισε τον δημοσιονομικό χώρο. Το πρόβλημα ωστόσο για το κυβερνητικό επιτελείο είναι ότι προς το παρόν δεν διαφαίνεται αυτή η ατζέντα να επηρεάζει σημαντικά τη μεταβολή των συσχετισμών. Η διαφορά από τη Ν.Δ. φλερτάρει με διψήφιο ποσοστό, αν δεν το πιάνει κιόλας, με σειρά από ποιοτικά χαρακτηριστικά να ενισχύει τη δυναμική υπέρ της αντιπολίτευσης (παράσταση νίκης, σύγκριση Κυριάκου Μητσοτάκη - Αλέξη Τσίπρα κ.λπ.). Ο φόβος που εκφράζεται είναι ότι εφόσον δεν υπάρξουν πολύ θεαματικές κινήσεις θα εμπεδωθεί η αίσθηση ότι το προβάδισμα της Ν.Δ. δεν ανατρέπεται, με ό,τι (διαλυτικό) μπορεί να σημαίνει αυτό για την εκλογική βάση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ανησυχητική εικόνα για την κυβέρνηση συμβάλλουν τελευταία και διάφορες εξελίξεις, με κορυφαία την παταγώδη αποτυχία του Μεγάρου Μαξίμου να εκμεταλλευτεί πολιτικά και κομματικά την περίφημη «συμφωνία Τσίπρα - Ιερώνυμου» για την εκκλησιαστική περιουσία και το τρικ με την έξοδο των ιερέων από το Δημόσιο και την ταυτόχρονη εξαγγελία περί 10.000 προσλήψεων. Η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά, με σύσσωμο τον κλήρο να εξεγείρεται εναντίον της κυβέρνησης (και του Αρχιεπισκόπου) και να οδηγεί σε ναυάγιο τις πρωθυπουργικές προσδοκίες. Οι απέλπιδες προσπάθειες να μείνει ζωντανή η συμφωνία απλώς διασώζουν κάποια προσχήματα, χωρίς ουσιαστικό όμως αντίκρισμα.
Στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ομολογούν ότι μαγικές κινήσεις δεν υπάρχουν και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινδυνεύει από έναν άγραφο κανόνα που έχει εφαρμογή σε κάθε τελική ευθεία προς τις εκλογές για τις παρατάξεις που υστερούν δημοσκοπικά και προσπαθούν αγωνιωδώς να ανατρέψουν τη διαφορά: πολύ δύσκολα της βγαίνουν οι πρωτοβουλίες, καθώς η προοπτική μιας πιθανής ήττας δεν διαμορφώνει σταθερές συμμαχίες και κανείς δεν διακινδυνεύει να ταυτιστεί με μια πολιτική δύναμη που θα χάσει την εξουσία σε λίγους μήνες. Κάπως έτσι εξηγείται και η στάση μέρους της Εκκλησίας, που είχε ως αποτέλεσμα το αδιέξοδο στο σχέδιο Τσίπρα - Ιερώνυμου.
Επιπλέον, μέσα σε αυτό το κλίμα της αποδόμησης, γεγονότα όπως η φυλάκιση της 53χρονης καθαρίστριας στον Βόλο πλήττει ευθέως και τον ιδεολογικό και πολιτικό πυρήνα που θέλει να τονίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος χρεώνεται ότι αυτά συμβαίνουν (και) επί των δικών του ημερών στη διακυβέρνηση.
Μία από τις δραστικές πολιτικές κινήσεις που αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζουν στελέχη κοντά στον πρωθυπουργό είναι και ένας ανασχηματισμός αμέσως μετά την ψήφιση του Προϋπολογισμού. Κύρια στόχευση της αναδόμησης αυτής θα είναι να αλλάξει όλο το οικονομικό επιτελείο προς το φιλολαϊκότερο. Να απομακρυνθούν δηλαδή υπουργοί που ταυτίστηκαν με τη μνημονιακή περίοδο, ήτοι οι κύριοι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης, Δημήτρης Λιάκος και άλλοι, και να αναλάβουν στελέχη με «αριστερό» και «κοινωνικό» προφίλ, όπως ο εξάδελφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που θα σηματοδοτήσουν τη στροφή της κυβέρνησης από την αποτελεσματική διαχείριση των δεσμεύσεων προς τους δανειστές σε μια άκρως φιλολαϊκή πολιτική. Το Μαξίμου δείχνει να μην έχει ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στην απήχηση που ενδεχομένως έχει, για παράδειγμα, ο κ. Τσακαλώτος κατά την προεκλογική περίοδο, όταν η κυβέρνηση θα θέλει να πείσει ότι έχει ασπαστεί το δόγμα «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».
Δηλαδή να τονιστεί και με την επιλογή προσώπων η κοινωνική ευαισθησία του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ των συνεργατών του κ. Τσίπρα που εμφανίζονται ως θιασώτες του σεναρίου περί ανασχηματισμού είναι ο κ. Αλέκος Φλαμπουράρης, ενώ οι σχετικοί σχεδιασμοί περιλαμβάνουν και το ενδεχόμενο προσφυγής στις κάλπες ακόμα και τον Μάρτιο, ως αιφνιδιαστικής εναλλακτικής του Μαΐου.
Γιάννης Μακρυγιάννης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ