13 Νοεμβρίου 2018

Αυστηρή προειδοποίηση Μητσοτάκη στην Αλβανία: «Δείξτε σεβασμό στην Ελληνική Μειονότητα»

Σε μία αυστηρή προειδοποίηση προς τα Τίρανα και τον Έντι Ράμα προχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS) και τον δημοσιογράφο Στέβαν Κόστιτς.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας καλεί την Αλβανία να δείξει σεβασμό στην Ελληνική Μειονότητα.

Παράλληλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Ειδικότερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα ήταν καταστροφική για την ελληνική οικονομία και αν κοιτάξετε συνολικά τις επιδόσεις της την περίοδο 2015-2018, ήταν τουλάχιστον ανεπαρκείς, αν όχι αξιοθρήνητες και σε μια περίοδο κατά την οποία όλες οι άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες σημείωναν ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης η Ελλάδα είχε κολλήσει σε μια κατάσταση διαρκούς στασιμότητας. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρώτοι έξι μήνες του 2015 ήταν απολύτως καταστροφικοί για την ελληνική οικονομία και ακόμα πληρώνουμε το τίμημα των επιλογών του κ. Τσιπρα εκείνη την περίοδο.

Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχουμε μια κυβέρνηση που δεν καταλαβαίνει τη σημασία που έχει η στήριξη του ιδιωτικού τομέα και η προσέλκυση επενδύσεων προς όφελος της ανάπτυξης. Αντί να κάνουμε το περιβάλλον στην Ελλάδα πιο ελκυστικό, μειώνοντας τους φόρους και κάνοντας τη δημόσια διοίκηση πιο αποτελεσματική, η κυβέρνηση περιορίζεται σε μια πολιτική επιλεκτικών παροχών σε όσους θεωρεί εκλογική της πελατεία.

Αυτός δεν είναι ο σωστός τρόπος για να αναπτυχθεί η οικονομία, αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων».

Για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία επεδίωκε λύση στο ζήτημα αλλά η συμφωνία που έφερε η κυβέρνηση είναι προβληματική και μπορεί να δημιουργήσει νέο εθνικιστικό ρεύμα.

«Ήμασταν πάντα υπέρ της λύσης, αλλά όχι υπέρ μιας οποιασδήποτε λύσης σχετικά με το ονοματολογικό. Αλλά δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο ο κ. Τσίπρας χειρίστηκε αυτό το ζήτημα ήταν ξεκάθαρα μη εποικοδομητικός. Πότε δεν προσπάθησε να δημιουργήσει εσωτερικές συναινέσεις για την επίλυση αυτού του ζητήματος και αυτή η τελική συμφωνία που παρουσιάστηκε στον ελληνικό λαό και στην αντιπολίτευση είναι μια συμφωνία που για εμάς είναι εξαιρετικά προβληματική.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο συνδυασμό του ονόματος που επελέγη με την αναγνώριση της “μακεδονικής” εθνότητας και “μακεδονικής” γλώσσας. Θεωρούμε αυτόν το συνδυασμό εξαιρετικά προβληματικό: μπορεί να επαναφέρει εθνικιστικές τάσεις, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι μέρος των προσπαθειών για σταθερότητα στα Βαλκάνια», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αναφερόμενος στον θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα, σχολίασε πως «αυτό ήταν ένα τραγικό συμβάν. Ένας νεαρός άνδρας έχασε τη ζωή του κάτω από συνθήκες που δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι εμείς, από την αρχή, πιέζαμε την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει εξηγήσεις από την αλβανική κυβέρνηση για το τι ακριβώς συνέβη. Μπορώ να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Θα ήθελα να σχολιάσω επίσης το εξής.

Κάποιες από τις δηλώσεις που έγιναν από την ηγεσία της Αλβανίας μετά από αυτό το τραγικό συμβάν, δεν ήταν εποικοδομητικές. Μου δόθηκε η εντύπωση ότι η ηγεσία της Αλβανίας προσπάθησε να χρησιμοποιήσει αυτό το τραγικό συμβάν για να ενισχύσει εσωτερικά την εικόνα της. Αυτή η προσέγγιση δεν είναι εποικοδομητική.

Επίσης, η Αλβανία επιδιώκει να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά πρέπει επίσης να αντιληφθεί, ότι η πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση εξαρτάται και από το σεβασμό που δείχνει στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας».