Κάποιοι παραπλάνησαν τον πρωθυπουργό δηλώνει στο protothema.gr ο κατηγορούμενος για το κύκλωμα λαθρεμπορίου χρυσού τηλε-ενεχυροδανειστής από το κρατητήριο - «Η εταιρεία μου κάνει 18 εκατ. ευρώ τζίρο», υποστηρίζει - Τι λέει ο δικηγόρος του - Ελεύθεροι με όρους εννέα κατηγορούμενοι μετά την απολογία τους
“Μετέφερα χρυσό στην Τουρκία και έχω όλα τα παραστατικά. Η εταιρεία μου κάνει 18.000.000 ευρώ τζίρο. Κάποιοι παραπλάνησαν τον πρωθυπουργό...”
Αυτά δηλώνει μέσα από το κελί του Α.Τ Αμαρουσίου ο Ριχάρδος Μυλωνάς, ο άνθρωπος που σύμφωνα με τη δικογραφία και την Αστυνομία κατηγορείται ότι διακινούσε λαθραία στην Τουρκία τεράστιες ποσότητες χρυσού και ξέπλενε τα “μαύρα” κέρδη μέσω Κινέζων εμπόρων και επενδύσεων.
Ο λεγόμενος “τηλε – βασιλιάς των ενεχυροδανειστηρίων”, δηλώνει στο protothema.gr πως “πληροφορούμαι ότι κάθε μέρα διαδίδονται διάφορα ψέματα που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, η αθωότητα μου αποδεικνύεται από το ίδιο το περιεχόμενο της δικογραφίας, οι δικηγόροι μου, οι συνεργάτες του κ. Κούγια και ο κ. Κούγιας μου εξήγησαν γιατί ακριβώς κατηγορούμαι και ποια στοιχεία υπάρχουν εις βάρος μου και είμαι βέβαιος ότι με τα επίσημα έγγραφα που θα καταθέσουμε θα αποδειχτεί ότι δεν έχω κάνει κάποια παράνομη πράξη” εξηγεί και προσθέτει “Η εταιρεία μου έχει ετήσιο τζίρο 18.000.000 ευρώ και υπάρχουν όλα τα παραστατικά. Κάθε μέρα, μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου Αθηνών, η εταιρεία μου μετέφερε στην Τουρκία τεράστιες ποσότητες χρυσού με νόμιμα παραστατικά και δεν μπορώ να αντιληφθώ πως η Αστυνομία ισχυρίζεται πως έγινε λαθρεμπόριο χρυσού μέσω μιας χώρας για την οποία η νομοθεσία του τελωνειακού κώδικα ορίζει ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν καταβάλλονται δασμοί.
Σε κάθε δε, περίπτωση όπως μου εξήγησαν οι δικηγόροι μου, ακόμα και με την εκδοχή της Αστυνομίας, που νομικά δεν ισχύει, ακόμα και αν αυτά που λέει η Αστυνομία ήταν αλήθεια, θα επρόκειτο για μια απλή φορολογική παράβαση η οποία θα είχε ένα μικρό πρόστιμο. Έχω εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη και όπως μου εξήγησε ο κ. Κούγιας κάποιοι παραπλάνησαν τον κ. Τσίπρα”. Πλέον, η δικαιοσύνη θα αποφανθεί αν τα όσα ισχυρίζεται ο Ριχάρδος Μυλωνάς είναι αληθή καθώς την Κυριακή αναμένεται να μεταβεί στον ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί.
Κούγιας: Ερασιτεχνικός ο τρόπος θεμελίωσης των κατηγοριών
Για «ερασιτεχνικό τρόπο» της Αστυνομίας στη «θεμελίωση των κατηγοριών» στην υπόθεση Ριχάρδου κάνει λόγο ο συνήγορος του γνωστού επιχειρηματία, κάνει λόγο ο ποινικολόγος Αλέξης Κούγιας, απορρίπτοντας όλες τις κατηγορίες που προσάπτει η δικαιοσύνη στον πελάτη του.
Ο κ. Κούγιας με ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτηρίζει «νόμιμες» όλες τις δραστηριότητες του Ριχάρδου Μ. και τονίζει ότι με βάση τη δικογραφία που διαβιβάστηκε στον ίδιο και στους συνεργάτες του, δεν προκύπτει κάποια αξιόποινη πράξη για τον πελάτη του.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση του Αλέξη Κούγια:
Μετά τη μελέτη της δικογραφίας από εμέ και τους συνεργάτες του δικηγορικού μου γραφείου, θέλοντας να αποκαταστήσουμε την αλήθεια και να αποτρέψουμε τη συνέχιση της προσβολής της προσωπικότητας του εντολέα μας, Ριχάρδου Μ. από τον τρόπο που παρουσιάζεται η υπόθεσή του από την αστυνομία, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι έχουν ήδη παραπλανηθεί κορυφαίοι δημόσιοι ταγοί, και ως ελάχιστη προσπάθεια να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψη του Ριχάρδου Μ., που τα αδηφάγα μμε ουσιαστικά έχουν κονιορτοποιήσει και προκαταδικάσει, ενώ δεν έχει ακόμα απολογηθεί και δεν έχει αποφασιστεί η δικονομική του μεταχείριση, επιθυμούμε να διευκρινίσουμε τα κάτωθι:
1) Από το σύνολο της δικογραφίας προκύπτει ότι ο εντολέας μας προέβαινε αποκλειστικά και μόνο σε νόμιμες εξαγωγές χρυσού προς την Τουρκία με όλα τα προβλεπόμενα παραστατικά μέσω του Τελωνείου του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». Κανένα άλλο πρόσωπο από τα εμπλεκόμενα στην υπόθεση, που είναι άσχετα με τον εντολέα μας, δεν προέβαινε σε τέτοιες νόμιμες εξαγωγές.
2) Ο εντολέας μας δεν εμπλέκεται σε καμία παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με άλλο τρόπο.
3) Δεν υπάρχει καμία τηλεφωνική συνομιλία του εντολέα μας που να τον συνδέει με παράνομη εξαγωγή χρυσού.
4) Δεν υφίσταται αδίκημα λαθρεμπορίας στην υπόθεση, διότι στις εξαγωγές χρυσού από την Ελλάδα προς μη κοινοτικές χώρες, όπως η Τουρκία, δεν επιβάλλεται Φ.Π.Α. ή άλλη επιβάρυνση, και συνεπώς το ελληνικό δημόσιο δεν έχασε ούτε ένα ευρώ από χρυσό που εξήχθη είτε νόμιμα είτε παράνομα.
5) Με εντελώς ερασιτεχνικό τρόπο η αστυνομική αρχή προσπάθησε να θεμελιώσει την κατηγορία της λαθρεμπορίας στην κατάθεση ενός άσχετου από πλευράς γνώσεων εκτελωνιστή (με ποια κριτήρια άραγε επελέγη ο συγκεκριμένος;), τον οποίον μάλιστα ρώτησε γενικά για τους οφειλόμενους φόρους και δασμούς σε περίπτωση εξαγωγής χρυσού, χωρίς να του διευκρινίσει την χώρα προορισμού, με αποτέλεσμα ο μάρτυρας να αναφερθεί μόνο στις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, όπου πράγματι επιβάλλεται Φ.Π.Α., ενώ θα έπρεπε να είχε κληθεί ως πραγματογνώμονας, σύμφωνα με τα άρθρα 183 επόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τελωνειακός υπάλληλος και να είχε ζητηθεί και η συνδρομή των τελωνειακών υπηρεσιών, οπότε προφανώς δεν θα είχε σχηματιστεί καμία δικογραφία.
6) Η εξαγωγή χρυσού άνευ παραστατικών θα μπορούσε να αποτελεί μόνο φορολογική παράβαση, που όμως αυτή δεν αφορά τον εντολέα μας, ο οποίος λειτουργεί νόμιμα εκτεταμένο δίκτυο ενεχυροδανειστηρίων, με όλες τις νόμιμες άδειες και με καταγραφή όλων των συναλλαγών στα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία, με δικό του αδειοδοτημένο χυτήριο και με πολύ υψηλούς ετήσιους τζίρους, και συνεπώς όλες του οι συναλλαγές είναι πλήρως διαφανείς και συνοδεύονται από όλα τα απαιτούμενα παραστατικά.
7) Η αναφορά του ονόματος του εντολέως μας δεν οφείλεται σε κάποια δική του παραβατική συμπεριφορά, αφού τέτοια δεν υπήρξε, αλλά στο ότι ορισμένα πρόσωπα, με τα οποία συνεργαζόταν για τη νόμιμη εξαγωγή χρυσού, φέρονται ότι είχαν αναπτύξει παράλληλη δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού με παράνομο τρόπο, χωρίς όμως ο εντολέας μας να έχει οποιαδήποτε γνώση, ανάμιξη ή ωφέλεια από αυτή την παράλληλη δραστηριότητα.
8) Πλην της παρούσας υπόθεσης, ο εντολέας μας δεν έχει καμία άλλη εκκρεμότητα ενώπιον της Δικαιοσύνης, αφού για τη μοναδική υπόθεση, που είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν στο πλαίσιο της δραστηριότητάς του, απηλλάγη με αμετάκλητο βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Εσφαλμένα ενημερώθηκαν τα μμε ότι δήθεν υπάρχει εκκρεμότητα του εντολέα μας με τη Δικαιοσύνη, σε μια προσπάθεια να τον εμπλέξουν στην υπόθεση λόγω της ιδιαίτερα επιτυχημένης επιχειρηματικότητάς του, ενώ σε υπόθεση, για την οποία κατηγορήθηκε στο
9) Για την φερόμενη πράξη της νομιμοποίησης εσόδων από την φερόμενη λαθρεμπορία, αυτή δεν μπορεί να στηριχθεί αφού δεν υπάρχει λαθρεμπορία. Η φερόμενη πράξη νομιμοποίησης από τον εντολέα μας αναφέρεται στην ανακαίνιση ενός κότερου 40 ετών, προηγούμενης ιδιοκτησίας ενός Ιταλού επιχειρηματία, μηδενικής αξίας σήμερα λόγω της παλαιότητάς του, με κόστος ανακαίνισης περί τα 20 χιλιάδες ευρώ, το οποίο είναι απολύτως δικαιολογημένο ενόψει του κύκλου εργασιών του εντολέα μας που ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
10) Αναπτύχθηκε παραφιλολογία από τους δημοσιογράφους ότι η υπόθεση έχει σχέση με παλαιότερη υπόθεση διακεκριμένων κλοπών από ΡΟΜΑ και αποδοχής κλοπιμαίων, την οποία παραφιλολογία όμως μετά τη μελέτη του συνολικού περιεχομένου της δικογραφίας διαψεύδουμε κατηγορηματικά.
Είναι βέβαιον ότι για τον εντολέα μας δεν υπάρχει κανένα ενοχοποιητικό στοιχείο και η μόνη ανησυχία μας είναι το βάρος που έχει πέσει σε Δικαστικούς και Εισαγγελικούς Λειτουργούς από την αναφορά του ονόματος του εντολέα μας και την πεπλανημένη δήλωση του Πρωθυπουργού περί του ότι ο εντολέας μας έχει συλληφθεί για σειρά κακουργηματικών πράξεων, έχοντας μέχρι τότε «ξεζουμίσει» τον Ελληνικό Λαό, ενώ ο εντολέας μας διατηρεί 88 ενεχυροδανειστήρια που λειτουργούν νόμιμα και όλη του η δραστηριότητα (χυτήριο, αποθηκευτική χώροι, χρυσός) έχει όλες τις νόμιμες άδειες.
Είμαστε βέβαιοι ότι η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη θα κάνει για άλλη μια φορά το καθήκον της.
Ελεύθεροι με όρους εννέα κατηγορούμενοι
Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους εννέα κατηγορούμενοι στην υπόθεση του κυκλώματος λαθρεμπορίας χρυσού.
Φέρονται ως χαμηλόβαθμα στελέχη στην ιεραρχία των δύο εγκληματικών οργανώσεων που ερευνούνται.
Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για υπαλλήλους ενεχυροδανειστηρίων, επιχειρηματίες χρυσού, ενώ ανάμεσα στους εννέα είναι και δύο ιδιοκτήτες ενεχυροδανειστηρίων..
Δημήτρης Πώποτας, Aρια Καλύβα
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ