25 Νοεμβρίου 2018

Novartis: Οι αμερικάνοι σταμάτησαν να συνεργάζονται με Τουλουπάκη λόγω του τρόπου που χειρίστηκε τα στοιχεία

Ο εσωτερικός έλεγχος που διενεργεί η εταιρεία Novartis δεν έχει καταλήξει σε ευρήματα πληρωμών πολιτικών προσώπων σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στην αμερικανική έρευνα. Αμερικανικές και ελληνικές αρχές φιλοδοξούν ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2018. Σύμφωνα με όσα είπαν στην «Κ» πηγές που την παρακολουθούν, η ανάλυση του τροφοδότη λογαριασμού που διατηρούσε η εταιρεία σε υποκατάστημα ελβετικής τράπεζας στη Βασιλεία έως το 2011 –η Novartis έχει παραδεχθεί την ύπαρξή του– δεν απέδωσε ευρήματα πληρωμών σε Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα (ΠΕΠ), όπως χαρακτηριστικά λέγονται. Πληρωμές σε ΠΕΠ δεν βρέθηκαν ούτε για το διάστημα 2011-2015 από τους λογαριασμούς της ελληνικής εταιρείας.

Παρ’ όλα αυτά, οι συγκεκριμένες πηγές δεν ήταν σε θέση να δώσουν διαβεβαιώσεις ότι το ίδιο συνέβη και με πληρωμές από προμηθευτές της Novartis, δηλαδή από «ενδιάμεσες εταιρείες» που πληρώθηκαν για άλλο λόγο. Οι ελληνικές αρχές, πάντως, τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο ερεύνησαν εξονυχιστικά περίπου 50 παρόμοιους φορείς (εταιρείες δημοσίων σχέσεων, συμβούλων και επιστημονικές εταιρείες) χωρίς να είναι σε θέση να εντοπίσουν ροή χρήματος σε ΠΕΠ. Οι έρευνες τις τελευταίες εβδομάδες εντάθηκαν με συμπληρωματικές καταθέσεις προστατευόμενων μαρτύρων, αστυνομικούς ελέγχους σε τραπεζικές θυρίδες συγγενών ΠΕΠ που είχαν κατηγορηθεί από την Εισαγγελία Διαφθοράς αλλά και τότε κυβερνητικών στελεχών, χωρίς ωστόσο να υπάρξει «χειροπιαστό αποτέλεσμα».

Την ίδια ώρα, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», έχει διακοπεί η συνεργασία των ελληνικών με τις αμερικανικές δικαστικές αρχές, οι οποίες εμφανίζονται δυσαρεστημένες από τον τρόπο με τον οποίο έχουν χειριστεί το θέμα τόσο η Εισαγγελία Διαφθοράς όσο και η ελληνική κυβέρνηση. Ιδιαίτερα «χρεώνουν» στην ελληνική πλευρά ότι «έγγραφα της έρευνας έγιναν φέιγ βολάν στη Βουλή».

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», στις ελληνικές αρχές εμφανίστηκε προστατευόμενος μάρτυρας, καταθέτοντας ότι άλλος (μη προστατευόμενος) μάρτυρας που έχει καταθέσει επωνύμως σε προηγούμενη φάση και τον οποίο οι εισαγγελείς θεωρούσαν ύποπτο για τον χρηματισμό παράγοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, συνδέεται με τον χρηματισμό άλλου υπουργού έτερου κόμματος, χωρίς το στοιχείο αυτό να επιβεβαιώνεται είτε από τις αμερικανικές έρευνες είτε από άλλες ενδείξεις...

Επίσης είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι από την εξέταση του λογαριασμού στην Ελβετία του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Κωνσταντίνου Φρουζή καμία ύποπτη κίνηση δεν βρέθηκε –ο λογαριασμός δέχεται εμβάσματα αλλά έχει μείνει «ακίνητος»– παρά το γεγονός ότι οι ελβετικές αρχές τον «μπλόκαραν» έπειτα από έγγραφο αίτημα της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Σύμφωνα με άλλες πηγές που βρίσκονται κοντά στην έρευνα των αμερικανικών αρχών, τα δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν την ελβετική εταιρεία πιέζουν για να ολοκληρωθεί η έρευνα έως το τέλος του χρόνου (2018) με ένα settlement (συμβιβασμό). Το αμερικανικό κέντρο για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος που συνεργάζεται στενά με τον Ελληνα συνήγορο των τριών πληροφοριοδοτών της ελληνικής υπόθεσης στις ΗΠΑ και τον συνήγορό τους Παύλο Σαράκη είναι αισιόδοξο ότι η ελβετική εταιρεία μπορεί να φτάσει να καταβάλει ένα πολύ μεγάλο ποσό για την εκτεταμένη διαφθορά επαγγελματιών υγείας στη χώρα μας (σ.σ. που έχει αποδειχθεί) σε απόφαση που θα ληφθεί το 2019.

Η τιμολόγηση φαρμάκων

Τους προηγούμενους μήνες, η ελβετική εταιρεία προχώρησε σε αναλυτική έρευνα στο εσωτερικό της σε σχέση με πρακτικές προηγούμενων διοικήσεων στην Ελλάδα αλλά και στη μητρική εταιρεία. Ενα μέρος της έρευνας αυτής αφορούσε την εξέλιξη της τιμολόγησης φαρμάκων τα χρόνια της κρίσης, ειδικά εκείνων που από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς συνδέθηκαν –με βάση τις μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων– με καταβολές ποσών σε πρόσωπα που αποφάσιζαν ή συνδέονταν με τη λήψη αποφάσεων.

Ειδικό κεφάλαιο της έρευνας για τις τιμές αφορά το Gilenya. Με βάση τους προστατευόμενους μάρτυρες, η εταιρεία επένδυσε πολλά το καλοκαίρι του 2011 ώστε, επί υπουργίας Ανδρέα Λοβέρδου, να περιληφθεί σε ένα έκτακτο δελτίο τιμών. Το φάρμακο αποτελούσε, άλλωστε, «σημείο αναφοράς» στην πολιτική του πρώην αντιπροέδρου της εταιρείας Κωνσταντίνου Φρουζή. Το προϊόν Gilenya (298250103 ΕΟΦ) παίρνει μια χονδρική τιμή 1.930 ευρώ που πέφτει στη συνέχεια κατά 14% ώς το τέλος του 2014 (τελευταία τιμολόγηση της κυβέρνησης Ν.Δ./ΠΑΣΟΚ) και συνολικά κατά 20% ώς το τέλος του 2015 (πρώτη τιμολόγηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ).

Τι λέει η εταιρεία

Για το αποτέλεσμα της εσωτερικής έρευνας της Novartis η «Κ» ζήτησε ένα σχόλιο της εταιρείας: «Ενώ συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις Αρχές της Ελλάδας και των ΗΠΑ, διεξάγουμε παράλληλα και ενδελεχή εσωτερική έρευνα. Είμαστε αποφασισμένοι να κατανοήσουμε πλήρως τα δεδομένα της υπόθεσης και δεσμευόμαστε ότι θα δράσουμε ανάλογα για τυχόν πράξεις που δεν συνάδουν με τα υψηλά ηθικά επιχειρηματικά πρότυπα, καθώς και να αποτρέψουμε κάθε πιθανό παράπτωμα στο μέλλον.

Ο δημόσιος διάλογος γύρω από την υπόθεση περιλαμβάνει ανακρίβειες, εικασίες, πολιτική αντιπαράθεση, καθώς και αναφορές χωρίς κανένα σεβασμό σε εργαζομένους μας. Θεωρούμε αυτούς τους ισχυρισμούς εντελώς ανάρμοστους και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας αλλά και τη φήμη της εταιρείας μας.

Η δέσμευσή μας στη χώρα και η έμπρακτη υποστήριξη των Ελλήνων ασθενών και ευρύτερα της ελληνικής κοινωνίας παραμένουν ανεπηρέαστες».

TΑΣΟΣ ΤΕΛΛΟΓΛΟΥ
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ