04 Δεκεμβρίου 2018

Ετσι διαφήμιζε ο Στιβ Τζομπς τον πρώτο υπολογιστή της Apple -Σε ένα παλιόχαρτο

Θα δίνατε ποτέ για ένα παλιό κιτρινισμένο χαρτί και δυο φωτογραφίες Polaroid από τα τέλη του 1970, περισσότερα από 60 χιλιάδες δολάρια; Αν είστε λάτρεις του Steve Jobs και των Apple τότε αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία σας για να αποκτήσετε ένα μικρό κομμάτι ιστορίας για την πιο πετυχημένη εταιρεία υπολογιστών τα τελευταία χρόνια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως πέρσι μια αίτηση για δουλειά που είχε συνταχθεί από τον Steve Jobs το 1973 είχε πουληθεί αντί 174.000 δολαρίων.

Όμως γιατί δυο φωτογραφίες και ένα ιδιόχειρο σημείωμα φαίνονται να έχουν τόσο μεγάλη αξία; Το χαρτί είναι ένα ιδιόχειρο σημείωμα του «γκουρού» της Apple και ιδρυτή της Steve Jobs που διαφημίζει τον πρώτο υπολογιστή της Apple αναφέροντας ότι δίνεται για μόλις 75 δολάρια. «Σωστή ευκαιρία» όπως περιγράφει και στον φίλο του, ο Steve Jobs, ειδικότερα αν αναλογιστούμε πως πλέον το συγκεκριμένο μοντέλο θα το βρουν οι συλλέκτες στα 270.000 δολάρια.

Αυτά τα χαρτιά φαίνεται πως δόθηκαν από τον Steve Jobs σε μακροχρόνιο φίλο του το 1976, ένα χρόνο πριν κυκλοφορήσει η Apple το Apple II που εκτόξευσε την πορεία της εταιρείας και την έθεσε στους μεγαλύτερους «παίκτες» της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Όπως περιγράφει ο οίκος δημοπρασιών, με τα 50 πρώτα λειτουργικά συστήματα να πωλούνται στο Byte Shop, ο Steve Jobs συνέχισε να εκμεταλλεύεται το μομέντουμ που είχε δημιουργηθεί και προωθούσε μόνο τα PCB (Printed Circuit Boards) του Apple 1 σε φίλους και γνωστούς. Το παρόν χειρόγραφο είναι ουσιαστικά ένα χαρτί αναφοράς τεχνικών χαρακτηριστικών για τον υπολογιστή και είχε δοθεί στον πελάτη κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης του στο γκαράζ του Steve Jobs.

Ο Steve Jobs αναφέρεται στον υπολογιστή ως «Apple Computer-1» και σημειώνει πως μπορεί να χρησιμοποιήσει είτε τον 6800, ή 6501 ή και τον 6502 μικροεπεξεργαστή, αλλά μόνο οι 6501 και 6502 «συνιστώνται επειδή το σύστημα λειτουργεί με basic». Αναλύοντας όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά του υπολογιστή, ο ιδρυτής της Apple προωθεί το πλήρες λειτουργικό σύστημα που διέθετε και πληκτρολόγιο και το 58ics που περιέχει 16 για 8k ram! Περιέργως ο Steve Jobs αναφέρει ως «basic on the way ROM», όμως ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε αυτή η καινοτομία στο Apple-1 αλλά στο μοντέλο της επόμενης χρονιάς το Apple-II που είχε κυκλοφορήσει Απρίλιο. Ο Jobs υπογραμμίζει πως η τιμή των 75 δολαρίων για τον υπολογιστή και το εγχειρίδιο χρήσης είναι «αληθινή συμφωνία» και αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του στο τέλος, αναγράφοντας την ταχυδρομική του διεύθυνση και το τηλέφωνό του. Κάτι το οποίο στη σημερινή εποχή των ηλεκτρονικών μηνυμάτων φαίνεται τόσο προϊστορικό.

Το χειρόγραφο συνοδεύεται από δυο φωτογραφίες Polaroid. Η πρώτη δείχνει έναν Apple 1 σε ξύλινο τραπέζι με πληκτρολόγιο, οθόνη και τροφοδοτικό ενέργειας που ήταν σχεδόν ορατό στη δεξιά άκρη του. Μοιάζει πολύ με το «Production Prototype» νούμερο 2 στον κατάλογο Apple-1 του Mike Willegal με τους πορτοκαλί συσσωρευτές, τα λευκά κεραμικά MOS MCS 6502 και με παρόμοια εγκατάσταση τροφοδοτικού. Η άλλη polaroid δείχνει την οθόνη ενός Apple-1 που αναγράφει «Apple Computer Co» και πιο κάτω αναφέρει τα στοιχεία επικοινωνίας του Steve Jobs.