05 Δεκεμβρίου 2018

Η κυβέρνηση φοβάται διαρροές στην ψηφοφορία στην ελληνική Βουλή, μετά τις δηλώσεις Ζάεφ

Πολιτικές παρενέργειες στην εσωτερική πολιτική σκηνή και περαιτέρω ένταση στη Βόρεια Ελλάδα, φοβήθηκαν στην κυβέρνηση ότι θα έχουν οι δηλώσεις Ζάεφ περί «Μακεδονίας του Αιγαίου» και «Μακεδονικής γλώσσας».

Από το πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους με αποτέλεσμα κυβερνητικά στελέχη να κάνουν λόγο για μία «ατυχή δήλωση που δεν αποτυπώνει ούτε το γράμμα, ούτε το πνεύμα της συμφωνίας των Πρεσπών».

Ενδεικτικό της ενόχλησης που υπήρξε άλλωστε στην ελληνική πλευρά απετέλεσε το γεγονός ότι εντατικοποιήθηκαν οι επαφές –μέσω των διπλωματικών διαύλων- ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ικανοποίηση υπήρξε στην Αθήνα μετά την παρέμβαση του Μάθιου Νίμιτς.

Ενώ το μήνυμα της ελληνικής πλευράς εστάλη και στη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Κατρούγκαλος με τον ομόλογό του Νικολά Ντιμιτρόφ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να αποφεύγονται οι προβληματικές δηλώσεις που δημιουργούν αμφιβολίες για το πραγματικό νόημα της συμφωνίας.

Ανησυχία στην κυβέρνηση για τα «κουκιά»

Σύμφωνα με απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του Ιefimerida αυτό που θορύβησε περισσότερο από όλα την ηγεσία της κυβέρνησης ήταν το ενδεχόμενο τέτοιου τύπου δηλώσεις –και δη αν συνεχιστούν-  να προκαλέσουν ντόμινο αντιδράσεων επηρεάζοντας αρνητικά ακόμα και τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν τη συμφωνία. Ωθώντας δηλαδή κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές, βουλευτές που διάκεινται θετικά στη συμφωνία, και σε όσους στηρίζουν από το Ποτάμι, αλλά και κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις από τους ΑΝΕΛ σε διαφορετική κατεύθυνση.

Παγωμάρα στους ΑΝΕΛ

Όσο για τη στάση του Πάνου Καμμένου, ομολογουμένως το τελευταίο διάστημα οι τόνοι έχουν πέσει. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έχει τακτική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Είναι γνωστό όμως ότι κάθε φορά που επανέρχεται στο Σκοπιανό η συζήτηση-πολλώ δε μάλλον με προκλήσεις από τη γείτονα-έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση με το κόμμα του ούτως ή άλλως να εξαυλώνεται δημοσκοπικά. Εξ’ αυτού του λόγου, ο ίδιος φρόντισε χθες να στείλει και το δικό του μήνυμα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία με όσους εκφράζουν αλυτρωτισμούς.

Στη Θεσσαλονίκη ο Σκουρλέτης -Φοβούνται έξαρση στη Βόρεια Ελλάδα

Ένας δεύτερος παράγοντας που θορύβησε την κυβέρνηση, στη σκιά των καταλήψεων και των μαθητικών διαδηλώσεων στη Βόρεια Ελλάδα για το Σκοπιανό, είναι να ακολουθήσει περαιτέρω έξαρση και τέτοιες δηλώσεις να δυναμιτίσουν περαιτέρω την ατμόσφαιρα.

Σήμερα, θα βρεθεί και θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη ο Γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης και κατά πληροφορίες του Iefimerida ο κ. Σκουρλέτης θα στείλει μήνυμα ενάντια στις δυνάμεις της ακροδεξιάς που επιχειρούν και θα επιχειρήσουν το επόμενο διάστημα να εκμεταλλευθούν το συγκεκριμένο θέμα.

Τέλος Φλεβάρη Φεβρουαρίου η συμφωνία στη Βουλή 

Ο σχεδιασμός, τέλος, του πρωθυπουργού ως προς το χρόνο κύρωσης της συμφωνίας από το Κοινοβούλιο δεν έχει αλλάξει. Πηγές της κυβέρνησης εξακολουθούν να προσδιορίζουν ως χρονικό ορόσημο το τέλος Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Και φυσικά εξαπολύουν επίθεση στη Νέα Δημοκρατία (που εμμένει στη θέση της ότι δεν πρόκειται να στηρίξει ούτε τώρα, ούτε μετά τις εκλογές) καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη «να σοβαρευτεί και να μην ψαρεύει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

ΣΤΕΛΛΑ Α. ΓΚΑΝΤΩΝΑ
iefimerida.gr