20 Δεκεμβρίου 2018

Νέα ουρλιαχτά κατά Αττικού Πάρκου: «Σας ενδιαφέρει μόνο η κερδοσκοπία, σκλάβοι ήταν τα τζάγκουαρ για να κόβετε εισιτήρια»

[Εσύ καραγκιοζάκο που ουρλίαζεις έχεις τη δυνατότητα με τα λεφτά μας να πας στην Ασία, την Αφρική ή τον Αμαζόνιο και να τα δεις, εμείς που δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και προπάντων τα παιδιά μας πληρώνουν εισιτήριο και βλέπουν κάτι που δεν μπορούν να το δουν στη φύση. Άρα το εισιτήριο είναι ανταποδοτικό και όχι κερδοσκοπικό... τους φόρους μας όμως που τους μασάς μια χαρά για να παπαρολογείς δεν τους βλέπουμε να αποδίδουν τίποτα στα μπο@ρδέλα πανμια που έχετε δημιουργήσει... για να μην πούμε ότι δουλεύετε και τα παιδάκια από πάνω δίνοντάς τους κ@λόχαρτα που μπορούν να τα αξιοποιήσουν μόνο σε υπηρεσίες... ντελίβερι
Και φυσικά ο τύπος είναι άσχετος και πουλάει ΕΠΑΓΓΑΛΜΑΤΙΚΗ φιλοζωία, αφού η WWF κατατάσσει τα Τζάγκουαρ στην ίδια κατηγορία με τον "λευκό ρινόκερο" και τη "λευκή φάλαινα" στην κατηγορία "Near Threatened"]

Ολοένα και περισσότεροι ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ φιλόζωοι ουρλίαζουν εναντίον του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για την υπόθεση θανάτωσης των δυο τζάγκουαρ (ιαγουάρων) που κατάφεραν να δραπετεύσουν αφού αντιλόπη έσπασε το προστατευτικό τζάμι.

Στον «χείμαρρο» της ΥΣΤΕΡΙΑΣ προστέθηκε χθες η φωνή του Ιωσήφ Μποτετζάγια, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και πρόεδρος του Συλλόγου Μέριμνας Απροστάτευτων Ζώων «Κιβωτός Μυτιλήνης».

Ο κ. Μποτετζάγιας, μέσω του λογαριασμού του στο Faceboo, απαντά στην ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου που είχε τον τίτλο «ΑΙΔΩΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ...» και περιελάμβανε αναφορές σε «κροκοδείλια δάκρυα» και στις προσπάθειες (του Αττικού Πάρκου) «διατήρησης του είδους» (των ιαγουάρων).

«Εχουμε και λέμε. Πρώτον, τα τζάγκουαρ ΔΕΝ είναι (ακόμα...) απειλούμενο είδος στη φύση, άρα ΔΕΝ χρειάζεται να τα κλείσουμε σε κανέναν ζωολογικό κήπο-φυλακή “για να τα προστατεύσουμε”. Μπορούμε να τα προστατεύσουμε στον άγριο βιότοπό τους, ΑΝ όντως θέλουμε να τα προστατεύσουμε» σημειώνει αρχικά ο καθηγητής.

Ο κ. Μποτετζάγιας στη συνέχεια αναφέρει τη δεύτερη ένστασή του, τονίζοντας «το ότι τα δυο τζάγκουαρ έφεραν στον κόσμο 8 μικρά (τα οποία δόθηκαν σε άλλους ζωολογικούς κήπους-φυλακές για να κοπούν και άλλα εισιτήρια) ΔΕΝ συνέβαλλε “στη διατήρηση του είδους”. Θηρευτές που γεννιούνται και μεγαλώνουν στην αιχμαλωσία ΔΕΝ μπορούν να επιστρέψουν στη φύση γιατί πολύ απλά στην συντριπτική πλειονότητα τους θα πεθάνουν, όπως αποδεικνύουν οι επιστημονικές μελέτες».

Οπως εξηγεί ο καθηγητής, «ειδικά για τα τζάγκουαρ, ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχει πραγματοποιηθεί επανεισαγωγή τους στην άγρια φύση, ούτε καν από άγρια ζώα που ζουν σε άλλες περιοχές».

Ο Ιωσήφ Μποτετζάγιας καταλήγει:

«Εν κατακλείδι: Οι δύο ιαγουάροι που εκτελέστηκαν στο Αττικό Πάρκο, όπως και όλα τα άγρια ζώα που κρατούνται και αναπαράγονται σε όλα τα ζωολογικά πάρκα όλου του κόσμου, εξυπηρετούν ένα βασικό σκοπό: όχι την "προστασία", ούτε την "διατήρηση του είδους" αλλά την κερδοσκοπία. Γεννιούνται δεσμώτες, ζουν φυλακισμένοι, και πεθαίνουν σκλάβοι – για να πουλήσουν κάποιοι εισιτήρια....»

Υπενθυμίζεται ότι χθες, φιλοζωική ομάδα δημοσιοποίησε ένα βίντεο που τραβήχτηκε το 2013 στο Αττικό Πάρκο και απεικονίζει ένα τζάγκουαρ να εμφανίζει μη φυσιολογική «στερεοτυπική συμπεριφορά».