Η πρώτη έκπληξη στις φετινές τοποθετήσεις των βουλευτών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού ήρθε από τον βουλευτή της ένωσης κεντρώων Γιάννη Σαρίδη ο οποίος από το βήμα της βουλής αναφέρθηκε σε τρεις λόγους για τους οποίους δεν θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Ο πρώτος όπως είπε είναι ότι γράφτηκε από Έλληνες, ο δεύτερος ότι ακόμα κι αν δίνει ψίχουλα δίνει, και ο τρίτος ότι ξεκινά να αποκαθιστά αδικίες.
Ακόμα, κάλεσε την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να απαντήσουν μέχρι και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού στην πρόταση νόμου που έχει καταθέσει για δανειολήπτες λέγοντας: «έχουν ενημερωθεί εγκαίρως για την πρότασή μας, όλοι οι γραμματείς των ΚΟ έχουν κοινοποιηθεί στους πάντες και σας έχω ενοχλήσει ο ίδιος προσωπικά για αυτό! Καλώ την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό να μας απαντήσουν ευθέως και πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού ποια είναι η θέση της κυβέρνησης στην πρόταση που έχουμε καταθέσει».
Η τοποθέτηση Σαρίδη φούντωσε τα σενάρια για το αν ο βουλευτής της Ενωσης Κεντρώων παραμείνει στο κόμμα του ή αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα γραφής για το δρόμο που προτίθεται να ακολουθήσει το επόμενο διάστημα και αν θα ενταχθεί ή όχι στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως με την τοποθέτηση Σαρίδη η κυβερνητική πλειοψηφία στην ψήφιση του προϋπολογισμού μετρά έναν επιπλέον βουλευτή πέρα από το άθροισμα των βουλευτών ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΛ. Η Ενωση Κεντρώων αιφνιδιάστηκε από την τοποθέτηση Σαρίδη και στα πρώτα ερωτήματα των δημοσιογράφων για το πώς θα αντιδράσουν υπήρξε αμηχανία έως και άγνοια των δηλώσεών του. Σε δύσκολη θέση βρίσκεται και ο Βασίλης Λεβέντης, διότι αν επιλέξει την διαγραφή του κ. Σαρίδη τότε η Ενωση Κεντρώων πέφτει κάτω από τους πέντε βουλευτές και άρα θα σταματήσει να έχει τα προνόμια της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος που απολαμβάνει σήμερα.
Από την άλλη όμως είναι δύσκολο να αφήσει το συγκεκριμένο γεγονός να περάσει έτσι, καθώς είθισται κοινοβουλευτικά η ψήφιση του προϋπολογισμού να αποτελεί και ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΑΚΗΣ
iefimerida.gr