Οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις «ροκανίζουν» για τα καλά τις λιγοστές καταθέσεις που έχουν τα νοικοκυριά στις τράπεζες.
Οι εκροές που παρατηρούνται αποδίδονται στις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις που υποχρεούνται να καταβάλλουν τα νοικοκυριά, οι επιχειρήσεις καθώς και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τους τελευταίους μήνες του έτους, αλλά και ένα γενικότερο φόβο που έχει να κάνει με τις κατασχέσεις λογαριασμών για όσους χρωστούν κυρίως στο Δημόσιο και την άρση του τραπεζικού απορρήτου.
Και μέσα σε όλα αυτά τον Δεκέμβριο «τρέχουν» οι δόσεις για την αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ και η εξόφληση των τελών κυκλοφορίας για το 2019.
Οι φόροι έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος του προϋπολογισμού και τα υπερπλεονάσματα για τη διανομή κοινωνικού μερίσματος.
Έκρηξη 1,4 δισ. ευρώ σημείωσαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τον Σεπτέμβριο. Από τα 1,4 δισ. ευρώ τα 513 εκατ. ευρώ είναι οι φόροι που έμειναν απλήρωτοι στην Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Μόνο το Σεπτέμβριο, ο αριθμός των οφειλετών αυξήθηκε κατά 510.428 άτομα με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι που έχουν γράψει χρέη στα τεφτέρια της Εφορίας να ανέρχονται σε 4.312.395 από 3.801.967 που ήταν στο τέλος Αυγούστου.
Δηλαδή ένας στους δυο φορολογούμενους έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.
Μειωμένες κατά 346 εκατ. ευρώ εμφανίζονται μειωμένες οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα τον μήνα Οκτώβριο, καθώς οι καταθέτες κατανάλωσαν σημαντικά ποσά για την εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων.
Αρνητική κατά 1,9% παρέμεινε η χρηματοπιστωτική επέκταση τον ίδιο μήνα, καθώς τα δάνεια που χορηγήθηκαν ήταν λιγότερα από εκείνα του Σεπτεμβρίου.
Η μηνιαία ροή των καταθέσεων των επιχειρήσεων υποχώρησε κατά 289 εκατ. ευρώ, ενώ των νοικοκυριών μειώθηκε 56 εκατ. ευρώ.
Στο «μάτι» της εφορίας
Κάτω από το «μάτι» της εφορίας βρίσκονται οι τραπεζικοί λογαριασμοί. Μια ειδική εφαρμογή της Ανεξάρτητης Αρχής δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) «σκανάρει» όλες τις κινήσεις – καταθέσεις, αναλήψεις, μεταβιβάσεις χρημάτων, δαπάνες με κάρτες.
Κατόπιν εφοριακοί και ΣΔΟΕ θα προχωρήσουν σε έρευνες και θα καλέσουν τον δικαιούχο του λογαριασμού να αποδείξει ότι είναι… αθώος.