11 Δεκεμβρίου 2018

Κάθετα αντίθετος σε συναλλαγές ο Μητσοτάκης- Το μήνυμα που στέλνει στον Θεοδωράκη

Είχε από μόνη της ξεχωριστό ενδιαφέρον και μάλιστα τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η χθεσινή κοινή παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρου Θεοδωράκη, με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη.

Κόντρα μάλιστα σε όλη τη σεναριολογία του Σαββατοκύριακου σχετικά με την αλλαγή πλεύσης του Ποταμιού στο μέτωπο της συμφωνίας των Πρεσπών και της φερόμενης «σύγκλισης» της Σεβαστουπόλεως με την Πειραιώς, που προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου, ο πρόεδρος της ΝΔ επέλεξε να δώσει καθαρές απαντήσεις.

«Τα νταραβέρια τα κάνουν άλλοι, κι όχι εμείς», ήταν μία από τις πλέον χαρακτηριστικές χθεσινές αποστροφές του. Μία αλλαγή πλεύσης της Σεβαστουπόλεως φυσικά και θα αντιμετωπιζόταν θετικά από την οδό Πειραιώς.

Σε καμία περίπτωση, όμως, η «γαλάζια» παράταξη δε θα μπει σε λογικές προεκλογικής ή μετεκλογικής συναλλαγής. Τα «χαρτιά» της είναι ανοιχτά και εκπεφρασμένα από την πρώτη στιγμή.

«Θα καταψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών, όποτε και αν αυτή έρθει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και θα αγωνιστούμε ώστε η συμφωνία αυτή να μην κυρωθεί. Σε καμία περίπτωση όμως αυτή η προσέγγιση δεν αφορά τις επίσημες θέσεις άλλων Κομμάτων.

Το Ποτάμι είναι ένα άλλο Κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία. Με το Ποτάμι, ως προς το μεταρρυθμιστικό μας στίγμα, συμφωνούμε σε πολλά. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι μπαίνουμε σε οποιαδήποτε προεκλογική ή μετεκλογική συναλλαγή με σκοπό να πετύχουμε ένα συγκεκριμένο επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

Αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και δεν ταιριάζουν κιόλας στη Νέα Δημοκρατία. Αυτά δεν μας ταιριάζουν. Άλλοι κάνουν τέτοια νταραβέρια πίσω από κλειστές πόρτες», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως δημοσιεύσε εχθές πρώτος ο Lykavitos.gr, οι σχέσεις Μητσοτάκη-Θεοδωράκη έχουν εισέλθει σε μια πορεία πολιτικής σύγκλισης, καθώς και οι δυο είναι ένθερμοι υποστηρικτές του πολιτικού ορθολογισμού και των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και παράλληλα τάσσονται κατά του λαϊκισμού που συστηματικά καλλιεργεί η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρώτο βήμα για συνεργασία των δυο κομμάτων έχει γίνει, αλλά ακόμη υπάρχουν αρκετά… χιλιόμετρα για να διανθούν. Η διαφαινόμενη αλλαγή πλεύσης από πλευράς Στ. Θεοδωράκη στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών, έχει «θωρακίσει» εν μέρει την ενότητα του «Ποταμιού».

Το Σκοπιανό θεωρείται κομβικής σημασίας θέμα για τις πολιτικές εξελίξεις, αν και στο επιτελείο του προέδρου της ΝΔ είναι πεπεισμένοι ότι ο Πάνος Καμμένος δεν πρόκειται να «ρίξει» την κυβέρνηση.

Αντίθετα – επισημαίνεται – ότι θα τη διευκολύνει αποχωρώντας από τη Βουλή στην κρίσιμη ψηφοφορία, ώστε η συμφωνία να περάσει με πλειοψηφία από τους παρόντες βουλευτές. Σε αυτή την περίπτωση εκτιμάται οτι η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει τους απαιτούμενους βουλευτές.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Μαρία Σπυράκη, είχε δώσει, με τη σειρά της, το "γαλάζιο" στίγμα. "Όλα τα κοινοβουλευτικά μας όπλα είναι στο τραπέζι. Εξαρχής έχουμε επισημάνει ότι είμαστε εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς αυτή βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα. Είναι νομίζω σαφές ότι εφόσον έρθει αυτή η συμφωνία στη Βουλή, ο κάθε βουλευτής αναμετράται με τη συνείδησή του", σημείωσε.

Σε χρόνο παράλληλο, στο προσκήνιο βρίσκεται πάντα το κάλεσμα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας προς τις μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, με στόχο ένα πρόσημο άκρως μεταρρυθμιστικό. Κι εδώ, τα μηνύματα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Φώφη Γεννηματά και τον Σταύρο Θεοδωράκη περνούν μέσα από το…απεταξάμην στις ίσες αποστάσεις.

Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το δίπολο είναι σαφές. Από τη μία είναι οι δυνάμεις της δημαγωγίας, του γραφειοκρατικού κρατικισμού, των ψηφοθηρικών διορισμών, της υπερφορολόγησης, των επιδομάτων. Είναι οι δυνάμεις που δεν έχουν κατ’ ανάγκη ένα ξεκάθαρο ιδεολογικό πρόσημο, διότι σε αυτές τις πολιτικές συναντιούνται πολιτικές δυνάμεις από όλο το πολιτικό φάσμα.

Από την άλλη, στοιχίζονται όσοι πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι πια καιρός να συγχρονιστεί με τον 21ο αιώνα και με τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται γύρω μας.

Είναι οι δυνάμεις που συμφωνούν ότι χρειάζεται ένα λιτό και αποτελεσματικό κράτος, το οποίο θα παρεμβαίνει ουσιαστικά σε αυτά που πρέπει να κάνει καλά και θα αφήνει περισσότερο χρόνο στην ελεύθερη οικονομία να παράξει πλούτο.

"Σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα για τις μεταρρυθμίσεις μπορούμε να συναντηθούμε και να συμπορευθούμε με άλλες πολιτικές δυνάμεις. Κρατώντας, όμως, αυτές οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, ακέραιο το δικό τους ξεχωριστό διακριτό στίγμα. Το διακύβευμα σήμερα όμως είναι μεγαλύτερο.

Και όπως και σε άλλες στιγμές στην ιστορία μας, αυτό το διακύβευμα, για το πού πρέπει να πάει η χώρα και για το εάν η χώρα πρέπει να κάνει το μεγάλο άλμα στο μέλλον, είναι τόσο σημαντικό, που επιμέρους ιδεολογικές διαφορές ξεθωριάζουν μπροστά στο μείζον. Μην ξεχνώντας, λοιπόν, το μείζον, δεν μπορούμε σήμερα να τοποθετούμαστε με μία πολιτική ίσων αποστάσεων.

Όλοι θα πρέπει να τοποθετηθούν απέναντι σε αυτό το κεντρικό διακύβευμα των εκλογών", επεσήμανε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, με το βλέμμα στραμμένο στο Κίνημα Αλλαγής και τη Σεβαστουπόλεως.