07 Δεκεμβρίου 2018

Γερμανία: Η Μέρκελ κούνησε μαντίλι (αφού τα ΚΑΝΕ ΣΚ@ΤΑ!) και η εκλεκτή της Άνεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ εξελέγη οριακά πρόεδρος του CDU-ΒΙΝΤΕΟ

Οριακή εκλογή για την εκλεκτή της Μέρκελ στην ηγεσία του CDU - Έλαβε 51,75% έναντι 48,25% του Φρίντριχ Μερτς

Με οριακή πλειοψηφία 51,75% εξελέγη η Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ στην ηγεσία του CDU, διαδεχόμενη την Άνγκελα Μέρκελ, μετά από 18 χρόνια θητείας.


Στον δεύτερο γύρο, η Κραμπ-Καρενμπάουερ έλαβε 517 ψήφους από τους 999 συνέδρους, έναντι 482 που έλαβε ο αντίπαλός της Φρίντριχ Μερτς, που απέσπασε ποσοστό 48,25% στον δεύτερο γύρο.

Ποια είναι η 56χρονη διάδοχος της Μέρκελ στο CDU

Η νέα αρχηγός του CDU είναι πιστή σύμμαχος και εκλεκτή της προκατόχου της, Άνγκελα Μέρκελ, μια ιδιότητα που θεωρήθηκε κατά την κούρσα διαδοχής ως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα και η μεγαλύτερη αδυναμία της ταυτόχρονα.

Η 56χρονη σήμερα πολιτικής ήταν πρωθυπουργός του Σάαρλαντ και διορίστηκε Γενική Γραμματέας του CDU νωρίτερα αυτή τη χρονιά. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο Σάαρλαντ και το Βερολίνο, ενώ θεωρείται ότι πολιτικά βαδίζει στα χνάρια της Άνγκελα Μέρκελ.


Αν και έχει στηρίξει την πολιτική της Μέρκελ για τους μετανάστες, που θεωρείται ότι προκάλεσε και μεγάλη φθορά στην εικόνα της καγκελαρίου, παραδέχθηκε ότι έχουν γίνει σοβαρά λάθη και έχει ασκήσει πιέσεις για απαγόρευση των προσφύγων που έχουν ποινικές καταδίκες.

Άγνωστο αν θα αναλάβει και την καγκελαρία 

Η εκλογή της Κραμπ – Καρενμπάουερ στην ηγεσία του κόμματός της δεν σημαίνει αυτόματα και την ανάληψη της καγκελαρίας, στην οποία παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ. Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί και οι επόμενες κινήσεις της για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Πάντως, η Καρενμπάουερ έχει κρατήσει να εννοηθεί ότι θέλει να πάει το κόμμα σε μια νέα κατεύθυνση, χωρίς να απορρίπτει την εποχή Μέρκελ.

Η νέα πρόεδρος του CDU κατάφερε να έρθει πρώτη, κερδίζοντας τον εκατομμυριούχο επιχειρηματία Φρίντριχ Μερτς, που είχε στηρίξει, μεταξύ άλλων και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Η Μέρκελ αποχαιρέτησε με συγκίνηση το CDU: «Ήταν χαρά μου, ήταν τιμή μου»

Η Γερμανίδα καγκελάριος αποχαιρετά την ηγεσία του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών ύστερα από 18 χρόνια - Διακριτικά «έδειξε» την εκλεκτή της Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ

Αποχωρώντας από την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, η Μέρκελ ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να είναι ενωμένα και διακριτικά στήριξε την εκλεκτή της, Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ, ως διάδοχό της στην ηγεσία του κόμματος CDU.

«Έχουμε τη δύναμη να σπάσουμε τις τάσεις», υποστήριξε η Γερμανίδα καγκελάριος επισημαίνοντας ότι το συνέδριο είναι μια ευκαιρία για ένα ισχυρότερο CDU. Στην ιστορική ομιλία της, η Μέρκελ υπενθύμισε το εξαιρετικό αποτέλεσμα του CDU στις περιφερειακές εκλογές του 2017 στο Ζάαρλαντ, στο Στέσβιχ -Χόλσταιν και στη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ, η εκλεκτή της Ανεγκρέτ Κραμπ Κάρενμπαουερ ήταν αυτή που κατάφερε να εκτοξεύσει το κόμμα στο 42%

Η Μέρκελ ευχαρίστησε επίσης τον «Καγκελάριο της Επανένωσης» και πρώην πολιτικό της μέντορα, Χέλμουτ Κολ.

Την ίδια ώρα επέκρινε την κρίση στους κόλπους της Χριστιανικής Ένωσης (Χριστιανοδημοκράτες- CDU/Χριστιανοκοινωνιστές- CSU) λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Το CDU και το CSU έχουν βιώσει πικρά αυτό που μας οδηγεί σε μία ατέλειωτη σύγκρουση.Λόγω εσωτερικών διαφορών, πολλοί ψηφοφόροι τιμώρησαν το CDU της Βαυαρίας και της Έσσης στις περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου» είπε.

Επιπλέον, υπενθύμισε στους 1001 συνέδρους το σκάνδαλο δωρεάς στο CDU, «δείχνοντας» ουσιαστικά τον πρόεδρο της Bundestag Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Όταν το 1998 ξεσπά το σκάνδαλο με τα κρυφά ταμεία του κόμματος και τον έμπορο όπλων Φλικ, Σόιμπλε ήταν ηγέτης του κόμματος.

«Ήταν μία κακή στιγμή για το CDU», είπε η Μέρκελ. Παρ 'όλα αυτά, το κόμμα επιβίωσε», τόνισε.

Η Μέρκελ προειδοποίησε για «πόλωση της κοινωνίας» ενώ εξήρε τον κίνδυνο από την ενίσχυση του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «AfD».

Ολοκληρώνοντας την ιστορική της ομιλία, υποστήριξε ότι ήθελε να αφήσει την ηγεσία του κόμματος με αξιοπρέπεια.




«Ήταν χαρά μου, ήταν τιμή μου». Αυτές ήταν οι τελευταίες λέξεις της Μέρκελ η οποία προσπαθούσε να μην κλάψει. Τα χειροκροτήματα που ξέσπασαν μόλις τελείωσε την ομιλία της διήρκεσαν δέκα λεπτά...