Σφοδρή κριτική από πολλούς αναγνώστες δέχθηκε η γαλλική εφημερίδα Le Monde επειδή στο εξώφυλλο του ένθετου περιοδικού της «M» είχε μια φωτογραφία του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, που έμοιαζε με τον Αδόλφο Χίτλερ. Το περιοδικό κυκλοφόρησε αυτό το Σάββατο και μετά τις αντιδράσεις των αναγνωστών ο διευθυντής έκδοσης Λικ Μπρονέρ αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη από τους αναγνώστες.
Το επίμαχο εξώφυλλο, εμπνευσμένο από τις πρόσφατες διαδηλώσεις του κινήματος των Κίτρινων Γιλέκων σε ολόκληρη τηΓαλλία, που, όμως μετά από επτά εβδομάδες κινητοποιήσεων όλα δείχνουν πως σταδιακά αποδυναμώνεται, απεικονίζει τον Εμανουέλ Μακρόν να κοιτάζει με βλοσυρό βλέμμα με φόντο τους διαδηλωτές που κρατούν σημαίες κοντά στην Αψίδα του θριάμβου.
Την Κυριακή ο διευθυντής έκδοσης του περιοδικού της Le Monde έγραψε στην εφημερίδα: «Το εξώφυλλο του περιοδικού «M» της Le Monde με ημερομηνία Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου, προκάλεσε αντιδράσεις σε μερικούς από τους αναγνώστες μας. Ζητάμε συγγνώμη σε όλους όσοι σοκαρίστηκαν». Ο ίδιος, υποστήριξε πως το ατυχές εξώφυλλο ήταν ιδέα του γραφίστα του περιοδικού, που χρησιμοποίησε το μαύρο και το κόκκινο χρώμα, τα αγαπημένα των Ναζί, εμπνευσμένος από το καλλιτεχνικό ρεύμα του κονστρουκτιβισμού στη Ρωσία, το οποίο αναπτύχθηκε από το 1913 μέχρι το 1930.
Ο Ρισάρ Φεράν, πρόεδρος του γαλλικού Κοινοβουλίου και φίλος του Εμανουέλ Μακρόν, δήλωσε πως η γραφική απεικόνιση και η σχετική φωτογραφία του Γάλλου προέδρου στο περιοδικό «δεν μπορεί να έγιναν τυχαία».
Το ακηδεμόνευτο πολιτικά κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων εμφανίστηκε στη Γαλλία στις 17 Νοεμβρίου με αφορμή την υψηλή φορολογία στις τιμές των καυσίμων και έγινε η αιτία η δημοτικότητα του Εμανουέλ Μακρόν να παρουσιάσει κατακόρυφη πτώση και στις 18 Δεκεμβρίου να φθάσει στο χαμηλότερό της επίπεδο και συγκεκριμένα στο 27% από την ημέρα που ανέλαβε την προεδρία, τον Μάιο του 2017. Πάντως, μετά το διάγγελμα Μακρόν στις 10 Δεκεμβρίου για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων παρουσίασε «κόπωση» με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης να υποστηρίζουν πως αυτό το Σάββατο σε όλη τη χώρα διαδήλωσαν μόνο 12.000 άτομα, έναντι 282.000 στην πρώτη κινητοποίηση, 66.000 στις 15 Δεκεμβρίου και 38.600 διαδηλωτών στις 22 Δεκεμβρίου.