05 Απριλίου 2018

ΒΙΝΤΕΟ-Άλλο ένα ψέμα από τον απατεώνα Τσίπρα

Το θράσος του πολιτικού απατεώνα: "Με μας επανήλθε μακρά περίοδος κοινωνικής ηρεμίας και σταθερότητας γιατί είπαμε αλήθεια"

Η αλήθεια είναι:
1) Είστε οι μεγαλύτεροι ψεύτες που έχουν περάσει
2) Η κοινωνική ηρεμία επανήλθε γιατί εσείς που τα σπάγατε τόσα χρόνια διοριστήκατε και γίνατε κυβέρνηση



https://twitter.com/omadaalithias

Πόσο θα άξιζαν σήμερα τα 30 αργύρια του Ιούδα [εικόνα]

Κατά το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, ο Ιούδας πρόδωσε τον Ιησού για «30 αργύρια».

Και με ένα φιλί τον υπέδειξε στους στρατιώτες του αρχιερέα Καϊάφα, ο οποίος τον παρέδωσε στους στρατιώτες του Πόντιου Πιλάτου.

Σύμφωνα με κείμενα διάφορων προφητών, ερευνητές εκτιμούν πως τα 30 αργύρια ήταν τυριανά σεκέλ, νόμισμα της Τύρου, αρχαίας πόλης του Λιβάνου.

Στην εποχή της Καινής Διαθήκης, ένα σέκελ άξιζε περίπου τέσσερις δραχμές. Κάθε νόμισμα είχε βάρος λιγότερο από μισή ουγκιά ασήμι, περίπου 16 γραμμάρια το καθένα.

Η σημερινή του αξία θα υπολογιζόταν από 400 έως 500 δολάρια. Δηλαδή, κατά προσέγγιση, τα 30 αργύρια είναι περίπου 15.000 ευρώ.

«Λυμπερόπουλος Uber alles»: Τα καλύτερα «tweets» για την αποχώρηση της Uber από την Ελλάδα

«Τι να την κάνεις την Uber όταν έχεις διαστημική υπηρεσία!» σχολιάζουν οι χρήστες - Τι γράφουν για την «εύνοια» Σπίρτζη στον πρόεδρο του ΣΑΤΑ

Πρώτο θέμα έχει γίνει στο ελληνικό Twitter η απόφαση της Uber να αναστείλει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα, λόγω της "εχθρικής" νομοθεσίας του υπουργού Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη.

Μετρώντας περισσότερα από 90 χιλιάδες tweets, το Twitter "αποχαιρετά" με τον δικό του μοναδικό και όπως πάντα χιουμοριστικό τρόπο τη δημοφιλής εταιρεία διαμοιρασμού διαδρομών (car-pooling).

Ταυτόχρονα οι Έλληνες τουιτεράδες έχουν χωριστεί σε δύο στρατόπεδα, με τους υπέρμαχους και πολέμιους των ταξί να αναμετρώνται διαδικτυακά! Δεν είναι λίγοι αυτοί που χαρακτηρίζουν ως ψηφοθηρική την κίνηση της κυβέρνησης, βάζοντάς τα με τον Θύμιο Λυμπερόπουλο, πρόεδρο του ΣΑΤΑ, ο οποίος αν μη τι άλλο πανηγύρισε τη φυγή της Uber. Αντίθετα, πολλοί τάσσονται υπέρ των οδηγών ταξί, υπερασπίζοντας τα δικαιώματα τους.

Οι περισσότεροι πάντως αντιμετωπίζουν την κατάσταση με χιούμορ. "Τι να την κάνεις την Uber όταν έχεις διαστημική υπηρεσία", "τα ταξί είναι Πανεπιστήμιο, η Uber παιδικός σταθμός" και οι.. Λuberόπουλοι είναι μόνο μερικά από τα καλύτερα tweets τα οποία συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε.

Απολαύστε:


























































































































































Θεσσαλονίκη: Άγριο ξύλο μεταξύ Πακιστανών στο κέντρο της πόλης (φωτογραφίες)

Η συμπλοκή έγινε ανάμεσα σε δύο ομάδες Πακιστανών που πωλούσαν λαθραία τσιγάρα – Ένας τραυματίας και επτά προσαγωγές

Άγρια συμπλοκή μεταξύ 40 περίπου αλλοδαπών σημειώθηκε σήμερα στην πλατεία Αριστοτέλους, στο κέντρο της Θεσαλονίκης.

Όπως αναφέρει το thestival.gr, πρόκειται για δύο ομάδες Πακιστανών, που δραστηριοποιούνται στην πώληση λαθραίων τσιγάρων. Η συμπλοκή έγινε για τον έλεγχο της αγοράς Βλάλη.

Οι δύο ομάδες χτυπήθηκαν μεταξύ τους με λοστάρια.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικοί της ομάδας Ζ, που συνέλαβαν ένα άτομο και έκαναν επτά προσαγωγές, ενώ συγκέντρωσαν περίπου 40 λοστάρια.

Επίσης, ένας Πακιστανός τραυματίστηκε στο κεφάλι και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Σύμφωνα με καταστηματάρχη, τέτοια επεισόδια αποτελούν σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Όπως είπε στο thestival.gr, οι αλλοδαποί αποθηκεύουν τα λοστάρια σε διάφορα σημεία, για να τα χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση συμπλοκής.

Ανάλογο επεισόδιο είχε γίνει στο ίδιο σημείο και την περασμένη εβδομάδα.



Ο Τζέιμς έπαθε... πλάκα με τη σύντροφο ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού - ΦΩΤΟ

Είναι από τους πιο ενεργούς παίκτες του Παναθηναϊκού στα social media, αφού ανανεώνει με καινούργια ποσταρίσματα τόσο το λογαριασμό του στο Instagram, όσο και στο Twitter.

Αυτή τη φορά ο Μάικ Τζέιμς είπε να μοιραστεί κάτι που έχει συζητηθεί αρκετά.

Έκανε retweet ένα περιοδικό που δείχνει τη σύντροφο του Αλμπέρτο Μποτία Ελένη Φουρέιρα σε αποκαλυπτική φωτογράφιση και το οποίο συνοδεύεται από την ατάκα: "Πολύ καυτή!!!!".

Ο Τζέιμς αναρωτήθηκε ποιο περιοδικό είναι αυτό, αλλά είναι άγνωστο τι είχε στο μυαλό του.

Ο Ισπανός αμυντικός του Ολυμπιακού είναι καιρό ζευγάρι με την γνωστή τραγουδίστρια, που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στην Eurovision.

Βέβαια, ο Μποτία είναι πιθανό να αποχωρήσει από τους "ερυθρόλευκους" το καλοκαίρι (τελειώνει το συμβόλαιό του), κάτι που σημαίνει πως η σχέση τους θα... δοκιμαστεί.

Δείτε τα ποσταρίσματα του Τζέιμς και το εξώφυλλο με την αποκαλυπτική φωτογράφιση της Ελένης Φουρέιρα:





Πηγή: filathlos.gr

ΜΑΚΑΡΙ! Γερμανία: «Στυλώνουν τα πόδια» οι Χριστιανοδημοκράτες για την ελάφρυνση του χρέους

«Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση» υποστήριξε ο γενικός Γραμματέας του Οικονομικού Συμβουλίου της CDU - Βολές για τον Έλληνα πρωθυπουργό από τον Στάιγκερ: «Επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του»

Το πρόσφατο δημοσίευμα της Handelsblatt για την ελάφρυνση του χρέους πυροδότησε σειρά αντιδράσεων, εκτιμήσεων και αναλύσεων για τα σενάρια μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή και το τι θα φέρει η επόμενη μέρα.

Το Βερολίνο προτιμά να κρατήσει καταρχήν κλειστά τα χαρτιά του στο ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους που επανέφερε η γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt. Οτιδήποτε άλλο βέβαια δεν θα ήταν και πολιτικά έξυπνο στην παρούσα φάση. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς ανέλαβε μόλις προ ολίγων εβδομάδων τα καθήκοντά του. Οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν μεν στο ότι θα ακολουθήσει μια διαφορετική πολιτική σε σύγκριση με τον προκάτοχό του Σόιμπλε και πως -αντί να χτίζει τείχη, όπως σημειώνουν αναλυτές -θα είναι αρκετά πιο συμβιβαστικός.

Εντούτοις αποτελεί κοινή παραδοχή ότι εάν το πρώτο δείγμα γραφής του νέου υπουργού ήταν η πλήρης υπαναχώρηση έναντι των ελληνικών αξιώσεων, τότε αυτό θα προκαλούσε σίγουρα αντιδράσεις στο εσωτερικό της Γερμανίας και θα έδινε «γερό πάτημα» στην αντιπολίτευση, πόσο μάλλον στο εθνολαϊκιστικό AfD.

Πρώτες προειδοποιητικές βολές από βουλευτές

Ήδη χθες ορισμένοι βουλευτές ακόμη και της συμπολιτευόμενης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης προειδοποίησαν τον Σολτς να μην είναι ιδιαίτερα υποχωρητικός έναντι της Ελλάδας. Συγκεκριμένα το Οικονομικό Συμβούλιο της CDU ζήτησε να μην αποδεσμευτεί η Ελλάδα πρόωρα από τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει. «Μετά από δέκα χρόνια πολιτικής διάσωσης δεν υπάρχει ουδεμία αφορμή για μια τέτοια κίνηση», σχολίασε ο γγ. του συμβουλίου Στάιγκερ, προσθέτοντας ότι «επ΄ ουδενί ο Τσίπρας κατάφερε να λύσει τα βαθιά διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας του».

Έτσι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση στις προτάσεις Γαλλίας και ESM για το ελληνικό χρέος. Απαντώντας σε σχετική ερώτης χθες Τετάρτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου παρέπεμψε στο επόμενο Eurogroup που θα συζητήσει το θέμα, στο αναπτυξιακό σχέδιο που καλείται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά αλλά και στην ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης που είναι βασική προϋπόθεση για τα όποια επόμενα μέτρα.

Αξιοσημείωτο είναι πάντως ότι ο εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι και μετά το τέλος του προγράμματος θα υπάρχει ένας «έλεγχος» από πλευράς των θεσμών.

Πηγή: Deutsche Welle

Τι έχει αποφασίσει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την Uber

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ επαγγελματιών αυτοκινητιστών και Uber, καθώς αν ανατρέξει κανείς στα αρχεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα βρει πολλές ανάλογες προσφυγές και η νομολογία που διαμορφώνεται τείνει στο ότι εναπόκειται στα κράτη- μέλη να ορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο.

Η τελευταία τέτοια απόφαση εκδόθηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο κι όπως προκύπτει από το σκεπτικό της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το «κλειδί» είναι ο χαρακτηρισμός της επίμαχης παροχής υπηρεσιών. Σύμφωνα, λοιπόν, με το ΕΔ, «υπηρεσία διαμεσολάβησης όπως η επίμαχη εν προκειμένω, στο πλαίσιο της οποίας, μέσω μιας εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα, διευκολύνεται έναντι αμοιβής η επικοινωνία μεταξύ μη επαγγελματιών οδηγών που χρησιμοποιούν δικό τους όχημα και ατόμων που επιθυμούν να μετακινηθούν εντός πόλης, πρέπει να γίνει δεκτό ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με υπηρεσία μεταφοράς και, κατ’ επέκταση, να χαρακτηριστεί «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών» κατά την έννοια του δικαίου της Ένωσης. Ως εκ τούτου, μια τέτοια υπηρεσία αποκλείεται από το πεδίο εφαρμογής της ελεύθερης παροχής των υπηρεσιών εν γένει, καθώς και από το πεδίο εφαρμογής της οδηγίας σχετικά με τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά και της οδηγίας για το ηλεκτρονικό εμπόριο». Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, το ΕΔ καταλήγει σημειώνοντας ότι «στο παρόν στάδιο εξέλιξης του δικαίου της Ένωσης, εναπόκειται στα κράτη μέλη να ρυθμίζουν τους όρους παροχής τέτοιων υπηρεσιών, τηρώντας τις γενικές αρχές της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Οι δύο κρίσιμες λέξεις στο παραπάνω σκεπτικό οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αλλαγή πλεύσης στη νομική αντιμετώπιση της Uber μπορεί να γίνει εφόσον τροποποιηθεί το Ενωσιακό δίκαιο- μια διαδικασία χρονοβόρα- αλλά ότι μπορεί να κριθεί κατά περίπτωση αν τα κράτη- μέλη κατά τη διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου παραβαίνουν τις γενικούς κανόνες ήτοι αν οι εθνικοί κανόνες ρυθμίζουν υπέρ το δέον το πλαίσιο λειτουργίας της πλατφόρμας.

Το Δικαστήριο εκδικάζοντας την προσφυγή οδηγών ταξί της Βαρκελώνης κατά της Uber για αθέμιτο ανταγωνισμό, εκτίμησε κατ’ αρχάς ότι η υπηρεσία της Uber δεν περιορίζεται απλώς στην υπηρεσία διαμεσολάβησης, η οποία συνίσταται στη διευκόλυνση, μέσω εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα, της επικοινωνίας μεταξύ μη επαγγελματία οδηγού που χρησιμοποιεί δικό του όχημα και ατόμου που επιθυμεί να μετακινηθεί εντός πόλης.

«Πράγματι, υπό τις περιστάσεις αυτές, ο πάροχος της υπηρεσίας διαμεσολάβησης δημιουργεί ταυτόχρονα μια προσφορά υπηρεσιών αστικής μεταφοράς, την οποία όχι μόνον καθιστά προσβάσιμη μέσω εργαλείων πληροφορικής, αλλά και οργανώνει, ως προς τη γενική της λειτουργία, υπέρ των προσώπων που προτίθενται να κάνουν χρήση της εν λόγω προσφοράς προκειμένου να μετακινηθούν εντός πόλης. Το Δικαστήριο διαπιστώνει επ’ αυτού ότι η εφαρμογή την οποία παρέχει η Uber είναι απολύτως απαραίτητη τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους ενδιαφερομένους για την αστική μετακίνηση. Υπογραμμίζει επίσης ότι η Uber ασκεί αποφασιστική επιρροή επί των όρων υπό τους οποίους παρέχουν την υπηρεσία τους οι οδηγοί. Συνεπώς, το Δικαστήριο αποφαίνεται ότι η ως άνω υπηρεσία διαμεσολάβησης πρέπει να θεωρηθεί ότι αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα μιας συνολικής υπηρεσίας της οποίας κύριο στοιχείο είναι η υπηρεσία μεταφοράς και, ως εκ τούτου, δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας», αλλά «υπηρεσία στον τομέα των μεταφορών».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ
iefimerida.gr

Η αρχή του κομμουνιστικού συμμοριτοπόλεμου στην Ελλάδα

H επίθεση στον σταθμό Χωροφυλακής του Λιτόχωρου από τους αντάρτες (30-31/3 1946) - Η απόφαση για την επιχείρηση και ο σχεδιασμός της - Η επίθεση στο Λιτόχωρο και ο απολογισμός της - Ανακοινώσεις και δημοσιεύματα της εποχής - Ο καπετάν Μπαρούτας και οι άλλοι- Η τρομοκρατία της Δεξιάς [Λέει και καμιά μπαρούφα ο αξιολογότατος κ. Στούκας: Αφενός το μεγαλύτερο κυνήγι τους το έριξαν οι Παπανδρέου και Σοφούλης που δεν ήταν "δεξιοί" και αφετέρου οι νόμιμες αρχές είχαν υποχρέωση να προστατεύσουν τη Δημοκρατία, οπότε δεν τίθεται θέμα "τρομοκρατίας από το κράτος" όπως λένε οι κομμουνιστές για να δικαολογήσουν τα εγκλήματά τους και αντιγράφουν οι τρομοκράτες της 17Ν κ.λπ για να δικαιολογήσουν τις δολοφονίες, γιατί όποιος αποδέχεται "κρατική τρομοκρατία" το 1946 δεν μπορεί να μην την δέχεται σήμερα για τους ληστές των Πυρήνων που το παίζουν επίσης "αγωνιστές απέναντι στην κρατική τρομοκρατία"] - Μια ακόμα εκτίμηση για τις εκλογές του 1946

Όπως αναφέραμε στο άρθρο μας για τις εκλογές της 31ης Μαρτίου 1946, στις 21 Μαρτίου ο Νίκος Ζαχαριάδης έφτασε στη Θεσσαλονίκη πηγαίνοντας προς την Πράγα. Εκεί συναντήθηκε με τον Α' Γραμματέα του Κ.Κ.Ε. Λεωνίδα Στρίγγο και τον Β' Γραμματέα (οργανωτικό), Μάρκο Βαφειάδη.

Στη συνάντηση αυτή, όπως γράφει ο Σόλων Γρηγοριάδης, ο Ζαχαριάδης έδωσε εντολή να διαταχθεί μία από τις ένοπλες μονάδες που βρισκόταν στα βουνά της Μακεδονίας, να προβεί σε μία εντυπωσιακή ενέργεια, ένα χτύπημα εναντίον κυβερνητικού στόχου. Τις λεπτομέρειες θα τις κανόνιζε ο Μάρκος Βαφειάδης.

"Το χτύπημα εκείνο θα ήταν τόσο η έναρξη της ένοπλης εξέγερσης όσο και μία απάντηση στην προεκλογική βία που ασκούσαν οι παρακρατικές δυνάμεις καθώς και μία απόπειρα τρομοκρατίας των εκλογέων για να μην προσέλθουν στις κάλπες", γράφει ο Σόλων Γρηγοριάδης.

Όταν ο Ζαχαριάδης πέρασε τα ελληνικά σύνορα , ο Μάρκος Βαφειάδης αφού μελέτησε τις συνθήκες και όλες τις παραμέτρους αποφάσισε η επιχείρηση αυτή να γίνει στο Λιτόχωρο. Η μικρή κωμόπολη της Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου πέρασε στην ιστορία σαν ο τόπος από τον οποίο ξεκίνησε η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα μας.



Στην περιοχή του Ολύμπου υπήρχε μία ομάδα πρώην ελασιτών που παρέμεινε αδρανής. Στελέχη της ήταν ο Φωτεινός, ο Ανδρεάδης και ο Π. Παλάσκας ή Τζαβέλλας. Σε μία βαθιά απρόσιτη σπηλιά, στις 26 Μαρτίου 1946, έγινε η συνάντηση των απεσταλμένων του Βαφειάδη γνωστών τα ψευδώνυμα "Υψηλάντης" και "Πάνος" με τους πρώην ελασίτες προκειμένου να διευθετήσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για την επίθεση στο Λιτόχωρο.

Η επίθεση

Στην κωμόπολη της Πιερίας ήταν στρατωνισμένες δυνάμεις Χωροφυλακής και μία διμοιρία εθνοφυλάκων σε δύο χωριστά κτίρια που απείχαν μεταξύ τους 300 μέτρα. Οι αντάρτες είχαν σκοπό να χτυπήσουν και τα δύο κτίρια και να εξοντώσουν όσους στρατωνίζονταν σε αυτά. Η ενέργεια αυτή καθορίστηκε να γίνει το βράδυ της 30ης προς 31η Μαρτίου 1946.

Η επίθεση ήταν αιφνιδιαστική και οι αντάρτες πέτυχαν τον σκοπό τους. Τα δύο κτίρια χτυπήθηκαν και κάηκαν το ένα μετά το άλλο. Οι χωροφύλακες και οι εθνοφύλακες αντιστάθηκαν πεισματικά αλλά είχαν πολύ βαριές απώλειες. 9 χωροφύλακες και 3 εθνοφύλακες (2 λοχίες κι ένας στρατιώτης) σκοτώθηκαν. Οι αντάρτες αποχώρησαν το πρωί με 4 αιχμαλώτους και αρκετά όπλα. Η σύγκρουση αυτή πέρασε μάλλον "στα ψιλά", καθώς θεωρήθηκε ως ένα (προ)εκλογικό επεισόδιο.


Το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως μόλις την 1η Απριλίου 1946 εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
"Κατά τηλεγράφημα του Διοικητού Χωροφυλακής Κατερίνης, την ώραν 23.30' της 30ής Μαρτίου συμμορία εξ εκατό και πλέον κομμουνιστών, οπλισμένων δι' αυτομάτων όπλων και όλμων, προσέβαλλον δολοφονικώς τους εις τον Σταθμόν Χωροφυλακής Λιτοχώρου Κατερίνης στρατωνιζομένους άνδρας της Χωροφυλακής και Εθνοφυλακής, οίτινες προορίζοντο διά την τήρησιν της τάξεως κατά τας εκλογάς. Επηκολούθησε συμπλοκή διαρκέσασα πλέον της ώρας, καθ' ην το οίκημα του Σταθμού Χωροφυλακής ανεφλέγη εκ των βλημάτων όλμων. Κατά ταύτην εφονεύθησαν 6 χωροφύλακες, 2 λοχίαι, 2 στρατιώται και ετραυματίσθησαν 2 χωροφύλακες. Η συμμορία, μετά την πραγματοποίησιν του εγκληματικού σχεδίου της, ετράπη προς την ορεινήν δασώδη περιοχήν του Ολύμπου».

Ο "καπετάν Μπαρούτας"

Όπως γράφει Δόκτωρ Ιωάννης Παπαφλωράτος:
"Σύμφωνα με τους περισσότερους μελετητές της περιόδου, το γεγονός αυτό σηματοδότησε την έναρξη του λεγόμενου "τρίτου γύρου", "συμμοριτοπολέμου" ή "εμφυλίου πολέμου" (κατά χρονολογική σειρά αναλόγως της ιστορικής πηγής στην οποία ανατρέχει κανείς) ο οποίος διήρκεσε έως την οριστική κατίσχυση του Εθνικού Στρατού στον Γράμμο και το Βίτσι, στα τέλη Αυγούστου 1949".

Και στη συνέχεια:
"Σημειωτέον ότι είχαν προηγηθεί και άλλες επιθέσεις στο Κιλκίς (14/1/1946), την Χαλκιδική (14/3/1946), στην Αυλίδα Βοιωτίας (15/3/1946) και την Λευκάδα (23/3/1946). Επίσης μικροσυμπλοκές σημειώθηκαν στο Άστρος Κυνουρίας, την Γιαννιτσά Καλαμών, την Δροσιά Εδέσσης και τη Σάμη Κεφαλληνίας από 13 έως 23 Μαρτίου 1946".


Ποιος ήταν όμως ο επικεφαλής των ανταρτών;

Όπως γράφει ο Σόλων Γρηγοριάδης, στην κοινή γνώμη δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι αρχηγός τους ήταν ο καπετάν Μπαρούτας (Θωμάς Λούλης) ο οποίος κινούνταν εκείνη την περίοδο στην περιοχή Βερμίου-Πιερίων. Έχοντας σημειώσει κάποιες επιτυχίες, ο "θρύλος" του απέδωσε και την επίθεση στο Λιτόχωρο. Όμως ο καπετάν Μπαρούτας δεν πήρε μέρος σε αυτή. Ωστόσο άθελά του οικειοποιήθηκε τη δόξα και το όνομά του έγινε θρυλικό για τους κομμουνιστές. Τη διοίκηση των ανταρτών στο Λιτόχωρο την είχε ο "Υψηλάντης" (Αλέξανδρος Ρόσσιος). Ο καπετάν Μπαρούτας ο οποίος επικηρύχθηκε για 10 εκατομμύρια δραχμές, σκοτώθηκε στις 18 Ιουλίου 1946 σε συμπλοκή με απόσπασμα χωροφυλακής στην περιοχή του Κάτω Βερμίου.

Οι απόψεις των δύο πλευρών για το Λιτόχωρο

Στην εφημερίδα "Ακρόπολις" της 3ης Απριλίου 1946 γίνεται εκτενής αναφορά για τη συμπλοκή στο Λιτόχωρο:

" Οι συμμορίται είχον καταλάβει όλα τα δεσπόζοντα του στόχου σημεία, ακόμη δε και το κωδωνοστάσιον της εκκλησίας εις το οποίον είχον τοποθετήσει πολύβόλα. Εχρησιμοποίησαν βαρείς ιταλικούς όλμους, πολυβόλα, αυτόματα και χειροβομβίδας… Οι χωροφύλακες και οι στρατιώται παρά τον αιφνιδιασμόν κατέλαβον θέσεις και ήρχισαν αμυνόμενοι. Αποδεκατισμένοι, καιόμενοι εντός των ερειπίων και αποπνιγόμενοι από τους καπνούς, ημύνθησαν οι ηρωικοί άνδρες επί εξάωρον έως τα ξημερώματα, υπό τα όμματα χιλιάδων κατοίκων… Όλοι οι φονευθέντες χωροφύλακες ήσαν νέοι, αποφοιτήσαντες μόλις προ μηνός εκ της Σχολής Χωροφυλακής".

Η αντάρτικη εφημερίδα του βουνού "Εξόρμηση" στο φύλλο της 28ης Οκτωβρίου 1947, έγραψε τα εξής: "Στις 26 Μάρτη (ενν. του 1946) σε μια σπηλιά οι καταδιωκόμενοι αγωνιστές του Ολύμπου υποδέχονται με συγκινητικές εκδηλώσεις τους παλιούς ηγέτες Πάνο, Υψηλάντη κλπ. Όλοι μαζί αποφασίζουν πως από δω και πέρα πρέπει να υπερασπίσουν τη ζωή τους και τη ζωή του δημοκρατικού λαού πιο ενεργητικά. 

Οι λίγοι εκείνοι καταδιωκόμενοι αγωνιστές αποφάσισαν να γίνει μία ένοπλη ενέργεια που θα έχει την έννοια της προειδοποίησης προς το μοναρχοφασισμό από μέρος του λαού. Στόχος της ένοπλης ενέργειες διαλέχτηκε το Λιτόχωρο όπου οι τρομοκράτες έχουν σακατέψει το λαό με τα βασανιστήρια και πολλούς αγωνιστές έχουν δολοφονήσει. Νύχτα 30-31 του Μάρτη οι 33 λαϊκοί αγωνιστές γλιστρούν μέσα στο Λιτόχωρο. Το χωριό σείεται από τα πυρά. Βροντάει ο Όλυμπος, ξαναβροντάει...".



Η τρομοκρατία της άλλης πλευράς [Τα κράτη και όσοι νόμιμα τα εκπροσωπούν δεν ασκούν τρομοκρατία! Και οι νόμιμες αρχές μετά την κατοχή είχαν υποχρέωση να προστατέυσουν τη Δημοκρατία και τις δομές τους με κάθε μέσο απέναντι στους κομμουνιστοσυμμορίτες]

Είχαμε αναφερθεί ακροθιγώς στο άρθρο μας για τις εκλογές στις 31/3/1946 στην τρομοκρατία που ασκούσε η Δεξιά με διάφορους τρόπους όλο το προηγούμενο διάστημα. Ένας από τους στόχους της ήταν οι δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι εργάζονταν σε μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίοι απειλούνταν ανοιχτά από τον τύπο της εποχής. Χαρακτηριστικά είναι τα παρακάτω δημοσιεύματα:

"Ελέγαμεν όμως ότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι είναι το Κράτος και η Πατρίς και δεν έχουν δικαίωμα να προδίδουν ούτε συνεπώς να απόσχουν των εκλογών. Αυτό οφείλουν να το καταλάβουν. Αλλά αν δεν το καταλάβουν; Αν είναι ποτισμένοι τόσο πολύ από το "όπιον των λαών" τον κομμουνισμόν. Αν είναι, πρέπει να καταλάβουν κάτι άλλο, ότι δεν έχουν θέση εις το Κράτος, Πατρίδα, Ελλάδα. Τούτο πρέπει να το καταλάβουν από μόνοι των. Δια να μην χρειασθεί μετά τας εκλογάς να εξετασθούν τα εκλογικά βιβλιάρια. Αν είναι σφραγισμένα ή ασφράγιστα…".
("Βραδυνή", 19/3/1946)

"Διότι ο εκλογεύς γνωρίζει ότι το λευκόν του βιβλιάριον θα είναι δι' αυτόν καταδίκη και καθημερινή ευκαιρία διωγμού ή παραγκωνισμού ή αποκλεισμού από κάθε συμμετοχήν εις την οργανωμένην κρατικήν ζωήν, ακόμη και από αυτό το δελτίον του άρτου…".
("Εμπρός", 22/3/1946)

"Όλως ιδιαιτέρως πρέπει να τιμωρηθούν οι δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι θα κάνουν τυχόν απεργίαν ψήφου την προσεχή Κυριακήν: Οι υπάλληλοι του Κράτους οι οποίοι θα προσεπάθουν να μη γίνει Κράτος η Ελλάς, αλλά να διαλυθεί πρέπει να απολυθούν… Όσοι δεν ψηφίσουν την κυριακήν να τιμωρηθούν…"
("Ακρόπολις", 23/3/1946)

Υπήρχαν όμως και περιστατικά τρομοκρατίας των απλών πολιτών. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά δικαστικού αντιπροσώπου της περιοχής του Δομοκού προς το Υπουργείο Εσωτερικών:

" Κατά πληροφορίας δοθείσης μοι υπό των πλείστων κάτοικων, τη νύκτα της 29ης Μαρτίου 1946, άνω των τριάκοντα (30) ένοπλοι ληστοσυμμορίται υπό τον ληστήν Μπουζιάναν περιεκύκλωσαν το χωρίον και ήρχισον πυροβολούντες με αυτόματα, τινές δε εξ αυτών εισήλθον εν αυτώ και εις τας οικίας ορισμένων πολιτών και τους ηπείλησαν λέγοντες ότι όποιος εκ των χωρικών δεν ψηφίσει το μοναρχικόν ψηφοδέλτιον θα φονευθεί υπ' αυτών μέχρι της ερχομένης μετά τας εκλογάς Κυριακής. Κατόπιν τούτου και παρά την θέλησίν των, εκ φόβου εψήφισαν. Τας αυτάς απειλάς εδέχθη κατά την ημέραν των εκλογών και ο διδάσκαλος του χωριού και πλείστοι άλλοι μέσω των μοναρχικών παραγόντων…".

Μετά από μία επίθεση αγνώστων ενόπλων στη διαδρομή Σπάρτης-Κροκεών στις 16 Ιανουαρίου 1946 εναντίον του Γρηγόρη Κοντοβουνήσιου, προέδρου οργάνωσης εθνικοφρόνων Λακωνίας, που είχε σαν αποτέλεσμα να σκοτωθούν ο Κοντοβουνήσιος, ο γιος του και 3 συνοδοί του, ένοπλες ομάδες της Δεξιάς εξαπέλυσαν κύμα αντιποίνων από τη Σπάρτη ως το Γύθειο με πολλούς αριστερούς νεκρούς.

Το βράδυ της 18ης Ιανουαρίου 1946, στην Καλαμάτα, ένοπλοι που, κατά τις αρχές, ήταν μέλη της οργάνωσης "Χ" επιτέθηκαν εναντίον ενός καφενείου όπου σύχναζαν Αριστεροί. Δύο θαμώνες σκοτώθηκαν, πολλοί τραυματίστηκαν και οι αρχές συνέλαβαν 30 άτομα ως εμπλεκόμενα στην επίθεση. Την επόμενη μέρα, 19 Ιανουαρίου, οι Αριστεροί της Καλαμάτας οργάνωσαν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας. Ωστόσο, στην πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, έγινε εισβολή εκατοντάδων ενόπλων εθνικοφρόνων με επικεφαλής τον Ε. Μαγγανά. Απελευθερώθηκαν οι 30 κρατούμενοι για την επίθεση στο καφενείο και άρχισαν συλλήψεις και εκτελέσεις Αριστερών. Μετά από 24 ώρες, οι ένοπλοι αποχώρησαν στη θέση Γαρδίκι Θουρίας με 50 ομήρους, ορισμένους από τους οποίους ο όχλος λιντσάρισε. Η κυβέρνηση θορυβήθηκε. Καθώς δράστες φαινόταν ότι ήταν οι "Χίτες" της Καλαμάτας, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Mερκούρης έδωσε εντολή να κλείσουν τα γραφεία της "Χ" σε όλη την Ελλάδα. Μετά από διαπραγματεύσεις, ο Μαγγανάς άφησε ελεύθερους τους ομήρους και κατέφυγε στα βουνά. Στις 21 Μαΐου συνελήφθη έξω από την Πύλο. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα, φυλακίστηκε και τελικά αφέθηκε ελεύθερος αργότερα, αν και είχε καταδικαστεί ερήμην σε θάνατο.

Ο Μαγγανάς δεν άργησε να βρει μιμητές. Στην Κεφαλλονιά, σύμφωνα με το νομάρχη, η συμμορία του Φ. Αλυσσανδράτου, απήγαγε 15 Αριστερούς πολίτες από το χωριό Δαυγάτα.

Και ο νομάρχης Αργολιδοκορινθίας Αντωνάκος, σε τηλεγράφημά του προς τον Υπουργό Εσωτερικών αναφέρει (8/2/1946):

"Η κατάστασις είναι πανομοιότυπος εις όλον τον Νομόν… είναι πλέον φανερόν ότι η οργάνωσις εκτελεί διαταγάς εκ των άνω και συμμετέχουν εις αυτήν αξιωματικοί του Στρατού και της Χωροφυλακής πιθανόν δε και δικαστικοί εμπαίζοντες την κυβέρνησιν εις την προσπάθειαν να επιβάλει την τάξιν και να ενεργήσει τιμίας εκλογάς…".

Μια ακόμα εκτίμηση για τις εκλογές του 1946

Τον Φεβρουάριο του 1946, η 2η Ολομέλεια του Κ.Κ.Ε. αποφάσισε ν' ακολουθήσει μια διπλή στρατηγική: αντάρτικο αγώνα μικρής κλίμακας στην ύπαιθρο και νόμιμο πολιτικό αγώνα στις πόλεις. Ο Ζαχαριάδης συνάντησε σημαίνοντα πολιτικά και στρατιωτικά στελέχη στο περιθώριο της Ολομέλειας και ζήτησε να πληροφορηθεί αν μια ένοπλη εξέγερση στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις ήταν εφικτή. Η αρνητική απάντησή τους ανέβαλε την έναρξη της ένοπλης φάσης του αγώνα.

Οι Σοβιετικοί που υποδέχθηκαν τον Ιανουάριο του 1946 μια υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Ε.Α.Μ. με ψυχρότητα ,τους υπέδειξαν αυστηρά να συμμετάσχουν στις εκλογές της 31ης Μαρτίου και να χρησιμοποιήσουν εναλλάξ "νόμιμες μεθόδους και ένοπλο αγώνα".

Ο Στάλιν χωρίς ανοιχτή εμπλοκή της Ε.Σ.Σ.Δ. στην Ελλάδα σκεπτόταν ότι η Μόσχα θα αποκτούσε διέξοδο στο Αιγαίο χωρίς ούτε μία ντουφεκιά. Ήταν η εποχή των κομμουνιστικών καθεστώτων στα Βαλκάνια.
Όπως γράφει ο Σπυρίδων Πλακούδας στο βιβλίο του "Ο Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος (1946-1949): Πεδίο Μάχης του Ψυχρού Πολέμου":
"Αρχεία που αποχαρακτηρίστηκαν πρόσφατα αποδεικνύουν πως η απόφαση για την αποχή αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Ζαχαριάδη ενάντια στις επιταγές του Στάλιν. Γιατί όμως επέλεξε ο Ζαχαριάδης την αποχή; Μήπως για να καταγγείλει διεθνώς τις επικείμενες εκλογές βίας και νοθείας; 'Η μήπως για να μην εμποδίσει την άνοδο της Δεξιάς στην εξουσία και ως εκ τούτου να εξωθήσει την Αριστερά σε ένοπλο αγώνα ένεκα της νομοτελειακά βέβαιης καταπίεσης της Δεξιάς άμα τη ανάρρησή της στην εξουσία; Ίσως και τα δύο".

Η συνέχεια είναι γνωστή, τραγική και ολέθρια για τη χώρα μας, που για μια ακόμα φορά πλήρωσε τις εμμονές του ενός ή των λίγων…

Πηγές: ΣΟΛΩΝ ΝΕΟΚ. ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ, "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, 1941-1974", POLARIS ΕΚΔΟΣΕΙΣ 2010.
ΤΑΣΟΣ ΒΟΥΡΝΑΣ, "ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ", ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΑΦΩΝ ΤΟΛΙΔΗ, 1981.
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΠΛΑΚΟΥΔΑΣ, "Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ (1946-1949): ΠΕΔΙΟ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΨΥΧΡΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ", Εκδόσεις Επίκεντρο, 2017.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΦΛΩΡΑΤΟΣ, "Η Ιστορία του Ελληνικού Στρατού (1833-1949), εκδόσεις ΣΑΚΚΟΥΛΑ, 2014.

Μιχάλης Στούκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Αφέθηκε ελεύθερος, υπό όρους, ο «πατέρας» της λίστας Λαγκάρντ

Συνελήφθη χθες στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των ελβετικών αρχών

Ο Γαλλοϊταλός Ερβέ Φαλσιανί, ο πρώην υπάλληλος της ελβετικής τράπεζας HSBC που αποκάλυψε το λεγόμενο σκάνδαλο Swissleaks για τις πρακτικές φοροαποφυγής που εφάρμοζαν οι πελάτες της τράπεζας, ο οποίος συνελήφθη χθες στην Ισπανία κατόπιν αιτήματος των ελβετικών αρχών που ζητούν την έκδοσή του, αφέθηκε ελεύθερος σήμερα εν αναμονή της εξέτασης του εντάλματος σύλληψής του, έγινε γνωστό από δικαστική πηγή.

Ο Ερβέ Φαλσιανί, που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση πέντε ετών στην Ελβετία με την κατηγορία της βιομηχανικής κατασκοπίας, θα πρέπει να παραδώσει το διαβατήριό του και δεν πρέπει να φύγει από την Ισπανία. Πρέπει να παρουσιάζεται μία φορά την εβδομάδα σε δικαστήριο.
Πριν από λίγο το ελβετικό υπουργείο Δικαιοσύνης ανακοίνωσε ότι υπέβαλε επίσημο αίτημα έκδοσης του Φαλσιανί από την Ισπανία.
«Το Ομοσπονδιακό Γραφείο Δικαιοσύνης διαβίβασε στις 5 Απριλίου επίσημο αίτημα έκδοσης διά της διπλωματικής οδού», ανέφερε ένας εκπρόσωπος σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/afethike-eleftheros-pateras-tis-listas-lagkarnt

ΕΛ.ΑΣ: Ξανά στη δημοσιότητα η ΦΩΤΟ του Νο 1 καταζητούμενου στην Ελλάδα Βασίλη Παλαιοκώστα

Τα πλήρη στοιχεία ταυτότητας του φυγόποινου, Νο 1 καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα, έδωσε εκ νέου η ΕΛ.ΑΣ. στη δημοσιότητα, κατόπιν σχετικής διάταξης του Εισαγγελέα Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η τελευταία κατοικία που είχε δηλώσει ο 52χρονος διαβόητος κακοποιός του, ήταν η Αγία Μονή Τρικάλων.

Στη δημοσιότητα δόθηκαν φωτογραφίες, με σωματομετρικά χαρακτηριστικά, που τραβήχτηκαν στις 22 Αυγούστου 2008, κατά την τελευταία εγκληματολογική του σήμανση από την Υποδιεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών Βορείου Ελλάδας.

Τα πλήρη στοιχεία του, καθώς και φωτογραφία του έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.eumostwanted.eu, η οποία λειτουργεί υπό την αιγίδα της ΕUROPOL.



Ο ΠΑΛΑΙΟΚΩΣΤΑΣ Βασιλείος του Λεωνίδα - Ηλία και της Γεωργίας, γεννηθείς την 17-05-1966



Σε βάρος του εκκρεμούν δικαστικές αποφάσεις και έχουν εκδοθεί ένταλμα προσωρινής κράτησης, εντάλματα σύλληψης και συγκεκριμένα:

Η υπ’ αριθ. 897/2004 συγχωνευτική απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης Α’ Βαθμού, με την οποία καθορίστηκε σε βάρος του συνολική εκτιτέα ποινή (25) ετών και φυλάκιση (7) μηνών αθροιστικά για απόδραση και συνολική χρηματική ποινή (8.283,5) ευρώ, με βάση τις ποινές που επιβλήθηκαν με (33) αποφάσεις ελληνικών δικαστηρίων για τα αδικήματα της αρπαγής, εκβίασης, απόπειρας ανθρωποκτονίας, ληστείας από κοινού, σύστασης συμμορίας, κλοπής κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, παράνομης κατοχής όπλου και υπεξαγωγής εγγράφων, με υπόλοιπο ποινής (18) έτη, (3) μήνες και μία ημέρα, και για την οποία εκδόθηκε το από 10-4-2009 Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης του Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης.

Το υπ’ αριθ. 2/25-8-2008 ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε από τον Ανακριτή του Α’ Ειδικού Τμήματος Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης από κοινού, αρπαγής από κοινού, της εκβίασης με σωματική βία εναντίον προσώπου από κοινού, της διακεκριμένης κλοπής από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ εξακολούθηση, της κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού και για το οποίο εκδόθηκε το από 10-4-2009 Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης του Εισαγγελέως Εφετών Θεσσαλονίκης.

Η υπ’ αριθ. 407/2010 απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης Α’ Βαθμού, με την οποία δικάστηκε ερήμην και επιβλήθηκε σε βάρος του συνολική ποινή φυλάκισης (8) ετών και (9) μηνών, για τα αδικήματα της διακεκριμένης φθοράς από κοινού, της παράνομης κατοχής φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων, της πλαστογραφίας (νόθευση εγγράφου) κατ’ εξακολούθηση, της πλαστογραφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παράβασης του άρθρου 90 παρ. 1, 3 του Ν. 2696/1999, της παράνομης κατοχής όπλων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, της παράνομης οπλοφορίας από κοινού και της παράνομης οπλοχρησίας από κοινού.

Το υπ’ αριθ. 16/1-7-2009 ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε από τον Ανακριτή του 1ου Ειδικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και διατάχθηκε η σύλληψη του, για τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών υλών, εκρηκτικών βομβών και εκρηκτικών μηχανισμών από κοινού, της απόπειρας ανθρωποκτονίας, της διακεκριμένης κλοπής από δύο ή περισσότερους δράστες που είχαν ενωθεί για να διαπράττουν κλοπές κατ’ εξακολούθηση και της ληστείας κατ’ εξακολούθηση, τετελεσμένης και σε απόπειρα.

Το υπ’ αριθ. 5/18-3-2009 ένταλμα σύλληψης, που εκδόθηκε από την Ανακρίτρια του 5’ Τακτικού Τμήματος Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης και διατάχθηκε η σύλληψη του, για το αδίκημα της απόπειρας ανθρωποκτονίας, του οποίου η ισχύ διατηρήθηκε με το υπ’ αριθ. 751/2009 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση χρονικής διάρκειας μέχρι την 12:00’ μ.μ. ώρα της 3ης Απριλίου 2020, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στην προστασία του κοινωνικού συνόλου από την εξαιρετικά επικίνδυνη εγκληματική του δράση και την αξίωση της Πολιτείας για τον ποινικό κολασμό των προαναφερθέντων αδικημάτων.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες που γνωρίζουν οτιδήποτε σχετικά με το παραπάνω πρόσωπο, να επικοινωνούν στους τηλεφωνικούς αριθμούς 2310 - 388451 και 388452 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης και στον τηλεφωνικό αριθμό 210 - 6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

ΔΙΑΓΡΑΦΤΕΙΤΕ ΝΑ ΗΣΥΧΑΣΕΤΕ ΛΕΜΕ! «Λίφτινγκ» στο Facebook μετά το σκάνδαλο: Τι αλλάζει με τα αρχεία μηνυμάτων και κλήσεων

Όσοι χρησιμοποιούν το Messenger ή το Facebook Lite σε Android, μπορούν να συμφωνήσουν στο να διατηρείται ιστορικό των κλήσεων και των μηνυμάτων τους - Θα διαγράφεται το ιστορικό των κλήσεων και των μηνυμάτων που είναι παλαιότερα του ενός έτους

Σε... λίφτινγκ προχωρά το Facebook, μετά το σκάνδαλο της διαρροής των προσωπικών δεδομένων 87.000.000 χρηστών του στην εταιρεία Cambridge Analytica. Ήδη, από το Facebook δημοσίευσαν αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με τις αλλαγές στις οποίες προχώρησαν, όσον αφορά στην αποθήκευση και διαχείριση των δεδομένων των χρηστών τους.

Μεταξύ αυτών, όπως αναφέρει το pcmag.gr, περιλαμβάνονται και αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο καταγράφει και διατηρεί το ιστορικό των τηλεφωνικών κλήσεων και των μηνυμάτων των χρηστών του.

Όσοι χρησιμοποιούν το Messenger ή το Facebook Lite σε Android, μπορούν να συμφωνήσουν στο να διατηρείται ιστορικό των κλήσεων και των μηνυμάτων τους. Με τη χρήση του ιστορικού, η πλατφόρμα θα δίνει προτεραιότητα σε όσες από τις επαφές τους οι χρήστες επικοινωνούν περισσότερο, όπως δήλωσαν από την εταιρεία.

Επίσης, μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις περί καταγραφής των κλήσεων και των γραπτών μηνυμάτων, από την εταιρεία σημείωσαν πως επαναξέτασαν τη συγκεκριμένη λειτουργία και επιβεβαίωσαν εκ νέου πως δεν καταγράφεται το περιεχόμενο των επικοινωνιών -παρά μόνο μεταδεδομένα.

Επιπλέον, από το Facebook δήλωσαν πως θα διαγράφουν το ιστορικό των κλήσεων και των μηνυμάτων που είναι παλαιότερα του ενός έτους. Παράλληλα, πως θα καταγράφονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα στοιχεία των επικοινωνιών που θα εξυπηρετούν την παραπάνω λειτουργία. Επομένως, στοιχεία όπως η διάρκεια των κλήσεων δεν θα αποθηκεύονται.

ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΟΣΚΑΡ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ! Μετά από Λέσβο και Σάμο, προστέθηκε και η Κως στα νησιά που «πνίγονται» από πρόσφυγες

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 699 άτομα -σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη- οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας, τις οποίες διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις

Η Κως προστέθηκε στα νησιά που διαθέτουν δομές, τις οποίες διαχειρίζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ), και μαζί με τη Λέσβο και τη Σάμο φιλοξενούν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ, αυξήθηκαν κατά 699 άτομα -σε σχέση με την περασμένη Πέμπτη- οι πρόσφυγες/μετανάστες που διαμένουν στις 30 δομές φιλοξενίας, τις οποίες διαχειρίζονται οι ΕΔ.

Ειδικότερα, σήμερα, Μ. Πέμπτη, καταγράφηκαν 22.834 άτομα έναντι 22.135 ατόμων την περασμένη Πέμπτη. Η δυνατότητα φιλοξενίας των δομών αυξήθηκε απο τα 23.629 στα 23.673 άτομα στις 30 δομές φιλοξενίας. Εκείνες στις Λέσβο, τη Σάμο και την Κω έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες, σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς.

Οι τρεις κλάδοι των ΕΔ παρείχαν 12.465 μερίδες φαγητού από τις οποίες 496 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας, που δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα τους.

Για την υγειονομική κάλυψη των προσφύγων/μεταναστών διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους τρεις κλάδους των ΕΔ.

Νέοι μπελάδες για τον πεθερό της Πίπα Μίντλετον: Τον κατηγορεί και δεύτερη γυναίκα για βιασμό

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο Μπάκιγχαμ οι νέες καταγγελίες εις βάρος του πεθερού της Πίπα Μίντλετον από μια δεύτερη γυναίκα.

Σύμφωνα με βρετανικά ΜΜΕ πρόκειται για μια υπόθεση από τη δεκαετία του 1980 που ερευνά η αστυνομία στην κομητεία South Yorkshire της Αγγλίας, αλλά δεν έχουν διαρρεύσει λεπτομέρειες.

Την περασμένη εβδομάδα ο 74χρονος Ντέιβιντ Μάθιους, πατέρας του Τζέιμς Μάθιους, συζύγου της αδελφής της μέλλουσας βασίλισσας, συνελήφθη στο Παρίσι κατηγορούμενος για το βιασμό μιας ανήλικης το 1998 και το 1999, και ανακρίθηκε προτού αφεθεί ελεύθερος με σκληρούς περιοριστικούς όρους και αφού κατέβαλε χρηματική εγγύηση.

Ο ζάπλουτος Μάθιους -με προσωπική περιουσία 40 εκ. λιρών- φέρεται να βίασε την έφηβη στη γαλλική πρωτεύουσα και στον νησί Σεντ Μπαρθς της Καραϊβικής όπου ζει με την 70χρονη γυναίκα του Τζέιν και διαθέτει το πολυτελές ξενοδοχείο “Eden Rock”, που χρεώνει 3.000 ευρώ τη διανυκτέρευση. Θύμα του, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, φέρεται να είναι μια ανεψιά του, η οποία και κατέθεσε μήνυση εναντίον του τον περασμένο χρόνο. Η κοπέλα, που ήταν τότε 15 ετών κι ο Μάθιους 50, είπε στην αστυνομία ότι για πολλά χρόνια έριχνε στον εαυτό της το φταίξιμο για το βιασμό της από το θείο της: «Άρχισα να μισώ τον εαυτό μου, ένιωθα ότι δεν άξιζα τίποτε», δήλωσε.

Ο Μάθιους δηλώνει αθώος και μέσω εκπροσώπου του χαρακτήρισε «αναληθείς και σκανδαλώδεις» όλες τις εις βάρος του κατηγορίες.

ΔΗΛ. ΤΙ ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ; ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΡΧΙΣΕΙ Ο ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΣΤΑ "ΤΣΟΛΑΚΟΓΛΟΥ" ΚΑΙ "ΠΡΟΔΟΤΕΣ"; Το ΥΠΕΞ διαψεύδει τη ΝΔ

["Στην ενημέρωση δεν εξέφρασαν καμία ανησυχία" απαντά το υπΕΞ στη ΝΔ... δηλ. περίμεναν χθες να το κάνει ο Κουμουτσάκος όπως το έκαναν αυτοί όταν ήταν αντιπολίτευση και να τους αρχίσει στα "είστε Τσολάκογλου"; Δεν τους περνάει απ' το μυαλό ότι πήγε να ακούσει και όταν ενημέρωσε τον Μητσοτάκη έβγαλαν ανακοίνωση; ΣΟΥΡΓΕΛΑ!]

Το υπουργείο Εξωτερικών διαψεύδει όσα ανέφερε η ΝΔ για την συνάντηση Κοτζιά-Κουμουτσάκου και την ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Το ΥΠΕΞ επικαλείται μάλιστα τα πρακτικά, που τηρήθηκαν κατά τη χθεσινή ενημέρωση του Τομεάρχη Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά για τις τελευταίες εξελίξεις στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Καλεί δε τη Νέα Δημοκρατία «να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων».

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι τα όσα ανακοινώνει η Νέα Δημοκρατία αναφορικά με την ενημέρωση που της παρέσχε το απόγευμα της 4ης Απριλίου ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, για άλλη μία φορά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» τονίζει η ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του υπουργού Εξωτερικών. Και επισημαίνει: «Γίνονται, προφανώς, για την εξυπηρέτηση εσωκομματικών σκοπιμοτήτων».

Εξηγεί μάλιστα ότι «η αντιπροσωπεία της Νέας Δημοκρατίας δεν εξέφρασε ουδεμία επιφύλαξη ή ανησυχία κατά την δίωρη και πλέον ενημέρωσή της, έκανε δε μόνον επιβοηθητικά σχόλια.

Στη διάρκεια της ενημέρωσης τηρήθηκαν πρακτικά που επιβεβαιώνουν το αναληθές του περιεχομένου της ανακοίνωσης τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Καλούμε τη Νέα Δημοκρατία να επιδείξει, επιτέλους, σοβαρότητα και υπευθυνότητα στην αντιμετώπιση των μεγάλων εθνικών θεμάτων».

Μάνος για Uber: Μωροφιλόδοξοι υπουργοί μόλις έρθει κάτι καινούργιο ορμάνε και χαλάνε τη δουλειά

Με ένα ιδιαίτερα αιχμηρή ανάρτηση στο Facebook σχολίασε ο Στέφανος Μάνος την αναστολή λειτουργίας της UberX στην Ελλάδα.

«Παραφυλάνε μωροφιλόδοξοι και φθονεροί υπουργοί και μόλις ξεμυτίσει κάποιος ή κάποιοι με κάτι καινούργιο, μια καινοτομία και κερδίσουν (δηλαδή τύχουν της έγκρισης της αγοράς) ορμάνε να χαλάσουν τη δουλειά. Σπίρτζης εναντίον Uber και Beat. Τσακαλώτος εναντίον Airbnb» τονίζει ο κ. Μάνος και συμπληρώνει:

«Αθέμιτος ανταγωνισμός, δεν πληρώνουν φόρους» φωνάζουν οι κόκκινοι υπουργοί. Ε και! Αυτό θέλουμε. Μια πολιτεία που προσελκύει καινοτόμους επιχειρηματίες και τους λέει: «Κάντε κάτι καινούργιο, κερδίστε και για τουλάχιστον 5 χρόνια δεν θα αλλάξουμε το νομικό πλαίσιο που ίσχυε όταν ξεκινήσατε.»

Και ας ξελαρυγγιάζονται ο εκπρόσωπος των ταξιτζήδων και των ξενοδόχων και όποιοι άλλοι προκύψουν.»

H ανάρτηση του Στέφανου Μάνου

Κι όμως, ο δημόσιος καβγάς Λετίθια-Σοφίας είχε και συνέχεια -Η επιδεικτική κίνηση, απρέπεια της νύφης στην πεθερά [βίντεο]

Το γύρο του κόσμου κάνει από χθες το βίντεο με την πρώην και την νυν βασίλισσα της Ισπανίας, πεθερά και νύφη, να καβγαδίζουν δημοσίως.

Η πρώην βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία, επιχείρησε να φωτογραφηθεί μαζί με τις εγγονές της στο τέλος της πασχαλινής λειτουργίας που παρακολούθησαν οικογενειακώς στη Μαγιόρκα, ώσπου μπήκε μπροστά της η νύφη της, βασίλισσα Λετίθια, την εμπόδισε και αντάλλαξαν έντονα κάποιες κουβέντες. Με απλά λόγια καβγάδισαν δημοσίως, με τον βασιλιά Φελίπε να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά και τον πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος να κοιτάζει σαστισμένος.

Οπως αποκαλύφθηκε, ο λόγος του τσακωμού του δύο γυναικών ήταν ότι η Λετίθια δεν ήθελε οι κόρες της να φωτογραφηθούν με την γιαγιά τους, πρώην βασίλισσα Σοφία, μέσα στην εκκλησία, αλλά αργότερα, όταν θα ήταν μόνοι τους.

Ωστόσο, όπως αποδείχθηκε αυτός ο καβγάς ήταν μόνο... η αρχή. Υπήρχε και... part II στον καβγά. Λεπτά αργότερα, η... μουρμούρα μεταξύ των δύο γυναικών συνεχίστηκε καθώς έβγαιναν από την εκκλησία. Χαμογελαστές μεν, αλλά δεν φαίνεται να ανταλλάσουν και φιλοφρονήσεις. Και δευτερόλεπτα αργότερα έρχεται η δεύτερη κίνηση φωτιά. Ενώ η βασιλική οικογένεια έχει βγει έξω από το ναό, η πρώην βασίλισσα Σοφία πλησιάζει την μεγάλη εγγονή της Λέονορ (αυτή με την οποία δεν την άφησε να φωτογραφηθεί νωρίτερα η Λετίθια) και τη φιλάει στο μέτωπο. Η βασίλισσα Λετίθια ξανα-παρεμβαίνει και επιδεικτικά πηγαίνει και σκουπίζει το κραγιόν από το μέτωπο της κόρης της!

Δείτε τον καβγά μέρος ΙΙ στο 1:35 του παρακάτω βίντεο:






Λίγα λεπτά αργότερα, πάντως, όλη η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας πόζαρε χαμογελαστή έξω από την εκκλησία, με τις δύο γυναίκες να στέκονται σε... απόσταση ασφαλείας η μια από την άλλη.



Ο δημόσιος καβγάς των δύο γυναικών, με τη Λετίθια να μην υπολογίζει το γεγονός ότι αποφάσισε να καβγαδίσει μπροστά στον κόσμο και στις κάμερες, δείχνει τη μεγάλη διάσταση που υπάρχει στην ισπανική βασιλική οικογένεια και τις ιδιαίτερα κακές σχέσεις πεθεράς και βασίλισσας.

Μάλιστα, ισπανικά ΜΜΕ αναφέρονται εκτενώς στις τεταμένες σχέσεις πεθεράς και νύφης τα τελευταία χρόνια, ενώ ορισμένα ΜΜΕ αναφέρουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο η βασίλισσα Λετίθια είναι εξοργισμένη με την πεθερά της.

Συγκεκριμένα, λέγεται ότι οι σχέσεις των δύο γυναικών διαλύθηκαν το 2008, όταν δημοσιεύτηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Πιλάρ Ουρμπάνο το οποίο βασίστηκε σε συνομιλίες που είχε με την βασίλισσα -τότε- Σοφία.

Η βασίλισσα Λετίθια φέρεται να είναι δυσαρεστημένη με ορισμένες αποκαλύψεις της βασίλισσας Σοφίας σχετικά με τα παιδιά της και συγκεκριμένα με το γεγονός ότι αποκάλυψε ότι η μικρή πριγκίπισσα Λέονορ παρακινούσε τα μικρά ξαδέλφια της να τρώνε αντιοξειδωτικές τροφές.

Από τότε, γράφουν τα ισπανικά ΜΜΕ, η Σοφία δεν αναφέρθηκε ποτέ δημοσίως στα εγγόνια της.

Γράφεται, ακόμη, ότι η βασιλομήτωρ σπάνια βλέπει τις εγγονές της και για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει να καταθέσει γραπτό αίτημα.

Οι Ισπανοί, πάντως, φαίνεται να έχουν οργιστεί με την Λετίθια και τη συμπεριφορά της προς την αγαπημένη, πρώην βασίλισσα των Ισπανών. Το Twitter έχει πλημμυρίσει με μηνύματα κατά της Λετίθια ενώ ανάμεσα σε εκείνους που έψεξαν τη συμπεριφορά της δημοσίως ήταν και η Μαρί Σαντάλ, σύζυγος του Πρίγκηπα Παύλου Γλίξμπουργκ.

Η Κύπρος θα κάνει διαβήματα για τον τουρκικό πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο πυρηνικός σταθμός δημιουργεί ανησυχίες για επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια – Η εγκατάσταση θα βρίσκεται σε απόφαση μόλις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της Κύπρου

Οι Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κάνουν τις παραστάσεις και τα διαβήματα που επιβάλλονται, προς κάθε κατεύθυνση, σε σχέση με το θέμα της δημιουργίας και λειτουργίας πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως η απόφαση για τη δημιουργία και λειτουργία του πυρηνικού αυτού σταθμού, στα νότια παράλια της Τουρκίας, «δημιουργεί ανησυχίες για τυχόν επιπτώσεις ως προς την ασφάλεια. Διότι ένας τέτοιος σταθμός σε αυτό το σημείο επηρεάζει τη χώρα μας πολύ περισσότερο από το μεγαλύτερο μέρος της ίδιας της τουρκικής επικράτειας».

Σημείωσε ακόμη πως η Κύπρος είναι η χώρα την οποία το ζήτημα αυτό αφορά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, αφού η εγκατάσταση αυτή θα βρίσκεται σε απόσταση μόλις μερικών δεκάδων χιλιομέτρων από τις βόρειες ακτές της.

Επίσης, επισήμανε ότι «δυστυχώς, η Τουρκία δεν έλαβε υπόψη τις σοβαρές επιφυλάξεις που εκφράστηκαν από πολλές πλευρές, ούτε και την έκκληση του Ευρωκοινοβουλίου για να τερματίσει τα σχέδια κατασκευής, αφού πρόκειται για μια σεισμολογικά ευαίσθητη περιοχή. Όπως δεν έλαβε υπόψη και την έκκληση για να υιοθετήσει τη Συνθήκη του Espoo για τις διασυνοριακές περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η Τουρκία αγνόησε την υπόδειξη της Έκθεσης Προόδου του περασμένου Ιουλίου προκειμένου «τουλάχιστον να διαβουλευτεί με τις κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος».

«Με τέτοιες ενέργειες η Τουρκία δημιουργεί, με έναν ακόμα τρόπο, συνθήκες αστάθειας και δυνητικούς κινδύνους, ενώ δείχνει να αγνοεί υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σχέση της με την ΕΕ, αλλά και την ανάγκη για σχέσεις καλής γειτονίας», υπογράμμισε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως «οι Αρχές της Δημοκρατίας θα κάνουν τις παραστάσεις και τα διαβήματα που επιβάλλονται προς κάθε κατεύθυνση».

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Κινείται νομικά κατά Κομίνη ο ΠΑΟΚ

Την απόφαση να κινηθεί νομικά κατά του Γιώργου Κομίνη πήρε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Στο νομικό τμήμα του συλλόγου δόθηκε εντολή από τη διοίκηση για να ακολουθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για αστικές και ποινικές ευθύνες του διαιτητή του ντέρμπι με την ΑΕΚ που δεν τελείωσε ποτέ.

Στον «Δικέφαλο του Βορρά» θεωρούν πως ο διαιτητής του συνδέσμου Θεσπρωτίας είναι ηθικός αυτουργός για την αναστάτωση που προκλήθηκε αρχικά με την κατακύρωση και εν συνεχεία με την κατακύρωση του γκολ του Βαρέλα, ενώ τον κατηγορούν και για ασάφειες στη σύνταξη του φύλλου αγώνα, αλλά και στη συμπληρωματική κατάθεση που του ζητήθηκε από το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό όργανο της Super League.

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ! Υποψίες για στημένο ματς στην Football League και εισαγγελική παρέμβαση

Εισαγγελική παρέμβαση προκάλεσαν οι δηλώσεις του γενικού αρχηγού της Καλλιθέας, Νίκου Γιαννόπουλου, με αφορμή τον αγώνα με τον Απόλλωνα Λάρισας για την Football League.

«Αυτό το παιχνίδι δεν έπρεπε να γίνει τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά τις Απόκριες. Οι παίκτες του Απόλλωνα Λάρισας μας άφησαν να προηγηθούμε και στο δεύτερο μέρος το έπαιξαν στα ίσια και νίκησαν. Αυτό κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει» ανέφερε ο παράγοντας της αθηναϊκής ομάδας μετά την ήττα (3-4) της ομάδας του από τους Θεσσαλούς στο Αλκαζάρ.

Ο αθλητικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τα λεγόμενα του Γιαννόπουλου, ο οποίος θα κληθεί να καταθέσει. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και με ποδοσφαιριστές, αλλά και με αξιωματούχους του αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι η Καλλιθέα ήταν με 3-1 μπροστά στο σκορ και τελικά έχασε με 3-4 και κατά τη διάρκεια του ημιχρόνου υπήρχε αυξημένος στοιχηματισμός στην ανατροπή που τελικά και έγινε.

Όλα αυτά και ενώ ο προπονητής της Καλλιθέας, Γιώργος Κορακάκης, παραιτήθηκε αμέσως μετά το ματς, λέγοντας: «Δεν θέλω να ασχοληθώ με το αγωνιστικό κομμάτι. Μόνο πρέπει να πω πως αυτοκτονήσαμε. Θέλω να σας πω πως δεν θα συνεχίσω στην ομάδα της Καλλιθέας. Κάναμε μία προσπάθεια από τον Ιανουάριο που ανέλαβα και ξέροντας τις συνθήκες και αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά όπως σε πολλές ομάδες της Football League. Αυτή τη στιγμή, όμως αισθάνομαι πως δεν μπορώ να προσφέρω κάτι παραπάνω».

Δείτε γκολ, φάσεις και δηλώσεις από το ματς:



Βρετανός ηθοποιός δολοφόνησε ηλικιωμένη Ελληνοκύπρια [εικόνες]

Για ανθρωποκτονία και για επίθεση με ξυλοδαρμό εναντίον Ελληνοκύπριας κατηγορείται γνωστός ηθοποιός.

Ο λόγος για τον Harry Goodwin-Sims, ο οποίος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Μail, ήταν υπό την επήρεια μέθης όταν, ενώ βρισκόταν σε πολυσύχναστο κεντρικό δρόμο της συνοικίας Kentish Town του βόρειου Λονδίνου, βρήκε στον δρόμο τη Ουρανία Λάμπρου. Την έσπρωξε και εκείνη έπεσε και χτύπησε το κεφάλι της σε μια μεταλλική κουπαστή του δρόμου.



Η 52χρονη κόρη της 80χρονης, σε δηλώσεις της σε βρετανικό μέσο ανέφερε χαρακτηριστικά για το περιστατικό που στοίχισε τη ζωής της μητέρας της: «Επέστρεφε από επίσκεψή της στην αδερφή μου Ρίτα όπου προετοιμάζονταν για το ελληνικό Πάσχα. Όταν κατέβηκε από το λεωφορείο και διέσχιζε το δρόμο για να πάει στο σπίτι, αυτός ο τύπος έκανε άλμα μπροστά από τα αυτοκίνητα και της επιτέθηκε. Η αστυνομία που ήδη βρισκόταν στο σημείο βγήκε από το αυτοκίνητο και προσπάθησε να τον συγκρατήσει. Έτυχε να είναι εκεί, στο λάθος σημείο, τη λάθος στιγμή».



Τέσσερις νεκροί στο πανεπιστήμιο του Εσκισεχίρ στην Τουρκία- Μετά από επίθεση ενόπλου [βίντεο]

Για 4 νεκρούς κάνουν λόγο οι πρώτες πληροφορίες για την επίθεση που σημειώθηκε πριν από λίγο στο πανεπιστήμιο της πόλης Εσκισεχίρ.

Ο δράστης της επίθεσης, ερευνητής του πανεπιστημίου, άνοιξε πυρ και σκότωσε τον αναπληρωτή πρύτανη, Mikail Yalçın, τον γραμματέα του ιδρύματος Fatih Özmutlu, τον Yasir Armağan, βοηθό ερευνητή και τον δόκτορ Serdar Kağlak,

Ακόμα τρία άτομα έχουν τραυματιστεί.

Ο δράστης συνελήφθη από την αστυνομία, σύμφωνα με το CNN Turk.





Αυτός είναι ο δράστης του μεκελειού Volkan Bayar μέλο του ευρευνητικού προσωπικού του πανεπιστημίου. Οι πληροφορίες θέλουν τον δράστη να ήταν υπό έλεγχο για σχέσεις του με τους Γκιουλενιστές.

ΤΙ; ΘΑ ΑΚΥΡΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΠΑΛΗ ΤΩΡΑ; Το Υπουργείο Τουρισμού κατά της στάσης εργασίας των αρχαιοφυλάκων: Δεν δικαιολογείται

«Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετράωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), το Μεγάλο Σάββατο (07/04), χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δεν δικαιολογείται».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά.

Η ανακοίνωση του Υπουργείου:

«Η πραγματοποίηση της εξαγγελθείσας τετράωρης στάσης εργασίας της Πανελλήνιας Ένωσης Υπαλλήλων Φυλάξεως Αρχαιοτήτων (ΠΕΦΥΑ), το Μεγάλο Σάββατο (07/04), χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, δεν δικαιολογείται ως προς την ημέρα και την χρονική περίοδο που αποφασίστηκε και δυσφημεί την εικόνα της χώρας στο πολύ δυναμικό ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου διεθνώς.

Οι κλειστοί αρχαιολογικοί χώροι και τα κλειστά μουσεία ειδικά σε μία ημέρα που το ωράριο λειτουργίας είναι ήδη περιορισμένο εν όψει της αργίας του Πάσχα δεν λύνουν προβλήματα, αντιθέτως τα πολλαπλασιάζουν.

Θα παρακαλούσα τους εκπροσώπους της ΠΕΦΥΑ να επανεξετάσουν τη στάση τους και να πρυτανεύσει η λογική, έτσι ώστε να μη δημιουργηθεί το παραμικρό πλήγμα στην εικόνα της χωράς στο εξωτερικό.

Όπως τουρισμός αποτελεί εθνική υπόθεση, έτσι και ο πολιτισμός και η ιστορία δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πεδίο αντιπαραθέσεων, γιατί είναι τα σημαντικότερα αγαθά της Ελλάδας» καταλήγει η δήλωση της Υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά.

Εφιάλτης - Μάνα βίαζε την 8χρονη κόρη της μαζί με τον άντρα της - Την έπαιρνε και σε πάρτι ανταλλαγής συντρόφων- ΒΙΝΤΕΟ

Μία μητέρα από το Περθ των ΗΠΑ, η οποία κατηγορείται ότι βίαζε την 8χρονη κόρη της μαζί με το σύζυγό της και έναν από τους φίλους τους, αφέθηκε ελεύθερη με εγγύηση.

Έγινε γνωστό ότι παρά τις αστυνομικές αντιρρήσεις, ένας δικαστής χορήγησε στην 39χρονη την εγγύηση, όταν οδηγήθηκε στο δικαστήριο για κακοποίηση του παιδιού, η οποία είχε καταγραφεί και σε βίντεο.

Οι αρχές απήγγειλαν στη γυναίκα, η οποία κρατά την ανωνυμία της για να προστατευτεί η ταυτότητα της κόρης της, τρεις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, τέσσερις κατηγορίες για παρακίνηση ανηλίκου σε συμμετοχή σε σεξουαλικές πράξεις και πέντε κατηγορίες για αποπλάνηση.

Ο 56χρονος φίλος του ζευγαριού, ο οποίος εμφανίστηκε στο δικαστήριο την ίδια ημέρα, έλαβε επίσης εγγύηση, αλλά παραμένει υπό κράτηση, καθώς δεν κατάφερε να συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό, σύμφωνα με το Perthnow.

Ο 45χρονος πατριός δεν έλαβε εγγύηση όταν εμφανίστηκε στο δικαστήριο, ενώ είναι κατηγορούμενος για σεξουαλική κακοποίηση παιδιού.

Οι αστυνομικοί ερευνούν ακόμα το αν η γυναίκα έπαιρνε το παιδί μαζί της σε πάρτι ανταλλαγής συντρόφων και άφηνε τους καλεσμένους να κακοποιούν την κόρη της μεταξύ του 2011 και του 2016.



Μειονοτικοί βουλευτές ζητούν την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών (ΒΙΝΤΕΟ)

Στο ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται σε φυλακή της Αδριανούπολης αναφέρθηκε σε δηλώσεις που έκανε στο RodopiNews.gr ο βουλευτής Ροδόπης με την Δημοκρατική Συμπαράταξη Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής Ροδόπης, ο οποίος για πρώτη φορά κάνει δηλώσεις για το θέμα, ανέφερε πως όλος ο πολιτικός κόσμος βρίσκεται δίπλα στις δύο οικογένειες Κούκλατζη και Μητρετώδη και πως το περιστατικό του Μαρτίου στον Έβρο ήταν ένα συνηθισμένο γεγονός που συνέβη αμέτρητες φορές χωρίς ποτέ να λάβει διαστάσεις.

Οι δηλώσεις του βουλευτή Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ έχουν ως εξής:

«Θα ήθελα μια ώρα αρχύτερα να επιστρέψουν αυτοί άνθρωποι στην πατρίδα μας. Ένα γεγονός που συνέβαινε καθημερινά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και πρέπει να αντιμετωπιστεί με το να επικρατήσει η λογική, η ψυχραιμία, το Διεθνές Δίκαιο. Η κυβέρνηση νομίζω σωστά διεθνοποίησε το ζήτημα. Θα ήθελα να ευχηθώ στους γονείς να κάνουν υπομονή, τους συμπαραστεκόμαστε και η καρδιά μας είναι μαζί τους ώστε μία ώρα νωρίτερα να επιστρέψουν τα παλικάρια στην πατρίδα μας.»

Και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσείν Ζειμπέκ μιλώντας στην ΕΡΤ3, τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Ζειμπέκ, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υπάρξει θετική εξέλιξη στο ζήτημα και μάλιστα γρήγορα. Ευχόμαστε αυτές οι φωνές εκ μέρους του μειονοτικού πληθυσμού της Θράκης να αυξηθούν, ιδιαίτερα εκ μέρους των πολιτικών προσώπων που τον εκπροσωπούν.

Δείτε το βίντεο της ΕΡΤ3

ΗΔΙΚΑ: Υπάρχουν συνταξιούχοι που εισπράττουν έως και δέκα συντάξεις [pdf]

Συνολικά 4.488.365 συντάξεις πληρώθηκαν με βάση την τελευταία έκθεση του Φεβρουαρίου του 2018, συντάξεις από τις οποίες οι 2.848.208 ήταν κύριες, οι 1.233.978 επικουρικές και 406.179 μερίσματα.

Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ανακοίνωσε τη δημοσίευση των εκθέσεων του Ενιαίου Συστήματος Ελέγχου και Πληρωμών Συντάξεων «ΗΛΙΟΣ» για την αποτύπωση της δημοσιονομικής δαπάνης των χορηγούμενων συντάξεων για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018.

Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα Ταμεία, ανήλθε στα 2.311.293.276,21 ευρώ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ.

Ωστόσο από τις εκθέσεις του συστήματος «Ηλιος» της ΗΔΙΚΑ προκύπτουν και νέα, ενδιαφέροντα στοιχεία.

Το πλήθος των συνταξιούχων στην Ελλάδα ήταν 2.580.925 τον Φεβρουάριο του 2018.

Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε στα 723,06 ευρώ, το μέσο εισόδημα από επικουρικές στα 171,86 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα στα 97,99 ευρώ, διαμορφώνοντας, έτσι, το μέσο εισόδημα σε όσους δικαιούνται και κύρια και επικουρική σύνταξη, στα 895,53 ευρώ.

Συνταξιούχοι έως και με δέκα συντάξεις

Οι συντριπτικά περισσότεροι συνταξιούχοι λαμβάνουν μία κύρια σύνταξη, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένες τρανταχτές εξαιρέσεις: Τρεις συνταξιούχοι εμφανίζονται να λαμβάνουν 10 συντάξεις. Δύο εξ αυτών λαμβάνουν 4 κύριες, 4 επικουρικές, και 2 μερίσματα ενώ ένας συνταξιούχος εμφανίζεται να λαμβάνει 3 κύριες, 3 επικουρικές και 4 μερίσματα. Εντεκα συνταξιούχοι λαμβάνουν 9 συντάξεις, και 62 οκτώ συντάξεις.



Επίσης υπάρχουν συνταξιούχοι ηλικίας κάτω των 25 ετών ποθ λαμβάνουν συντάξεις λόγω θανάτου ή αναπηρίας.



Η πλειοψηφία των συνταξιούχων ανδρών είναι ηλικίας μεταξύ 66-70 (σε ποσοστό 18,6%) ενώ των συνταξιούχων γυναικών (σε ποσοστό 15,6 του συνόλου) είναι ηλικίας μεταξύ 76-80 ετών.



Η έκθεση για τον Ιανουάριο 2018

Η έκθεση για τον Φεβρουάριο 2018

Οι εκθέσεις είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα www.idika.gr.