10 Ιανουαρίου 2019

Καραμανλής, Μεϊμαράκης, Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι»

Η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου πραγματοποιήθηκε απόψε στην Παλαιά Βουλή

Με την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, της πρώην υπουργού εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη και του πρώην υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πρωταγωνιστών της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι που δεν επέτρεψε την είσοδο της πΓΔΜ στην ατλαντική συμμαχία, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Στέφου «Ώρα Ελλάδος Βουκουρέστι». 

Το βιβλίο φωτίζει άγνωστες πλευρές, αποκαλύπτει παρασκήνια και μυστικές συναντήσεις, προσπαθώντας να παρουσιάσει τι πραγματικά συνέβη στο Βουκουρέστι πίσω από τις κλειστές πόρτες, αλλά και να εξηγήσει όλα όσα ακολούθησαν.

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος που ήταν εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ την περίοδο εκείνη, σημείωσε ότι «το «Βουκουρέστι» απέδειξε ότι όταν η Ελλάδα και η πολιτική της ηγεσία, με γνώση, ορθή εκτίμηση των δεδομένων και σκληρή διπλωματική δουλειά, ορίζει κόκκινες γραμμές, τις εννοεί. Τις εννοεί και τις τηρεί. Ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις». Πρόσθεσε δε, πως «η σταθερότητα στην καλά μελετημένη 'κόκκινη γραμμή' μπορεί ενδεχομένως να δυσαρεστεί κάποιους. Ταυτόχρονα όμως αυξάνει την αξιοπιστία, το κύρος της χώρας στη διεθνή κοινότητα. Υπογραμμίζει και διασφαλίζει την αξιοπρέπειά της εντός και εκτός συνόρων».

Ο τότε εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, επισήμανε ότι ο Καραμανλής πίστευε ότι μόνο με ισχυρό εσωτερικό μέτωπο θα μπορούσε να διεξαχθεί με προοπτικές επιτυχίας η μάχη του Βουκουρεστίου και υπογράμμισε ότι η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, ενημέρωνε συνεχώς όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου. «Ό,τι δεν έπραξαν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς» σημείωσε.



Τέλος, αναφέρθηκε στην τηλεφωνική συνομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη με την αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ραϊς, η οποία όπως είπε, «ήταν μια επί ίσοις όροις σκληρή αντιπαράθεση θέσεων και επιχειρημάτων. Όμως σ ᾽εκείνο το τηλεφώνημα, η ελληνίδα υπουργός των Εξωτερικών δεν εκάμθη ούτε για ένα δευτερόλεπτο». Επίσης, ο κ. Κουμουτσάκος σημείωσε και τη φράση του Κώστα Καραμανλή μετά το τέλος της Συνόδου του Βουκουρεστίου: «Θα μπορώ να συνομιλώ με ήσυχη συνείδηση με τα φαντάσματα εκείνων που αγωνίσθηκαν για την υπόθεση της Μακεδονίας».

Ο Θόδωρος Ρουσόπουλος, παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε πως «υπάρχουν στιγμές που νιώθεις ότι ζεις την ιστορία όταν δημιουργείται, και μια τέτοια ήταν το Βουκουρέστι. Ο Καραμανλής είχε ξεκάθαρη θέση για το πώς ένας ηγέτης πρέπει να αντιμετωπίζει τα μεγάλα θέματα. Στο αεροπλάνο μου εμπιστεύτηκε πως όταν πρέπει να πάρεις μεγάλες αποφάσεις για το έθνος, πρέπει να θυμάσαι πως κρίνεσαι, όχι μόνο από τους πολίτες, αλλά και από τα φαντάσματα των ηρώων και προγόνων μας».

«Οι πιέσεις που ασκήθηκαν και τις οποίες γνωρίζουν καλύτερα η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ήταν πολλές και ποικίλες» είπε και συμπλήρωσε: «Δεν άρεσε σε ισχυρούς εταίρους η σταθερή, αλλά όχι αναιτίως πείσμωνα θέση της χώρας. Όμως τα δύσκολα 'Όχι' είναι που καθορίζουν τις ζωές των ανθρώπων και των εθνών».



Ο πρώην υπουργός κατέληξε λέγοντας: «Δεν θα ξεχάσω τα βλέμματα των ηγετών, Σαρκοζί, Μέρκελ, Μπους στη διάρκεια της Συνόδου, που περίμεναν την αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού. Η σημερινή συγκυρία με τη συμφωνία των Πρεσπών χωρίς κόκκινες γραμμές όπως απεδείχθη από την προκλητική συμπεριφορά του πρωθυπουργού Ζάεφ, εξάρει το παράδειγμα του Καραμανλή και της κυβέρνησής του, γιατί αποδεικνύει ότι υπάρχουν πολιτικοί, που όταν βάζουν κόκκινες γραμμές τις εννοούν».

Η πρώην υπουργός Σοφία Βούλτεψη, αφού αναφέρθηκε στις προσπάθειες που έγιναν για την επίλυση του ζητήματος τα τελευταία τριάντα χρόνια, είπε ότι ο Νίκος Στέφος «κατορθώνει με την χειρουργική του γραφή, να παρουσιάσει το Σκοπιανό ζήτημα από την πρώτη στιγμή της εμφάνισής του μέχρι το βέτο του Βουκουρεστίου και τις συνέπειές του, με αντικειμενικότητα, χωρίς να αδικεί και χωρίς να χαρίζεται» και πρόσθεσε ότι το βιβλίο δίνει απαντήσεις στη σημερινή προπαγάνδα, όπως αυτή παρουσιάζεται από την κυβέρνηση. Ότι τάχα, Καραμανλής και Μπακογιάννη είχαν προβεί σε υποχωρήσεις. Αυτό που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι αποκαλούν «υποχωρήσεις», δεν είναι παρά η ιδιοφυής στρατηγική που ο Κώστας Καραμανλής χάραξε και έθεσε σε εφαρμογή ο ίδιος ως πρωθυπουργός, και πρώτα ο Μολυβιάτης και μετά η Ντόρα ως υπουργοί των Εξωτερικών: Κρατάς ανοιχτούς τους διπλωματικούς διαύλους, δέχεσαι διάφορες προτάσεις ως βάση συζήτησης και αποδεικνύεις τελικά πως η αδιαλλαξία βρίσκεται στην άλλη πλευρά» υπογράμμισε.

Ο πρέσβης επί τιμή, Αλέξανδρος Μαλλιάς, επισήμανε ότι «πολλά θα είχε κερδίσει η κυβέρνηση , κυρίως δε οι υπερόπτες και προπετείς υπουργοί, επικριτές όλων των προκατόχων τους, αν έκαναν τον κόπο, έστω για μία ώρα, να ρωτήσουν για τους χειρισμούς στο Μακεδονικό πριν την Συμφωνία των Πρεσπών».

«Η υπεράσπιση του εθνικού συμφέροντος απαιτεί σύνεση , συνεννόηση και εθνική συναίνεση. Δεν γίνεται για κομματικά χειροκροτήματα ή κυβερνητικά οφέλη σε βάρος της εθνικής συνοχής, ούτε για τους επαίνους φίλων και συμμάχων. Ο συμβιβασμός είναι ο χρυσός κανόνας για να φθάσουμε σε μία συμφωνία» τόνισε.



Ο κ. Μαλλιάς κατέληξε λέγοντας ότι «το Βουκουρέστι, ως σταθμός μίας πατριωτικής πολιτικής, είχε αναμφίβολα κόστος, κυρίως για τους πολιτικούς πρωταγωνιστές του». Η πορεία προς το Βουκουρέστι ένωσε τους Έλληνες, υποστήριξε ο κ. Μαλλιάς και πρόσθεσε ότι «η επίθεση κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η προσβολή και η απαξίωση, όσων στέκονται κριτικά απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών - την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των Ελλήνων - βρίσκεται εκτός της εθνικής στρατηγικής, του εθνικού πλαισίου που είχε δρομολογήσει το Βουκουρέστι. Η τότε κυβέρνηση διεφύλαξε ως κόρη οφθαλμού την εθνική ενότητα και άντλησε διαπραγματευτική ισχύ από την συσπείρωση και την στήριξη του πολιτικού συστήματος. Η συμφωνία των Πρεσπών, για τον λόγο αυτό δυστυχώς δεν μπορεί να αποτελέσει δικαίωση ή συνέχεια του Βουκουρεστίου».

Στην παρουσίαση του βιβλίου που πραγματοποιήθηκε στην Παλαιά Βουλή, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Γιάννης Βαληνάκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Νίκος Δένδιας, ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, η Μαριέτα Γιαννάκου, ο Κώστας Γκιουλέκας, η Άννα Μισέλ Ασημακόπουλου, η Άννα Καραμανλή και άλλοι.