14 Ιανουαρίου 2019

Όταν ο Δανέλλης αισθανόταν, σαν γάτα-πειραματόζωο στο «κουτί του Αλέξη»

Τον Ιούνιο του 2012, ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, περιέγραφε με έναν... επιστημονικό τρόπο τους φόβους του για το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ

Φέρεται έτοιμος να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Σύριζα και δηλώνει αποφασισμένος να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή. Ο λόγος για το βουλευτή Ηρακλείου του “Ποταμιού”, Σπύρο Δανέλλη, ο οποίος κατά το παρελθόν αισθανόταν, όπως ο ίδιος έλεγε, σαν γάτα-πειραματόζωο στο “κουτί του Αλέξη”. Ηταν Ιούνιος του 2012 όταν ο κ. Δανέλλης, ως ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ τότε, περιέγραφε με έναν πραγματικά επιστημονικό τρόπο τους φόβους του για το ενδεχόμενο ανάληψης της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα επιστρατεύοντας την κβαντική!

Με άρθρο του στο περιοδικό, “Μεταρρύθμιση”, υπό τον τίτλο, “Είμαστε όλοι γάτες. Του  Schrodinger!”, ο κ. Δανέλλης επιχειρούσε να προσεγγίσει τη “συριζική Κβαντοπολιτική” μέσω του νοητικού πειράματος του Αυστριακού φυσικού Erwin Schrödinger, που χρησιμοποιεί μία γάτα μέσα σε ένα κουτί, για να εξηγήσει την έννοια της κβαντομηχανικής. Οπως σημείωνε ο βουλευτής του “Ποταμιού” αναφορικά με το ΣΥΡΙΖΑ, “οι θέσεις, οι εκτιμήσεις και οι προθέσεις τους είναι μια επαλληλία προγραμμάτων. Το τι προβάλλεται εξαρτάται από το ποιος ρωτάει, ποιος είναι ο κομματικός στόχος, το ακροατήριο της στιγμής και οι προσδοκίες του, πόσο έχει ο μήνας και, κυρίως, ποιος απαντάει!”, συνεχίζοντας ως εξής:

“Άρα, όλα εξαρτώνται από το ποιος και πώς ανοίγει το κουτί της γάτας ή παρατηρεί το πρωταγωνιστικό ηλεκτρόνιο! Αυτό είναι το πείραμα της συριζικής Κβαντοπολιτικής,  στο οποίο συμμετέχουμε, στην καθημερινή ζωή αποκαλείται και ...“ρουλέτα”. Κι όσο παραμένουμε, καθένας από τη σκοπιά και την κομματική του στέγη, παρατηρητές της κεντροαριστερής αναζήτησης, όσο η συζήτηση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς μεταξύ μας δεν προχωρά, είμαστε όλοι γάτες,  του Schrodinger! Και δεν συνειδητοποιούμε – γιατί άραγε- ότι μαζί μας, πειραματόζωα στο κουτί του Αλέξη, είναι και κάμποσοι λαοί της Ευρώπης.
Ξεκινώντας από τους Έλληνες”.

Ακολουθεί ολόκληρο το ενδιαφέρον άρθρο του κ. Δανέλλη για τη “συριζική Κβαντοπολιτική”: 

“Είμαστε όλοι γάτες. Του  Schrodinger!

Γράφτηκαν εκατοντάδες πολιτικές αναλύσεις αυτό το μήνα, γι΄ αυτό δεν θα προσθέσω άλλη μια. Θα προσπαθήσω με μια εικόνα.

Θυμάστε τη “γάτα του Schrodinger”, το περίφημο πείραμα Κβαντομηχανικής;
Έδειξε πως το ανορθόδοξο της συμπεριφοράς του μικρόκοσμου οδηγεί σε παράδοξα στον μακρόκοσμο.
Έτσι μοιάζει να εξελίσσεται και το πολιτικό αύριο της Ελλάδας.

Υπενθυμίζω ότι σύμφωνα μ΄ αυτό το πείραμα, μια γάτα βρίσκεται κλεισμένη σ΄ ένα σκοτεινό κουτί, παρέα μ΄ένα ηλεκτρόνιο και μια αμπούλα υδροκυάνιου.
Αν το ηλεκτρόνιο είναι στην κατάσταση Α, ενεργοποιείται μια χημική αντίδραση, η αμπούλα σπάει, το υδροκυάνιο απελευθερώνεται και η γάτα πεθαίνει.

Αν το ηλεκτρόνιο είναι στην κατάσταση Β, η αμπούλα είναι ακέραιη και η γάτα μια χαρά.
Η αμπούλα του πειράματος  έχει  δηλαδή μόλις 50% πιθανότητες να σπάσει και να δηλητηριάσει τη γάτα κι άλλες τόσες να παραμείνει ακέραιη και η γάτα ζωντανή.

Όμως μόνο όταν κάποιος ανοίξει το κουτί, θέσει την ερώτηση και πραγματοποιήσει τη μέτρηση, θα διαπιστώσει σε ποια κατάσταση είναι η γάτα,  "καθορίζοντας" έτσι και το αποτέλεσμα του πειράματος.

Μέχρι ο παρατηρητής να ανοίξει το κουτί και να διαπιστώσει  σε ποια κατάσταση είναι το ηλεκτρόνιο,  άρα και αν η γάτα είναι ζωντανή ή νεκρή, το σύστημα “γάτα -αμπούλα- ηλεκτρόνιο” βρίσκεται σε μια επαλληλία καταστάσεων Α και Β, δηλαδή η γάτα είναι και ζωντανή και νεκρή, είναι με λίγα λόγια νεκροζώντανη,  σαν την ελληνική οικονομία  και την κρατική μας υπόσταση μετά την 6η Μαΐου.

Βέβαια υπάρχει κίνδυνος ο τρόπος που ο παρατηρητής ανοίγει το κουτί να σπάσει την αμπούλα κι έτσι να επηρεάσει το αποτέλεσμα...
Σίγουρα, πάντως, συμπέρασμα για το αν η γάτα ήταν νεκρή πριν ανοίξουμε το κουτί ή όχι και πότε άνοιξε το φιαλίδιο δε βγάζουμε.

Το κρίσιμο με την κυρίαρχη ερμηνεία της Κβαντομηχανικής είναι ότι το τελικό συμπέρασμα του πειράματος δεν σημαίνει ότι το ηλεκτρόνιο ήταν στην κατάσταση Α΄ πριν γίνει το πείραμα.

Αλλά ότι είναι το πείραμα και ο εξωτερικός παρατηρητής, που με την αλληλεπίδρασή του με το ηλεκτρόνιο προβάλλει την κατάσταση Α΄, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να είχε προβάλλει τη Β΄.

Διότι εγγενώς το ηλεκτρόνιο βρίσκεται σε μια επαλληλία καταστάσεων, ταυτόχρονα και στην Α΄ και στην Β΄ κατάσταση.
Έτσι και στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι θέσεις, οι εκτιμήσεις και οι προθέσεις τους είναι μια επαλληλία προγραμμάτων. Το τι προβάλλεται εξαρτάται από το ποιος ρωτάει, ποιος είναι ο κομματικός στόχος, το ακροατήριο της στιγμής και οι προσδοκίες του, πόσο έχει ο μήνας και, κυρίως, ποιος απαντάει!

Άρα, όλα εξαρτώνται από το ποιος και πώς ανοίγει το κουτί της γάτας ή παρατηρεί το πρωταγωνιστικό ηλεκτρόνιο!
Αυτό είναι το πείραμα της συριζικής Κβαντοπολιτικής,  στο οποίο συμμετέχουμε, στην καθημερινή ζωή αποκαλείται και ...“ρουλέτα”.

Κι όσο παραμένουμε, καθένας από τη σκοπιά και την κομματική του στέγη, παρατηρητές της κεντροαριστερής αναζήτησης, όσο η συζήτηση για τους αναγκαίους συμβιβασμούς μεταξύ μας δεν προχωρά, είμαστε όλοι γάτες,  του Schrodinger!

Και δεν συνειδητοποιούμε – γιατί άραγε- ότι μαζί μας, πειραματόζωα στο κουτί του Αλέξη, είναι και κάμποσοι λαοί της Ευρώπης.
Ξεκινώντας από τους Έλληνες”.

Δείτε το άρθρο του Σπύρου Δανέλλη

DANELLHS_GATA
DANELLHS

Μανόλης Γαλάνης
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ