24 Φεβρουαρίου 2019

Το απίστευτο τεστ του Τόμας Εντισον για να κάνει προσλήψεις -15 ερωτήσεις, απέτυχε ακόμη και ο... Αϊνστάιν

Από τι ξύλο κατασκευάζονται τα βαρέλια της κηροζίνης; Πώς φτιάχνεται το θειικό οξύ; Τι είδους δημητριακά χρησιμοποιούνται σ’ ολόκληρο τον κόσμο; Που βρίσκεται το φράγμα του Ασουάν;

Αν σας φαίνονται αδιανόητες αυτές οι ερωτήσεις, τότε μάλλον θα αποτυγχάνατε στο τεστ που υπέβαλλε ο Τόμας Έντισον τους υποψήφιους για πρόσληψη. Αλλά μην ανησυχείτε.... Δεν είστε και το μόνο άτομο...

Το 1921 ο εφευρέτης του ηλεκτρικού λαμπτήρα, του μικροφώνου και του φωνογράφου μεταξύ άλλων χιλίων τόσων εφευρέσεων ήταν ένας από τους διασημότερους ανθρώπους στην Αμερική και οι θέσεις εργασίας στο εργοστάσιό του ήταν περιζήτητες.



O Τόμας Έντισον περιεργάζεται ένα φιλμ (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Αλλά ο αυτοδίδακτος εφευρέτης – ο παραγωγικότερος της σύγχρονης εποχής- και επιχειρηματίας, που απέδιδε την επιτυχία του σε 1% έμπνευση και 99% ιδρώτα, αντιμετώπιζε με μεγάλη καχυποψία τους πτυχιούχους πανεπιστημίων. Έτσι κάθισε και επινόησε ένα τεστ 146 ερωτήσεων για να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι, αυτούς που του έκαναν από τους ανεπαρκείς.



Το μόνο πρόβλημα ήταν ότι ήταν σχεδόν αδύνατο να περάσει κανείς το τεστ αυτό. Από τους 718 υποψήφιους που υποβλήθηκαν σ’ αυτό μόνον 57 έπιασαν τη βάση του 70%, που είχε ορίσει ο Έντισον και μόνον 32 κατέγραψαν σκορ 90% και άνω, όπως ο ίδιος επιθυμούσε. Φαντάζεστε την απογοήτευση εκείνων που θεωρούσαν ότι ήταν μορφωμένοι και απέτυχαν, όπως ο Τσάρλς Χάνσεν που χαρακτήρισε «ανόητη» την εξέταση και «πρόδωσε» όσες ερωτήσεις θυμόταν στους New York Times το 1921.

Απέτυχε ακόμη κι ο... Αϊνστάιν



Ο Άλμπερτ Αϊνστάιιν συγχαίρει από τηλεφώνου (από το Βερολίνο στις 18 Οκτωβρίου 1930) τον Τόμας Έντισον με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την εφεύρεση του ηλεκτρικού λαμπτήρα (Φωτογραφία αρχείου: ΑΡ)

Όταν διέρρευσε το ερωτηματολόγιο, δημοσιογράφοι ξεχύθηκαν στους δρόμους κι άρχισαν να ρωτούν τους περαστικούς για να δουν πώς θα τα πήγαιναν με το τεστ του Έντισον. H Chigago Tribune έστειλε ρεπόρτερ στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο αλλά οι φοιτητές δεν τα πήγαν και τόσο καλά στις 20 ερωτήσεις που τους τέθηκαν. Οι άρρενες έπιασαν ένα μέσο όρο 35%, οι φοιτήτριες 28% -ένδειξη κατά την εφημερίδα ότι τα παιδιά της εποχής εκείνης αποβλακώνονταν..

Αλλά απέτυχαν ακόμη και ιδιοφυϊες όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που δεν γνώριζε απ’ έξω την ταχύτητα μετάδοσης του ήχου, αλλά κι ο ίδιος ο νεότερος γιος του Έντισον, που φοιτούσε την περίοδο εκείνη στο φημισμένο MIT.

15 ερωτήσεις από το τεστ του εφευρέτη, που ακολουθούν δίνουν μια ικανή ιδέα για το βαθμό δυσκολίας του:
1. Ποια πόλη στις ΗΠΑ είναι φημισμένη για την κατασκευή πλυντηρίων;
2. Σε ποια άλλη χώρα εκτός της Αυστραλίας απαντώνται καγκουρό;
3. Από ποια περιοχή [εννοεί στις ΗΠΑ] μας έρχονται τα δαμάσκηνα;
4. Ονομάστε μια μεγάλη κλειστή λίμνη, χωρίς απορροή για το νερό.
5. Ποια αμερικανική Πολιτεία είναι η μεγαλύτερη; Και η δεύτερη;
6. Ποιο είναι το όνομα ενός φημισμένου κατασκευαστή βιολιών;
7. Ποια είναι τα συστατικά της καλύτερης λευκής μπογιάς;
8. Τι προκαλεί τις παλίρροιες;
9. Σε τι οφείλεται η εναλλαγή των εποχών;
10. Ποιος ανακάλυψε τον Νότιο Πόλο;
11. Πόσο γρήγορα ταξιδεύει το φως (πόδια ανά δευτερόλεπτο);
12. Από τι ξύλο κατασκευάζονται οι λαβές των τσεκουριών;
13. Ποιο δημητριακό χρησιμοποιείται σ’ ολόκληρο τον κόσμο;
14. Ονομάστε τρία ισχυρά δηλητήρια.
15. Από που πήρε το όνομά του το θερμόμετρο Φαρενάιτ;

Κι αν έχετε μείνει άναυδοι, ακολουθούν οι απαντήσεις (με βάση τα δεδομένα του 1921).

1. Το Σικάγο.
2. Η Νέα Γουϊνέα
3. Δαμάσκηνα καλλιεργούνται στην Κοιλάδα Σάντα Κλάρα στην Καλιφόρνια και αλλού.
4. Η Μεγάλη Αλμυρή Λίμνη (Great Salt Lake), όπου το νερό απομακρύνεται μόνον μέσω της εξάτμισης.
5. Εκείνη την εποχή η μεγαλύτερη αμερικανική Πολιτεία ήταν το Τέξας και μετά η Καλιφόρνια, σήμερα είναι η Αλάσκα και μετά το Τέξας.
6. Aντόνιο Στραντιβάριους
7. Λινέλαιο μ’ ένα μικρό ποσοστό τερπεντίνης μαζί με ένα μίγμα λευκού μολύβδου και οξειδίου του ψευδαργύρου.
8. Η βαρυτική έλξη της Σελήνης και του ήλιου
9. Στις θερμοκρασιακές αλλαγές που συμβαίνουν στην επιφάνεια της Γης με τη μεταβολή της ηλιακής ακτινοβολίας που πέφτει στην επιφάνεια ενός τόπου.Η μεταβολή αυτή της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στη μεταβολή της κλίσης των ακτίνων του Ήλιου που πέφτουν στην επιφάνεια της Γης, διότι η κλίση των ακτίνων είναι αυτή που ρυθμίζει το εμβαδό της επιφάνειας της Γης πάνω στην οποία σκορπίζεται η ενέργεια που κουβαλάει μια συγκεκριμένη δέσμη ακτινοβολίας του Ήλιου μας. Η κλίση αυτή των ακτίνων του Ήλιου για έναν τόπο αλλάζει κατά τη διάρκεια ενός έτους, διότι η Γη περιφέρεται γύρω από τον Ήλιο πάνω σε ένα επίπεδο που σχηματίζει με το επίπεδο του ισημερινού της γωνία ίση με 23,5 μοίρες. Το επίπεδο αυτό λέγεται εκλειπτική και η γωνία λέγεται λόξωση της εκλειπτικής.
10. Ο Νορβηγός Ρόαλντ Αμούνδσεν και μετά ο Βρετανός Ρόμπερτ Φάλκον Σκοτ.
11. Περίπου με 186.700 μίλια ανά δευτερόλεπτο στο κενό και ελαφρώς μικρότερη ταχύτητα σε ατμόσφαιρα.
12. Aπό ξύλο φλαμουριάς στην Ανατολή και αγριοκαρυδιάς στη Δύση.
13. Δεν υπάρχει δημητριακό που να χρησιμοποιείται σ’ ολόκληρο τον πλανήτη. Πιο διαδεδομένο, πάντως, είναι το σιτάρι και ακολουθούν το ρύζι και το καλαμπόκι.
14. Στρυχνίνη, αρσενικό και κυανιούχο κάλιο.
15. Από τον Γερμανό φυσικό Γκάμπριελ Ντάνιελ Φαρενάιτ, που το εφηύρε.

ΤΡΥΦΩΝΑΣ ΚΑΪΣΕΡΛΙΔΗΣ
iefimerida.gr