Εκλογικά σενάρια πυροδοτούν οι τελευταίες ασκήσεις ισορροπίας της κυβέρνησης στη Βουλή.
Οι χθεσινές δηλώσεις των 6 προθύμων, ότι θα ψηφίζουν όλα τα κυβερνητικά νομοσχέδια, μπορεί να δίνουν την εντύπωση μιας σχετικής κυβερνητικής σταθερότητας, αλλά η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική.
Χαρακτηριστική και αποκαλυπτική είναι η σημερινή δήλωση του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο οποίος, στο περιθώριο εκδήλωσης για την κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και απαντώντας στο ερώτημα αν η κυβέρνηση μπορεί να φθάσει έως το τέλος της συνταγματικής της θητείας τον Οκτώβριο του 2019, είπε:
«Ως προς το Κοινοβούλιο, ναι, μπορούμε να πάμε μέχρι τον Οκτώβριο. Ως προς την οικονομία, τις διεθνείς σχέσεις, ως προς την Ευρώπη και τα αποτελέσματα του Μαΐου, είναι προφανές πως είναι παράγοντες του μεγάλου κάδρου -που συνηθίζω να λέω- τους οποίους προφανώς όλοι σκέφτονται και κάνουν τις κινήσεις τους. Πάντως, σίγουρα δεν υπάρχει κανένα σενάριο για να γίνουν εκλογές πριν από τις πρώτες εκλογές που θα γίνουν για τις ευρωεκλογές του Μαΐου».
Και συνέχισε ο κ. Βούτσης: «Εργαζόμαστε για εξάντληση της τετραετίας, εμείς ως Βουλή που είμαστε υποχρεωμένοι και η κυβέρνηση κατά τον πρωθυπουργό που θέλει να κάνει κάτι τέτοιο και κατά το Σύνταγμα. Θα δούμε. Ίσως κάποια στιγμή στο νέο Σύνταγμα, στην αναθεώρησή του να συζητηθούν και πιο αυστηροί κανόνες για τις διάλυση της Βουλής, έτσι ώστε η τετραετία να είναι πιο οριοθετημένη και διασφαλισμένη».
Κάλυψε πλήρως τους 6 πρόθυμους
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Βουλής παρείχε πλήρη κάλυψη στους έξι ανεξάρτητους βουλευτές που χθες έστειλαν επιστολές στο προεδρείο της Βουλής, με τις οποίες ζητούν η ψήφος τους να προσμετράται στη θετική ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα νομοσχέδια που θα καταθέτει από δω και πέρα η κυβέρνηση.
Μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Βούτσης επέκρινε τη συνεχή ρητορική, όπως είπε, της αντιπολίτευσης, η οποία κάνει λόγο για κυβέρνηση μειοψηφίας.
«Είναι μία προκριματική τους δήλωση ως προς την ύπαρξη πλειοψηφίας, έτσι ώστε όποτε αυτό ζητιέται να επαναβεβαιώνεται, να μπορεί να επιβεβαιωθεί. Έπρεπε να τελειώσει η ρητορική τού ότι η κυβέρνηση είναι μειοψηφική και τελείωσε χθες. Καλά έκαναν αυτή τη δήλωση, αφού παρερμηνεύεται η ψήφος που είχαν δώσει τότε. Κάποιοι επιχειρούν να υπάρξει μία αντίληψη στον ελληνικό λαό ότι κυβερνιέται η χώρα από μια κυβέρνηση που δεν έχει πλειοψηφία. Άρα, λοιπόν, η απάντηση των "6" και καθενός από αυτούς ξεχωριστά, που τους σέβομαι ατελείωτα, είναι σε αυτό να τελειώσει το διαδικαστικό το οποίο δεν προσφέρει και τίποτα, προσφέρει μία αχλή για το πολιτικό σύστημα και βοηθάει κάποιες δυνάμεις που είναι εκτός συνταγματικού τόξου. Να πάμε σε συγκρούσεις, σε αντιπαραθέσεις σε σοβαρά θέματα και όχι να ασχολούμαστε από το πρωί ως το βράδυ με διαδικαστικά ζητήματα. Οταν είναι κατατεθειμένη πολλαπλά η πλειοψηφία της κυβέρνησης, είναι λάθος», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.
Μάλιστα, ο κ. Βούτσης προέβλεψε ότι η χθεσινή ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτίθεται να συνεχίσει να ζητά ονομαστικές ψηφοφορίες σε κάθε νομοσχέδιο, δεν πρόκειται να υλοποιηθεί: «Δεν νομίζω ότι η Νέα Δημοκρατία θα το κάνει, περιμένετε να το δείτε. Ξέρετε ότι μερικές φορές προβλέπω σωστά, δεν νομίζω ότι θα το κάνει. Αυτά τώρα είναι η ρητορική της αντιπαράθεσης της στιγμιαίας».
Ο πρόεδρος της Βουλής προκάλεσε εκ νέου τη Νέα Δημοκρατία, εάν θέλει, να καταθέσει πρόταση μομφής κατά του προσώπου του, παρά διάφορα στελέχη του κόμματος να κραυγάζουν, όπως είπε, εναντίον του προέδρου της Βουλής.
«Το να λέμε, 3-4 φορές ήδη το έχω καταγράψει, ότι θα γίνει μομφή για τον πρόεδρο της Βουλής ή να μην ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη και κάτι άλλα τα οποία υποβιβάζουν το πολιτικό επίπεδο του διαλόγου, θίγει αυτούς που τα λένε και εκθέτει αυτούς που τα λένε. Για μένα, θα ήταν πολύ σημαντικό να μιλήσουμε ήρεμα για λίγες ώρες αν γίνει αυτή η διαδικασία και να καταδειχθεί στο πανελλήνιο ότι κάποιες κραυγές ορισμένων ακραίων που λένε αυτά τα πράγματα και δημιουργούν μία αχλή δεν έχουν καμία βάση από πλευράς θεσμικής προσήλωσης», είπε ο κ. Βούτσης.
Τέλος, ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι μέχρι την Παρασκευή θα λήξει η εκκρεμότητα της ερμηνείας του άρθρου 15 του Κανονισμού, ενώ για το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η συνεδρίαση θα γίνει την Παρασκευή και θα είναι με τη διαδικασία της κύρωσης σύμβασης. Στον Κανονισμό μια τέτοια διαδικασία είναι συγκεκριμένη. Θα μιλήσουν πέντε βουλευτές και δεν θα ανοίξει κατάλογος. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, «είναι συγκεκριμένη διαδικασία και γι’ αυτό θα τελειώσουμε και νωρίς».
Εκλογές σε 3 μήνες;
Η ερμηνεία της δήλωσης του Νίκου Βούτση, τον οποίο οι πληροφορίες θέλουν να είναι οπαδός της άποψης για εκλογές τον Μάιο μαζί με τις ευρωεκλογές, επαναφέρει, πάντως, τα σενάρια για εκλογές την άνοιξη.
Αφού όσοι υποστηρίζουν τα σενάρια αυτά σημειώνουν ότι τα θετικά νομοσχέδια στα οποία έχει επενδύσει το πρωθυπουργικό περιβάλλον θα έχουν εξαντληθεί, ενώ κυρίως επισημαίνουν ότι αν προηγηθούν οι ευρωεκλογές και η ήττα για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι μεγάλη, τότε το κυβερνών κόμμα οδηγείται σε μια στρατηγική ήττα τον Οκτώβριο, από την οποία δύσκολα θα συνέλθει.
Και σημειώνουν την κατάρρευση που δείχνουν οι δημοσκοπήσεις ότι έχει προκαλέσει η Συμφωνία των Πρεσπών για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Φθορά λόγω δανεικών βουλευτών
Το θεσμικό παράδοξο της ύπαρξης μιας ομάδας δήθεν ανεξάρτητων βουλευτών, που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα δύο εξ αυτών ανήκουν τυπικά σε άλλη Κοινοβουλευτική Ομάδα, προκάλεσε ορυμαγδό αντιδράσεων από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ενώ η συνέχεια αναμένεται εξίσου ταραχώδης.
Γιατί όχι μόνο η αντιπολίτευση θα συνεχίσει να κατηγορεί την κυβέρνηση για κακοποίηση των θεσμών και για κυβέρνηση-κουρελού, όχι μόνο αναμένονται εξελίξεις με την παραίτηση του Θανάση Παπαχριστόπουλου και την κατάληψη της έδρας των ΑΝΕΛ από τον Τέρενς Κουίκ, αλλά υπάρχει πάντα και ο αστάθμητος παράγων Πάνος Καμμένος.
Που περιμένει να δει αν τελικά ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος θα παραιτηθεί όπως έχει υποσχεθεί, αν ο Τέρενς Κουίκ θα κρατήσει την έδρα όπως διαφαίνεται και το τι θα γίνει με τον Κανονισμό της Βουλής. Θα υπάρξει νέα ερμηνεία που θα του επιτρέπει να διατηρήσει το status του πολιτικού αρχηγού και όλα τα προνόμια που αυτό συνεπάγεται; Σε διαφορετική περίπτωση, είναι βέβαιο ότι θα επανέλθει στη σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα