Ανοικτή κριτική στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, για τη στάση ανοχής που κρατά απέναντι σε κυβερνητικούς χειρισμούς, ασκεί, μέσα από νέο άρθρο του με τίτλο «Μπάχαλο», ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θεόδωρος Πάγκαλος.
Μεταξύ άλλων, ο κ. Πάγκαλος λέει ότι «ας πει κάποιος στον κ. Παυλόπουλο ότι ενός ορισμένου τύπου ανοχή είναι δυνατόν να θεωρηθεί συνενοχή» καθώς και ότι ο ρόλος του προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι «να σταματάει σε κάθε χωριουδάκι της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στην πρόσφατη πρόταση του πρώην υπουργού Αμυνας Πάνου Καμμένου προς τις ΗΠΑ, για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων σε Λάρισα, Βόλο και Αλεξανδρούπολη, ο κ. Πάγκαλος, διερωτάται «γιατί δεν συνεκλήθη το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής με την ευρύτερη δυνατή σύνθεσή του».
Ο κ. Πάγκαλος απαντά τονίζοντας ότι ένας λόγος είναι ο συσχετισμός δυνάμεων» καθώς σε ένα τέτοιο συμβούλιο «θα παρίσταντο γνωστοί και ψηφισμένοι με μεγάλες πλειοψηφίες πρωθυπουργοί όπως ο Κώστας Σημίτης, ο Γιώργος Παπανδρέου, ο Κώστας Καραμανλής, ο Αντώνης Σαμαράς. Στο επίπεδο των Υπουργών Εξωτερικών» προσθέτει ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, «η κατάσταση θα ήταν ακόμα καλύτερη: Ντόρα Μπακογιάννη, Αντώνης Σαμαράς, Κάρολος Παπούλιας, ο γράφων, Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Πέτρος Μολυβιάτης θα άκουγαν κατανυκτικά την εισήγηση και τα επιχειρήματα του νυν ΥΠΕΞ. Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών προτίμησαν να μη χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα στρατολόγησης ενός ακροατηρίου εκλεκτού. Προφανώς τους πλάκωσε το πάπλωμα ή αν θέλετε μια λιγότερο λαϊκή έκφραση, το πλέγμα κατωτερότητας» σημειώνει ο κ. Πάγκαλος και καταλήγει ως εξής:
«Ο ρόλος του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν είναι μονάχα να υπογραμμίζει τη σημασία διαφόρων τελετών και να σταματάει σε κάθε χωριουδάκι της Ελλάδας. Ας του πει κάποιος στο αυτί ότι έχει σύμφωνα με το πνεύμα του Συντάγματος τη δυνατότητα επέμβασης όταν επίκεινται εθνικές καταστροφές. Είχαμε πάρε την απόφαση να σφίξουμε το ζωνάρι μέχρι εκεί που δεν παίρνει, ενώ γύρω μας θα ολοκλήρωνε το καταστροφικό του έργο ο Τσιπρανέλ στην οικονομία. Δεν είμαστε έτοιμοι όμως να κρατήσουμε στην εξουσία το σημερινό συνονθύλευμα ενώ θα επέρχονται εθνικές καταστροφές.
Ας πει κάποιος στον κ. Παυλόπουλο ότι ενός ορισμένου τύπου ανοχή είναι δυνατόν να θεωρηθεί συνενοχή»