21 Φεβρουαρίου 2019

Φίλης: Μεγάλο πολιτικό λάθος η μη κατοχύρωση της προστασίας των ζώων -Να υπάρξει άμεση νομοθετική πρωτοβουλία

Διόρθωση, με νόμο, του λάθους που έγινε κατά τη Συνταγματική Αναθεώρηση με την απόρριψη της κατοχύρωσης της προστασίας των ζώων ζητά ο Νίκος Φίλης.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει με δήλωσή του ότι η  χώρα μας σήμερα είναι, δυστυχώς, διεθνώς γνωστή για την καθημερινή κακοποίηση κάθε λογής ζώων. Των αδέσποτων, ζώων συντροφιάς, παραγωγικών ζώων, ζώων που χρησιμοποιούνται για «αναψυχή» ή δήθεν εκπαιδευτικούς λόγους. «Αν και οι σχετικές καταγγελίες από κάθε γωνιά της χώρας δίνουν και παίρνουν και παρά την αυστηροποίηση της σχετικής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια δεν διαπιστώνεται καμιά ουσιαστική πρόοδος», σημειώνει ο βουλευτής υποστηρίζοντας ότι μόλις  χθες η κοινή γνώμη συγκλονίστηκε από την κακοποίηση  κουταβιών σε περιοχή της Ηλείας.

«Η Παιδεία είναι το πρώτο που σκέφτεται κανείς ως αντίδοτο σε αυτή την αντιζωοφιλική  «κουλτούρα» – αλλά χρειάζεται χρόνο για να αποδώσει καρπούς» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Παιδείας και γι αυτό το λόγο δηλώνει ότι «η ισχυροποίηση και θωράκιση του Νόμου με κάθε τρόπο προβάλλει ως επείγουσα και επιτακτική»

Μάλιστα με αφορμή την απόρριψη της Συνταγματικής κατοχύρωσης της Προστασίας των ζώων ως συμβολική χειρονομία ενίσχυσης των υφιστάμενων, αλλά πλημμελώς εφαρμοζόμενων νόμων ο κ Φίλης υποστηρίζει ότι η πρόταση για την αναθεώρηση του σχετικού άρθρου ναυάγησε "ατυχώς, μέσα σε ένα κλίμα ακατανοησίας, σύγχυσης και διφορούμενων ερμηνειών για την τύχη του συγκεκριμένου άρθρου στην επόμενη, αναθεωρητική Βουλή".  Μάλιστα δείχνει να ανήκει στα στελέχη εκείνα που αιφνιδιάσμα από την ευχαροστήρια ανακοίνωση της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

«Το αρνητικό κλίμα επιδείνωσε ακόμη πιο πολύ από την επιστολή...» υποστηρίζει επειδή ούτε λίγο ούτε πολύ αφήνει να εννοηθεί ότι επηρέασε έμμεσα και άμεσα βουλευτές και υπουργούς, ώστε, να καταψηφίσουν την πρόταση. «Προβληματική, το λιγότερο, αυτή η παρέμβαση που πιστεύουμε ότι θα διαψευστεί αρμοδίως» υποστηρίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, και ζητά άμεσα νόμο δηλώνοντας
«Επιβάλλεται τώρα, το συντομότερο δυνατό, όσα περιελάμβανε η πρόταση του άρθρου 24Α για την Προστασία των Ζώων να περιληφθούν σε Νόμο και να τεθούν άμεσα σε εφαρμογή. Μια σύγχρονη, προοδευτική και με ενσυναίσθηση Αριστερά δεν μπορεί παρά να υιοθετεί δίχως κανένα δισταγμό το αίτημα ενός πολυπληθούς και διαρκώς αυξανόμενου τμήματος της ελληνικής κοινωνίας για την Προστασία και την Ευζωία των άλλων μη ανθρώπινων, νοημόνων και συναισθανομένων ζώων.
Αλλά και το σύνολο του πολιτικού συστήματος πρέπει να αντιληφθεί τι έχει συμβεί και να διορθώσει ένα μεγάλο πολιτικό λάθος».