Φουντώνουν οι πληροφορίες τα τελευταία 24ωρα σύμφωνα με τις οποίες στο επιτελείο του πρωθυπουργού σκέφτονται να καταργήσουν τον σταυρό προτίμησης και να επαναφέρουν τη λίστα για την εκλογή των ευρωβουλευτών. Να εφαρμοστεί, δηλαδή, ο τρόπος εκλογής των ευρωβουλευτών που ίσχυε από το 1981 έως και το 2014, όταν ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος αποφάσισαν οι ευρωεκλογές του Μαΐου του 2014 να γίνουν με σταυρό. Δεδομένου ότι η αλλαγή γίνεται με απλή τροπολογία, στο Μέγαρο Μαξίμου σταθμίζουν όλα τα δεδομένα, γνωρίζοντας ότι, ακόμα και την ύστατη χρονικά στιγμή, μπορούν να προχωρήσουν στις αλλαγές που επιθυμούν με βάση και τον σχεδιασμό τους. Οι γνωρίζοντες τον τρόπο που σκέφτονται οι επιτελείς του Μαξίμου εκτιμούν ότι η απόφαση θα είναι σε συνάρτηση με τον χρόνο των εθνικών εκλογών. Ισχυρίζονται πως, αν πραγματοποιηθούν οι εθνικές εκλογές τον Μάιο, αν προκύψουν, δηλαδή, τετραπλές εκλογές, τότε το πιθανότερο σενάριο είναι οι ευρωεκλογές να διεξαχθούν με λίστα.
Στην πραγματικότητα, ο κ. Τσίπρας θέλει να εξυπηρετήσει, ακόμα και μέσα από τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου, τον σχεδιασμό της αμφίπλευρης διεύρυνσης που, ούτως ή άλλως, είναι σε εξέλιξη. Και αυτό γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι στην περίπτωση που υπάρχει σταυρός είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αποδεκτά από τους ψηφοφόρους του κόμματος πρόσωπα εκτός των κομματικών τειχών.
Στον κατάλογο του πρωθυπουργού υπάρχει ένα παζλ ονομάτων τα οποία φιλοδοξεί να αξιοποιήσει, αφενός στον ανασχηματισμό που αναμένεται, αφετέρου στα ψηφοδέλτια του κόμματος. Εως έναν βαθμό, θεωρεί ότι τα χέρια του θα είναι λυμένα για να κάνει τις επιλογές που θέλει, αν υπάρχει λίστα στο ευρωψηφοδέλτιο και ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει έως και πέντε υποψήφιους.
Η σηµερινή ευρωοµάδα αριθµεί τρεις ευρωβουλευτές, τον ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, τον Στέλιο Κούλογλου και την Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ο κ. Παπαδηµούλης είναι αυτός που επιθυµεί σφόδρα να διατηρηθεί ο σταυρός προτίµησης, παρότι είναι σχεδόν βέβαιο πως, αν επιλεγεί η λίστα, θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου.
Τα ερωτήµατα, από εκεί και πέρα, αφορούν τους άλλους δύο εν ενεργεία ευρωβουλευτές, αλλά και τα ανοίγµατα που θα γίνουν. Στην περίπτωση της λίστας, το πιθανότερο είναι πως η κυρία Κούνεβα δεν θα τοποθετηθεί σε εκλόγιµη θέση, καθώς οι πάντες συνοµολογούν ότι εκπλήρωσε τον συµβολικό χαρακτήρα που είχε η εκλογή της το 2014. Αντιθέτως, πιο σύνθετο είναι το θέµα µε τον κ. Κούλογλου, που δεν έχει ιδιαίτερες σχέσεις µε τον µηχανισµό του κόµµατος, ενώ είναι ένα ερώτηµα τι θα πράξει ο κ. Τσίπρας µε πρόσωπα που έχουν εκφράσει την επιθυµία τους να είναι υποψήφιοι, όπως ο Παναγιώτης Κουρουµπλής, ο Γιάννης Μουζάλας, η Λυδία Κονιόρδου κ.ά.
Αμφίπλευρα
Το ενδιαφέρον, ωστόσο, στρέφεται στα πρόσωπα εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο όνοµα που έχει συζητηθεί για το ευρωψηφοδέλτιο είναι αυτό της Ελενας Κουντουρά. Η ίδια δεν φέρεται να απορρίπτει µια τέτοια εξέλιξη, πόσω µάλλον να τοποθετηθεί σε εκλόγιµη θέση. Από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, στην περίπτωση που προκύψει λίστα, ακούγονται επίσης τα ονόµατα του Τέρενς Κουίκ και του Ευάγγελου Αντώναρου.
Πολλά είναι τα ονόµατα και από την ευρύτερη Κεντροαριστερά. Για παράδειγµα, στην Κουµουνδούρου, µετά και τη στάση του στο θέµα των Πρεσπών, συζητούν ολοένα και περισσότερο το όνοµα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάτι που ο ίδιος απορρίπτει κατηγορηµατικά, παρότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν αρκετοί που θα τον ήθελαν στη θέση του επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου. ∆ίαυλος επικοινωνίας υπάρχει και µε τους ευρωβουλευτές του Ποταµιού, Μίλτο Κύρκο και Γιώργο Γραµµατικάκη, µε τον τελευταίο να φηµολογείται πως είναι ήδη πολύ κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Κύρκος, από την πλευρά του, δηλώνει σε όλους τους τόνους πως, στην περίπτωση που το Ποτάµι κατέβει στις ευρωεκλογές, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος. Εντονο φλερτ υπάρχει και µε τον πρόεδρο της ∆ΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος έχει εδώ και µέρες δεχτεί πρόταση συνεργασίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι πιθανόν να τον δούµε σε εκλόγιµη θέση στο ευρωψηφοδέλτιο του κυβερνώντος κόµµατος. Και, βεβαίως, στην κατανοµή που θα κάνει ο κ. Τσίπρας εκτιµάται πως θα δούµε στο ευρωψηφοδέλτιο έναν από τους κυρίους ∆ανέλλη, Μπίστη ή Ραγκούση.
Με βάση τα προαναφερθέντα, είναι προφανές ότι στο Μαξίµου σκέφτονται σοβαρά το θέµα, µε τον γραµµατέα του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστα Πουλάκη, να είναι από τους διαπρύσιους υποστηρικτές της επαναφοράς της λίστας.
Ανδρέας Παπαδόπουλος
Πηγή: https://www.parapolitika.gr/article/rousfeti-to-evropsifodeltio-siriza-gia-tous-prothimous-tis-politikis