25 Φεβρουαρίου 2019

Μικροσυμφέροντα εναντίον νομιμότητας για τα πολυώροφα ξενοδοχεία στου Μακρυγιάννη

Υπουργική απόφαση αναφέρει ότι «η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης»

Σύνδρομο nimby (not in my back yard - όχι στη δική μου αυλή) το λένε στις ΗΠΑ και είναι δημοφιλέστατο και εν Ελλάδι. Η νομιμότητα και η ανάπτυξη είναι καλές, μέχρι το σημείο όπου απειλούν το προσωπικό βασίλειό μας. Θέλουμε υποδομές και επενδύσεις, αλλά όχι αν μας ενοχλούν προσωπικά. Ειδικά εφόσον μπορούμε να λαϊκίσουμε για να πάρουμε με το μέρος μας το κοινό αίσθημα. Κάτι τέτοιο φαίνεται πως συμβαίνει και με την υπόθεση που ήρθε πρόσφατα στο φως σε σχέση με τα πολυόροφα κτήρια στην περιοχή του Μακρυγιάννη - και πιο συγκεκριμένα με προς ανέγερση ξενοδοχείο στην οδό Μισαραλιώτου.

Το σπορ είναι γνωστό και έχει ζημιώσει πολλές αναπτυξιακές προσπάθειες στη χώρα: Συλλογή υπογραφών, επίκληση στο συναίσθημα, ανακίνηση από "επιτροπές κατοίκων" υποστηριζόμενες από "προοδευτικά" κόμματα και υποψηφίους. Όμως, στου Μακρυγιάννη, εν προκειμένω, η νομιμότητα είναι εναντίον τους. Το συγκεκριμένο πρότζεκτ της Μισαραλιώτου διαθέτει όλες τις απαραίτητες και προβλεπόμενες άδειες. Μάλιστα, η επενδύτρια εταιρία αγόρασε το ακίνητο αφού το εγχείρημα είχε λάβει ομόφωνα όλες τις προβλεπόμενες εγκρίσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και την Πολεοδομία και έχοντας λάβει τη θετική Υπουργική Απόφαση της 12.10.2018.

Σήμερα η κα Υπουργός δηλώνει πως "η θέα είναι πολιτισμικό αγαθό και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μετατρέπεται σε προνόμιο ορισμένων" κι ότι "οφείλουμε, ακόμη κι όταν τα προνόμια είναι φωλιασμένα σε διοικητικές πράξεις, κανονισμούς και όρους δόμησης, να ανταποκρινόμαστε στη διαμαρτυρία της κοινωνίας των πολιτών ώστε να υπάρξει ευνομία και αίσθημα δικαίου". Στην 12.10.2018 Υπουργική Απόφασή της, που έχει δημοσιευθεί στη Διαύγεια, όμως, ενέκρινε την ανέγερση του 9όροφου ξενοδοχείου στη Μισαραλιώτου, κρίνοντας ότι «η κατασκευή εντάσσεται αρμονικά στο υφιστάμενο δομημένο περιβάλλον της εν λόγω περιοχής και δεν προκαλείται οπτική όχληση στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης».

Το ερώτημα που τίθεται είναι απλό: Μπορεί όποιος θέλει και έχει "άκρες", όποιος πουλάει ένα προσωπικό του θέμα για μικροπολιτική εκμετάλλευση και επιστρατεύει δυο εντυπωσιακές φωτογραφίες τραβηγμένες με δημιουργικό τρόπο από κατάλληλο σημείο, να καταργεί τους νόμους της χώρας, να φρενάρει ξένες, ή και εγχώριες, επενδύσεις, να "κόβει" εκατοντάδες θέσεις εργασίας; Ευπώλητο το θέμα με την Ακρόπολη που δήθεν κρύβεται απ'τα κτήρια, αλλά είναι η αλήθεια αυτή που τελικά κρύβεται εδώ - από ιδιώτες που δεν θέλουν να χαλάσει η θέα κι ζαχαρένια τους...