12 Φεβρουαρίου 2019

Μπλόκο στη ρύθμιση χρέους αν δεν ληφθούν… αιματηρά μέτρα

Σε σκληρότερη στάση έναντι της Ελλάδας αναμένεται να προχωρήσουν οι δανειστές μέσα στο προσεχές διάστημα, όσο η κυβέρνηση δείχνει να… αδιαφορεί για τα φλέγοντα ζητήματα της μεταμνημονιακής εποπτείας, τα οποία αποφεύγει καθώς επιδρούν αρνητικά στο προεκλογικό της αφήγημα.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον κατώτατο μισθό προκαλεί σοβαρές αντιδράσεις, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ανησυχούν για σημαντικές επιπτώσεις στην πορεία της απασχόλησης, τόσο σε ποσοτικό όσο και se ποιοτικό επίπεδο. Κι αυτό γιατί η αύξηση της ανεργίας και η μετατροπή των συμβάσεων σε περιορισμένου χρόνου θα αλλάξουν πολλές παραμέτρους στους μακροοικονομικούς δείκτες και στα δημοσιονομικά μεγέθη. Από την άλλη πλευρά, οι δανειστές έχουν αρχίσει να προειδοποιούν με… αντίποινα, σε περίπτωση που δεν κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό δείχνει ότι στην πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν είναι και τόσο… διατεθειμένοι να κάνουν τα στραβά μάτια, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να έχει έντονα αρνητικό αντίκτυπο στα ακροατήριά τους.

Την περασμένη Δευτέρα, ο αρμόδιος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή της Λαϊκής Ενότητας Νίκου Χουντή σχετικά με τη… μεταμνημονιακή πορεία της Ελλάδας, αναφέροντας ευθέως ότι ορισμένα μέτρα για το χρέος, όπως η επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες δεν θα ισχύσουν στην περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εκθέσεις σε περιβάλλον ενισχυμένης εποπτείας. Το σχετικό ποσό που θα εισπράξει η Ελλάδα, εφόσον ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις, ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές σε συνδυασμό με το μαξιλάρι ασφαλείας των 24 δισ. ευρώ παρέχει σημαντικά περιθώρια κινήσεως στην κυβέρνηση, η οποία από τη μία δεν θέλει να… αμαυρώσει το προεκλογικό της αφήγημα και να κρύψει τον λογαριασμό του 2015 και από την άλλη θέλει να βγει η Ελλάδα στις αγορές με την έκδοση δεκαετούς ομολόγου για να δείξει ότι… απαλλαγήκαμε από τα μνημόνια.

Μήνυμα με… χρέωση

Το «πάγωμα» των διευκολύνσεων για το ελληνικό χρέος είναι εξαιρετικά πιθανό, από τη στιγμή που μένουν ανοικτά τέσσερα σημαντικά κεφάλαια.

Ο… φίλος Πιέρ Μοσκοβισί θεωρεί ως απαραίτητη προϋπόθεση την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, οι οποίες όμως έχουν «κολλήσει» στις 120 δόσεις, στη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, στο όριο προστασίας της α΄ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και στην επένδυση στο Ελληνικό. Στην περίπτωση που τα ζητήματα αυτά δεν εγκριθούν με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών, τότε δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα μέτρα ρύθμισης του ελληνικού χρέους. Όπως απάντησε σχετικά στο ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα κέρδη των ομολόγων και το χαμηλότερο επιτόκιο για μέρος των δανείων θα εκταμιεύονται σε εξαμηνιαίες δόσεις από τις αρχές του τρέχοντος έτους, υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξουν θετικές εκθέσεις για την ενισχυμένη εποπτεία.

Σύμφωνα με τις εντολές των δανειστών προς την κυβέρνηση, τα ανοικτά ζητήματα πρέπει να κλείσουν έως την επόμενη εβδομάδα, ώστε να περιληφθούν τα συμπεράσματα στην έκθεση εποπτείας που θα δημοσιευτεί στο τέλος του μηνός. Αν η έκθεση είναι αρνητική, τότε το μήνυμα των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρο, καθώς η συμφωνία προβλέπει τη μη ελάφρυνση του χρέους κατά 750 εκατ. ευρώ. Αν η κυβέρνηση δεν συμφωνήσει με τους δανειστές, τότε θα έχει επιλέξει τον δρόμο των… εκλογών. Οι δανειστές ζητούν από την κυβέρνηση να τρέξει γρηγορότερα στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση θα δοθεί το μήνυμα προς τις αγορές ότι διατηρείται «ζεστή» η δυναμική των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Μάλιστα, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να ξαναβρεθεί αρνητικά η Ελλάδα στο επίκεντρο των εξελίξεων, και μάλιστα κατά την περίοδο πριν από της ευρωεκλογές. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα έχει… αλλοιωθεί καίρια το αφήγημα των ξένων, ότι ο κίνδυνος νέου πακέτου διάσωσης των ελληνικών τραπεζών είναι ανύπαρκτος, ενώ την ίδια στιγμή οι ισολογισμοί «μπάζουν νερά»!

του Λουκά Γεωργιάδη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο