Συνεδριάζει σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα την προετοιμασία απέναντι στις ευρωεκλογές.
Με αναφορά στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια κάνοντας λόγο για την αφετηρία μίας «νέας εποχής» ξεκίνησε την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιώντας σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση και συντηρώντας το δίλημμα «εμείς ή αυτοί».
«Πέρασε σχεδόν ένα εξάμηνο από τη μέρα που η χώρα άφησε πίσω της 8 σκληρά και επίπονα χρόνια. Και είναι σαφές ότι η έξοδος από τα μνημόνια τον Αύγουστο, συνιστά την αφετηρία μίας νέας εποχής. Για την Ελλάδα, για τον ΣΥΡΙΖΑ, για την Αριστερά.
Μια νέα εποχή, στην οποία τον τόνο δίνουν όχι η διατήρηση των προνομίων των λίγων, αλλά οι ανάγκες των πολλών», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του.
Ο πρωθυπουργός θέλοντας για ακόμα μία φορά να υπογραμμίσει το δίλημμα που θέτει στην κοινωνία ενόψει εκλογών, υποστήριξε ότι «το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ αφορά τους πολλούς. Με άξονες τη στήριξη της εργασίας, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη δίκαιη ανάπτυξη και τις μεγάλες θεσμικές προοδευτικές τομές.
Σχέδιο ρεαλιστικό ήδη εφαρμοσμένο σε ενεστώτα χρόνο, που αρχίζει και αποδίδει καρπούς. Και από την άλλη το σχέδιο της ΝΔ, κατά παραγγελία των ελίτ. Η επιστροφή στο παρελθόν της ακραίας φτώχειας, της ύφεσης, των ελλειμμάτων για χάρη μιας μικρής μειοψηφίας του πλούτου».
Ψήφος στη ΝΔ σημαίνει απώλεια παροχών
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη, επαναλαμβάνοντας για ακόμα μία φορά ότι το δικό του πρόγραμμα είναι «οι αντικοινωνικές προτάσεις του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό, την υγεία και την παιδεία», υποστηρίζοντας ότι εάν κερδίσει η ΝΔ ο λαός θα χάσει όλες τις παροχές, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει το δικό του μνημόνιο. Ελληνικής εμπνεύσεως αυτή τη φορά, αλλά ίσως πιο ωμό, πιο ακραίο, πιο ισοπεδωτικό από όλα τ’ άλλα».
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη ότι «έχει έτοιμο το ασφαλιστικό Πινοσέτ, για να ξηλώσει το δημόσιο συνταξιοδοτικό σύστημα. Έχει την εμμονή της ιδιωτικής ασφάλισης, την οποία επαναλαμβάνει διαρκώς ως δήθεν εκσυγχρονισμό του συστήματος, ενώ όλα τα διεθνή παραδείγματα κατάρρευσης τέτοιων συστημάτων τα αποκρύπτει επιμελώς.
Προπαγανδίζει απολύσεις στο δημόσιο τομέα, αφού τα στελέχη του δηλώνουν ευθαρσώς ότι θα διώξουν όσους προσελήφθησαν με ΑΣΕΠ στα χρόνια της δικής μας διακυβέρνησης σε τομείς κρίσιμους όπως στη παιδεία και στην υγεία. Και ταυτόχρονα διατυμπανίζει την ακύρωση κάθε πρόσληψης, αφού επίμονα αρνείται το 1 προς 1 που πετύχαμε εμείς και προπαγανδίζει την επιστροφή στο 1 προς 5».
Και συνέχισε την επίθεση του στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας: «Διαφωνεί κάθετα και δεν το κρύβει με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Διαφωνεί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όπως έλεγε πριν ενάμιση χρόνο χαρακτηριστικά «Είμαι ο τελευταίος που θα δεσμευθεί για αύξηση του κατώτατου μισθού».
Ενώ στη ΔΕΘ παρουσίασε ένα κόλπο σύνδεσης της αύξησης του κατώτατου με το ΑΕΠ, λίγους μήνες μάλιστα, πριν εμείς τον αυξήσουμε κατά 11%.Τέλος είναι αναφανδόν υπέρ της μείωσης του αφορολογήτου και δε το κρύβει, ενώ δε φαίνεται να πέταξε και από τη χαρά του με τη μη περικοπή των συντάξεων, που επετεύχθη παρά τη τεράστια προσπάθειά του, εντός και εκτός της χώρας, να αποτρέψει την εξέλιξη αυτή».
«Όλα αυτά αποτελούν ένα σκληρό μνημόνιο, το οποίο ο κος Μητσοτάκης δεν κρύβει» συνέχισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «κρύβει επιμελώς ότι το μνημόνιο αυτό της κοινωνικής διάλυσης, δε θα φέρει περισσότερα έσοδα στα ταμία. Θα φέρει ελλείμματα. Ιδίως η εμμονή στο ασφαλιστικό Πινοσετ θα ισοπεδώσει τα δημόσια έσοδα».
«Ο καθένας επιλέγει πλευρά»
Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον Κ. Μητσοτάκη, ότι κοροϊδεύει και ψηφοθηρεί, καταγγέλλοντας τον ότι όταν ήταν κυβέρνηση, τσάκισε τη μεσαία τάξη σε φόρους και εισφορές, χωρίς καν αποτέλεσμα.
Ο Α. Τσίπρας υποστήριξε ότι οι Έλληνες γνωρίζουν καλά ότι αν κάποια κυβέρνηση είχε οφέλη στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές για τους πολλούς, αυτή είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι ο λαός καταλαβαίνει επίσης ότι αν θα υπάρξει μια κυβέρνηση που θα φέρει μεσα από τη συνέπεια και την αποτελεσματικότητα της, στο εγγύς μέλλον καλύτερα πλεονάσματα, αυτή πάλι θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως υποστήριξε θα διαπραγματευτεί και πάλι προς όφελος των πολλών και όχι προς όφελος της ελιτ και της ολιγαρχίας.
«Με τη ΝΔ έχουμε δύο απολύτως ανταγωνιστικά αντιπαραθετικά πολιτικά σχέδια», συνέχισε ο Α. Τσίπρας λέγοντας ότι αυτά «βρίσκονται ενώπιον του ελληνικού λαού. Διότι έχει ζήσει ο ελληνικός λαός τη τετραετία 10-14.
Και τα αποτελέσματα της. Και τη τετραετία 15-19. Και τα αποτελέσματά της. Και αυτή είναι προφανώς μια πραγματικότητα η οποία διαπερνά το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Δεν υπάρχουν πια μεσοβέζικες επιλογές», για να υπογραμμίσει ότι «ο καθένας επιλέγει πλευρά».
Για τη συμφωνία των Πρεσπών
Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι: Αν η έξοδος από τα μνημόνια ήταν αντικειμενικά, η αφετηρία στη διαμόρφωση της νέας πολιτικής πραγματικότητας, η Συμφωνία των Πρεσπών είναι το ορόσημο για την αποκρυστάλλωση της. Η Συμφωνία των Πρεσπών διαπέρασε οριζόντια όλα τα κόμματα.
Ως ένα ζήτημα βαθιά ταυτοτικό για κάθε χώρο, ανέδειξε μια σαφέστατη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στον προοδευτικό πολιτικό κόσμο και στο πολιτικό προσωπικό της πιο βαθιάς συντήρησης και της αδράνειας. Για το λόγο αυτό, οι πολιτικές μετατοπίσεις είναι απολύτως συνειδητές».
Συνεχίζοντας την επίθεση στον Κ. Μητσοτάκη, ο Α. Τσίπρας τον κατηγόρησε για μετατόπιση της ΝΔ προς την ακροδεξιά, καθώς όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης πιστεύει ότι με αυτό τον τρόπο θεωρεί ότι «θα διεμβολίσει συντηρητικά ακροατήρια», για να προσθέσει: «όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης».
Υβρίδιο της ακραίας δεξιάς η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη
«Η ΝΔ του κ. Μητσοτάκη», είπε ο πρωθυπουργός «αποτελεί υβρίδιο ακραίου νεοφιλελευθερισμού και ακραίας δεξιάς. Θεωρεί μάλιστα, ότι με την ακροδεξιά μετατόπιση, θα διεμβολίσει στην Ελλάδα συντηρητικά ακροατήρια.
Όμως, όταν έχεις νομιμοποιήσει απολύτως τη ρητορική και τις πρακτικές των αυθεντικών εκπροσώπων της ακροδεξιάς, είναι αυταπάτη να πιστεύεις ότι ο κόσμος που επιλέγεις να απευθυνθείς με αυτούς τους όρους, δεν θα επιλέξει την πιο καθαρή, την πιο original έκφανση αυτής της πολιτικής αντίληψης».
«Από τη μία πλευρά», σημείωσε, «του πολιτικού ανταγωνισμού βρίσκεται η αναβαπτισμένη νεοφιλελεύθερη και ακραία δεξιά όλων των μορφών της, με βασικό πόλο το μεταμορφωμένο κόμμα της ΝΔ. Από την άλλη, είναι οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και έχουμε ευθύνη εμείς ως η μεγαλύτερη δύναμη για το ποια μορφή θα πάρει αυτή η αντιπαράθεση.
Από την άλλη βρίσκεται η Αριστερά, της συλλογικής προόδου και της κοινωνικής δικαιοσύνης που έχει στρατηγικό σχέδιο την εκπροσώπηση των πολλών και όχι των ελίτ.
Και οι δυνάμεις αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, οι δυνάμεις της οικολογίας, ακόμη και του δημοκρατικού κέντρου που έχουν όρια στη κοινωνική λεηλασία, στη βάναυση συρρίκνωση της δημοκρατίας, στον εθνικιστικό παροξυσμό και στη πατριδοκαπηλία».
Ο κ. Τσίπρας επέκτεινε το ίδιο δίλημμα και όσον αφορά τις επικείμενες ευρωεκλογές λέγοντας ότι αυτές αποτελούν ίσως τη πιο κρίσιμη εκλογική και πολιτική μάχη για το μέλλον της Ευρώπης, από την ίδρυσή της».
Σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα: «Είναι πια φανερό ότι συγκροτείται ένας ακραίος αντιευρωπαικός και ακροδεξιός πόλος που προσπαθεί να εμφανιστεί και ως κυρίαρχο αντισυστημικό ρεύμα. Ως η απάντηση στην κρίση των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού στην Ευρώπη».
Όπως είπε «το βάρος της διατύπωσης μιας εναλλακτικής προοπτικής, έξω από τα πλαίσια των μέχρι σήμερα κυρίαρχων επιλογών στην Ευρώπη του νεοφιλελευθερισμού και της κυριαρχίας των τεχνοκρατών, πέφτει αποκλειστικά στις προοδευτικές δυνάμεις που ανήκουν στους ιστορικά όμορους πολιτικούς χώρους: Στην Ευρωπαϊκή αριστερά, στη Σοσιαλδημοκρατία και στους Πράσινους».
Την ίδια στιγμή ο κ. Τσίπρας ζήτησε από την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ «να απευθύνουμε τολμηρό κάλεσμα συμπαράταξης ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών, σε όλες τις δυνάμεις, τα κόμματα, τις συλλογικότητες, τις προσωπικότητες και τους πολίτες που αναπροσδιορίζονται ως προοδευτικοί και συμμερίζονται τις δικές μας ανησυχίες για την Ευρώπη αλλά και για τον τόπο μας.
Χωρίς ηγεμονισμούς και χωρίς αποκλεισμούς, για να βάλουμε φρένο στις στις δυνάμεις της ακροδεξιάς και της εθνικιστικής περιχαράκωσης, να παλέψουμε από κοινού για μια Ευρώπη περισσότερης δημοκρατίας και κοινωνικής προστασίας, να αποτρέψουμε τη παλινόρθωση στη χώρα μας μιας δεξιάς ακραίας, βαθιά διεφθαρμένης και εκδικητικής και για να δουλέψουμε μαζί, χέρι χέρι για την Ελλάδα της επόμενης μέρας».
«Το 2019 θα είναι η χρονιά που η Ελλάδα θα ξεμπερδέψει με το κακό της παρελθόν, που η Ελλάδα των λίγων θα πάρει τη θέση της στο περιθώριο» κατέληξε ο Α. Τσίπρας.