06 Μαρτίου 2019

Ο Πετρόπουλος παραδέχεται: Είπαμε εμείς ότι δεν έχουμε μειώσει τις συντάξεις;

Οταν βουλευτής της αντιπολίτευσης παρουσίασε στοιχεία ότι η μείωση των συντάξεων συνεχίζεται, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας απάντησε κυνικά: «Θα είχε λίγο χρόνο ασφάλισης... Να δεις τι θα γίνει αν έρθει η ΝΔ»

Κι όμως ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ μείωσε κύριες συντάξεις και ομολόγησε ότι υπάρχει πρόβλημα με τον ρυθμό απονομής νέων συντάξεων.

Η κρίση ειλικρίνειας του κ. Πετρόπουλου έγινε στην επιτροπή της Βουλής για την παρακολούθηση του ασφαλιστικού συστήματος όπου παρουσίασε την πορεία του συστήματος.

«Είπαμε εμείς ότι δεν έχουμε κάνει μειώσεις στις κύριες συντάξεις;» αντέδρασε στα σχόλια των βουλευτών της αντιπολίτευσης που προκάλεσε η παραδοχή των μειώσεων για να συνεχίσει: «Υπάρχει αύξηση στις περισσότερες συντάξεις, υπάρχουν όμως και μειώσεις εκεί που έχουμε λιγότερους χρόνους ασφάλισης. Κοντά στις 620 χιλιάδες έχουν αύξηση».

Κυνικός Πετρόπουλος: Μειώθηκε η σύνταξη γιατί είχε λίγο χρόνο ασφάλισης...

Όταν δε ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε πως «οικοδόμος μου είπε ότι λάμβανε σύνταξη 676 ευρώ και σήμερα 650 ευρώ. Εχασε 26 ευρώ. Γιατί;» ο κ. Πετρόπουλος απάντησε κυνικά: «Θα είχε λίγο χρόνο ασφάλισης. Να δεις τι θα γίνει με το νόμο Μηταράκη αν έρθει η ΝΔ».

«Πράγματι στους χαμηλούς χρόνους, όταν κάποιος έχει μειωμένα χρόνια ασφάλισης έχουμε πολύ μικρές συντάξεις. Γενικά είναι μικρές οι συντάξεις στην χώρα μας αλλά οι νέες που παράγονται είναι θεαματικά μεγαλύτερες από παλαιότερα.  Κριτήριο είναι ο χρόνος ασφάλισης και το ύψος εισφορών».

Αναφορικά με την απόδοση συντάξεων, είπε ότι υπάρχουν περίπου 15.000 εκκρεμή αιτήματα εκ των οποίων στις περίπου 12.500 περιπτώσεις καταβάλλεται προσωρινή σύνταξη. «Είναι γεγονός ότι υπάρχουν προβλήματα. Δεν θα κρύψω τα προβλήματα που υπάρχουν. Όταν εμείς παραλάβαμε το ΓΛΚ είχε μόλις 50 άτομα ενώ παλαιότερα 200. Δεν μας ικανοποιεί η κατάσταση και είναι προτεραιότητα για εμάς η επίλυση των προβλημάτων. Δικαίως ο κόσμος αγανακτεί. Καλά κάνει και ενοχλείται και αυτό αποτελεί για εμένα αιτία για να βρω λύσεις» είπε ο κ. Πετρόπουλος. Πάντως ο αν υπουργός υποστήριξε ότι το νέο σύστημα μηχανογράφησης εγκαθίσταται και λαμβάνει «εντυπωσιακά σχόλια από διεθνείς εμπειρογνώμονες» ενώ επανερχόμενος σε παλαιότερες δηλώσεις του για περι ασφαλισμένων που του ζητούν να τους αυξήσει τις εισφορές προκειμένου να λαμβάνουν μεγαλύτερη σύνταξη είπε «Αυτό που είπα προφορικώς τότε για τις εισφορές ήταν αλήθεια και αυτό επιβεβαιώνεται εγγράφως από τους συλλόγους εμπόρων κ.α. που μου ζήτησαν να πληρώνουν παραπάνω». Ο ίδιος επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσαν πρόσφατες δηλώσεις του για έλληνες που έτρωγαν από τα σκουπίδια και τους έσωσε ο ΣΥΡΙΖΑ είπε «εσείς βγάζατε σποτ με τα «γιατί κύριε» και κατηγορείτε εμένα που είπα ότι άνθρωποι έτρωγαν από τα σκουπίδια;».

Μετά την αναστάτωση που προκάλεσε η αρχική αναφορά του αναπληρωτή υπουργού, ο κ. Πετρόπουλος διευκρινίζει στο protothema.gr πως η απάντησή του στην αρμόδια επιτροπή αναφορικά με το ύψος των κύριων συντάξεων και το χρόνιο ασφάλισης έχει να κάνει με τις νέες συντάξεις και όχι με τις ήδη καταβαλλόμενες, υποστηρίζοντας ότι καμία καταβαλλόμενη παλαιά σύνταξη στις 31.12.2018 δεν μειώθηκε, ενώ 620.000 κύριες συντάξεις του ΕΦΚΑ καταβάλλονται αυξημένες από την 1.1.2019 λόγω του επανυπολογισμού τους με το νόμο 4387/2016, ο οποίος δίνει υψηλότερα ποσά στις περιπτώσεις καταβολής μεγαλύτερων εισφορών ή και περισσότερου χρόνου ασφάλισης.

Διαβάστε τα πρακτικά της Βουλής με όσα είπε ο Τάσος Πετρόπουλος:

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): […]Ξέρετε ότι τελικά, εκείνο που προκύπτει από τα στοιχεία μας είναι ότι έχουμε μια θετική αύξηση στις συντάξεις, δηλαδή, στις 14.000 συντάξεις που δίνονται στο δημόσιο, έχουμε αύξηση κατά μέσον όρο 14%, με το νέο σύστημα, δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν και μειώσεις, σε καμία περίπτωση και πράγματι υπάρχουν σε κάποιες ενδιάμεσες κατηγορίες. Υπάρχει μια αύξηση κατά 10% στις συντάξεις γήρατος των μισθωτών του πρώην Ι.Κ.Α., 22% σε 23.000 συντάξεις αναπηρίας του πρώην Ι.Κ.Α., όμως εκεί που υπάρχουν οι μειώσεις, είναι οι λιγότεροι χρόνοι.

Η χηρεία του Ι.Κ.Α. σας είπα ότι έχει μια αύξηση κατά 33%, οι 74.000 από αυτές έχουν αύξηση 33% με τον νόμο σφαγεία, που λέτε κ. Κατσιώτη, τον νόμο λαιμητόμο, από το σύστημα του ΟΠΣ, που παράγονται.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Άρα έχετε κάνει τους επανυπολογισμούς.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): Σας είπα εγώ ότι δεν έχουμε κάνει; Θα απαντήσω και σε αυτό. Είπαμε εμείς ότι δεν έχουμε κάνει; Πώς τότε προέκυψαν αυξήσεις σε 620.000 κ. Κουτσούκο, προέκυψαν αυξήσεις.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Γιατί δε ενημερώνεται τους συνταξιούχους;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): Θα σας τα πω, δεν θα κρύψω τίποτα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να κρύψουμε τίποτα. Στο πρώην ΟΑΕ είχαμε αύξηση κατά 30% μέσον όρο σε 39.000 συντάξεις, στην χηρεία του πρώην ΟΑΕ, είχαμε αύξηση 34%, σε 38.000 συντάξεις, στις αναπηρίες του πρώην ΟΑΕ είχαμε 19% αύξηση κατά μέσο όρο σε 8.000 συντάξεις. Στο ΕΤΑΑ σε 10.000 συντάξεις είχαμε κατά μέσο όρο 15% αύξηση γήρατος, σε 5.500 σύνταξης χηρείας του πρώην ΕΤΑΑ είχαμε αύξηση κατά μέσον όρο 29%, σε 24.000 συντάξεις γήρατος των ΔΕΚΟ έχουμε κατά μέσο όρο αύξηση 11%. Θα έχετε ακούσει φαντάζομαι…

ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΚΟΣ: Πόσο κάνει όλα αυτά; Πόσοι χιλιάδες είναι αυτοί;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): Είναι κοντά στις 620.000 που έχουν αυξήσει.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Ομιλεί μη ακουώμενος.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): Δεν έχουν μειώσει κατά ανάγκη, δηλαδή όσοι δεν είχαν από αυτά τα ποσοστά αύξηση…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΤΣΩΤΗΣ: Σήμερα οικοδόμος έπαιρνε 676 ευρώ και πήρε 650, πήρε 26 ευρώ κάτω, οικοδόμος. Μου το ανέφερε και με ρώτησε γιατί αυτή η μείωση; Απάντησα ότι θα ρωτήσω τον κ. Πετρόπουλο, να μας πει τι έγινε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ (Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης): Γιατί είχε πολύ λίγα χρόνια εργασίας. Θα σας πω εγώ, τι να κάνουμε; Φτιάχνεις ένα σύστημα, να δεις με τον νόμο Μηταράκη, τι έχει να γίνει; Εμείς φτιάξαμε ένα σύστημα που αποδίδει δικαιοσύνη, ισονομία, διότι τελικά πρέπει να δούμε πού θα καθίσει κριτική η οποία γίνεται, από την πλευρά της Αντιπολίτευσης. Από τη μια πλευρά μας έλεγαν, ότι είναι ο νόμος άδικος, διότι δίνει παραπάνω σύνταξη στους χαμηλούς, όπου πράγματι το κάνει αυτό, αλλά στους χαμηλούς, οι οποίοι έχουν 30, 35, 40 χρόνια, δεν δίνει τέτοια σύνταξη.

Προφανώς έχει μειωμένα χρόνια κι αν δεν είχε βαρέα, θα ήταν ακόμα πιο μειωμένα, θα θέλαμε να είναι ακόμη καλύτερα, αλλά οι πολύ μικρές συντάξεις -θα μου πεις ποια είναι μικρή και ποια μεγάλη πλέον- είναι μικρές συντάξεις στη χώρα μας εδώ και καιρό, δεν είναι μεγάλες.

(Συνέχεια ομιλίας κυρίου ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ, Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)

Οι συντάξεις που τώρα παράγονται για εκείνους που καταβάλλουν μεγάλες εισφορές είναι θεαματικά μεγάλες σε σχέση με αυτές που χορηγούνταν με το παλιό σύστημα. Όπως είπα, προϋπόθεση είναι τα χρόνια ασφάλισης και το ύψος των εισφορών και αυτό το έχουμε σε αρκετούς κλάδους της οικονομίας και βλέπουμε στους ίδιους κλάδους της οικονομίας παλιούς συνταξιούχους να διαμαρτύρονται γιατί δεν εφαρμόζεται ο ν.4387, ο νόμος Κατρούγκαλου και στην περίπτωσή τους και διαμαρτύρονται διότι τηρείται ο παλιός νόμος, που κατά εσάς ήταν σωτήριος και για εκείνους ήταν σφαγιαστικός. Πώς γίνεται και ενοχλούνται όλοι αυτοί οι άνθρωποι και ζητούν να μπουν και αυτοί στη διαδικασία επανυπολογισμού; Σκεφτείτε το. Θα το λύσετε κάποια άλλη φορά αυτόν το γρίφο. Η αλήθεια είναι ότι ο τρόπος που παράγονται οι συντάξεις είναι ένας τρόπος που στηρίζεται στην ισονομία και, ανάλογα με το πόσες εισφορές έχεις καταβάλλει, παίρνεις υψηλότερη σύνταξη.

Είναι γεγονός ότι το 0,5% περίπου των αγροτών και κτηνοτρόφων έχουν πάνω από 400 ευρώ εισφορά, αλλά αυτοί είναι που παίρνουν επιδοτήσεις. Αν έχετε υπόψη σας τι γίνεται στον τομέα αυτόν, τα χρήματα που εισπράττονται από επιδοτήσεις είναι πάρα πολύ ψηλά. Δεν είναι μικρά εισοδήματα. Αυτές οι εισφορές παράγουν μεγάλες συντάξεις. Η σύνταξη του αγρότη δεν ξεπερνούσε τα 500 με 600 ευρώ. Η σύνταξη για την οποία μου μίλησε η κυρία Αραμπατζή είναι μια σύνταξη η οποία θα ξεπερνάει τα 2.500 ευρώ. Ο αγρότης δεν έπαιρνε ποτέ τέτοια σύνταξη. Έχει μεγάλα εισοδήματα, καταβάλλει μεγάλη εισφορά, αλλά παίρνει μια πολύ μεγάλη σύνταξη.