06 Μαρτίου 2019

Ο Τέρενς Κουίκ ταξίδεψε και στην Κένυα- Επαφές στο Ναϊρόμπι με επιχειρηματίες

Ακούραστος ο Τέρενς Κουίκ συνεχίζει τα ταξίδια στην υφήλιο, προωθώντας τα ελληνικά επιχειρηματικά συμφέροντα.

Ο τελευταίος προορισμός του υφυπουργού Εξωτερικών, παρά την έντονη κριτική που δέχεται ότι το περισσότερο διάστημα είναι εκτός Ελλάδος, σε ταξίδια αμφίβολης χρησιμότητας, ήταν η Κένυα και η πρωτεύουσά της Ναϊρόμπι. Και όπως αναφέρει ο ίδιος σε δηλώσεις του και μεταφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είχε σημαντικές επαφές με Κενυάτες επιχειρηματίες για συνεργασία με την Ελλάδα.

Στα πλαίσια του ταξιδιού εκπρόσωποι ελληνικών εταιρειών είχαν ακόμα επαφές με Κενυάτες συναδέλφους τους.

Στα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Κένυα ο Τέρενς Κουίκ ανέφερε την συμφωνία για υπογραφή Μνημονίου ανάμεσα στους λιμένες Πειραιά και Μομπάσας, τις επαφές με παραγωγούς μελιού της Κένυα που ενδιαφέρονται να συνεργαστούν με αντίστοιχες ελληνικές επιχειρήσεις καθώς επίσης και την υποδοχή Κενυατών στην Διπλωματική Ακαδημία του ΥΠΕΞ.

«Μας αγαπούν εμάς τους Έλληνες. Και μάλιστα χαριτολογώντας μας είπαν ότι "τιμούν ιδιαίτερα την ιστορία της Ελλάδας, αφού πολλοί Κενυάτες είναι πρωταθλητές του κατ’ εξοχήν ελληνικού αθλήματος, του μαραθωνίου» είπε ο Τέρενς Κουίκ.

«Τέλος, κάτι από το πεδίο της πολιτικής και της διπλωματίας: Η Κένυα είναι μέλος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Εξήγησα ότι εάν στην μετά Brexit εποχή, έχουν ανάγκη παρεμβάσεων για θέματά τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα μπορούν να υπολογίζουν στη στήριξη της Ελλάδας. Η Κένυα είναι μια πολύ σημαντική χώρα στην Ανατολική υποσαχάρια Αφρική και πρέπει να την έχουμε στη σφαίρα των συμμαχιών μας. Πέρα από τη Διασπορά μας που παίζει συνδετικό ρόλο.»

Στις συναντήσεις του υφυπουργού Εξωτερικών ήταν παρόντες ο πρέσβης στο Ναϊρόμπι κ. Μπάτσος, ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ κ.Κωνσταντίνος Μπίτσιος και ο εκπρόσωπος του Enterprise Greece κ.Γιώργος Ζησιμάτος.

Ο κ.Κουίκ απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στον ΑΝΥΠΕΞ κ. Ababu Namwamba να επισκεφθεί την Ελλάδα και ο κ. Μπίτσιος ζήτησε από τον ομόλογό του κ. Kiprono Kittony, με τον οποίο υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας, να πραγματοποιήσει επίσκεψη στην Ελλάδα επιχειρηματική αποστολή από τη Κένυα.