26 Μαρτίου 2019

Δημοσκόπηση FT:Πρωτιά ΝΔ με 10,5%-Χάνει δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ-Εντυπωσιακός ο Μητσοτάκης

Άνετη επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας στις επερχόμενες ευρωεκλογές βλέπουν οι Financial Times, αναλύοντας τις δημοσκοπήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα τους τελευταίους δύο μήνες.

Στην πρόθεση ψήφου, κατά μέσον όρο, η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα 10,5 μονάδων και η έγκυρη βρετανική εφημερίδα υπολογίζει πως αναμένεται να κατακτήσει 10 έδρες στο νέο ευρωκοινοβούλιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζεται πως θα κερδίσει 7 έδρες, η Χρυσή Αυγή 2, και από μία το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.


Παράλληλα, η αρθρογράφος των FT κάνει την πρόβλεψη πως στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθούν πρόωρες εθνικές εκλογές ταυτόχρονα ή με διαφορά μιας εβδομάδας από τις ευρωεκλογές, θεωρώντας ως κομβικό παράγοντα την υψηλή ανεργία που συνεχίζει να μαστίζει τη χώρα.

«Η χώρα εξέρχεται από δεκαετή ύφεση, αλλά με την ανεργία που εξακολουθεί να υπερβαίνει το 18% και μια άνευ προηγουμένου έξοδο ειδικευμένων νέων εργαζομένων σε άλλες χώρες της ΕΕ, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης θα είναι το πρωταρχικό ζήτημα και στις δύο εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, η οποία πρωτοεμφανίστηκε στις ευρωεκλογές το 2014 και κέρδισε δύο γενικές εκλογές το 2015, να υστερεί έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Economist: Χάνει τη δύναμή του ο ΣΥΡΙΖΑ, εντυπωσιακός ο Μητσοτάκης!

Εκτενές αφιέρωμα του Economist podcast στην Ελλάδα αναφέρεται στην πτώση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στο εκλογικό σώμα, συγκρίνοντας τον Έλληνα Πρωθυπουργό με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως εντυπωσιακός και πολύ έξυπνος πολιτικός.

Σύμφωνα με την εκπομπή του Economist “τέσσερα χρόνια μετά την άνοδό του στην εξουσία της Ελλάδας, ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τηρήσει πολλές από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις”. Καθώς επίκεινται πρόωρες εκλογές, ραδιοφωνική εκπομπή του Economist εξετάζει τη σταδιακή μείωση της εκλογικής δύναμης του κυβερνώντος κόμματος.

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι σχετικά καλή αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ, το αριστερό κυβερνών κόμμα χάνει σταδιακά τη στήριξη και από τα δύο άκρα του πολιτικού φάσματος, επισημαίνει ο δημοσιογράφος. Στη συνέχεια γίνεται μια αναδρομή στις δεσμεύσεις του Έλληνα πρωθυπουργού κατά την προεκλογική περίοδο πριν ανέλθει στην εξουσία.

Παρατίθενται αποσπάσματα από ομιλία του Πρωθυπουργού στην αγγλική γλώσσα, στην οποία επισήμανε ότι το μέλλον της χώρας σε καμία περίπτωση δεν βρισκόταν στη λιτότητα. Όταν ανήλθαν στην εξουσία το 2015, αυτό προκάλεσε έκπληξη σε όλους καθώς πίστευαν ότι επρόκειτο για την αρχή του τέλους της Ευρώπης, σχολιάζει ο Christopher Lockwood, εκδότης του Economist, αρμόδιος σε ευρωπαϊκά θέματα, ο οποίος πρόσφατα πήρε συνέντευξη από τον Έλληνα Πρωθυπουργό ενόψει των εκλογών που αναμένεται να διεξαχθούν στις 4 Οκτωβρίου.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο επικεφαλής ενός ακροαριστερού κόμματος, μετέτρεψε  το κόμμα του σε ένα πιο, όπως επισημαίνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, κεντροαριστερό κόμμα. Κάνοντας αναδρομή στο 2015, ο εκδότης περιγράφει την απελπισμένη κατάσταση στην οποία είχαν Περιέλθει οι Έλληνες την εποχή του 2015, με συνεχείς διαδηλώσεις, μια παρατεταμένη οικονομική κρίση από το 2010, απώλεια 25% του ΑΕΠ σε σχέση με την περίοδο προ κρίσης, πολύ υψηλή ανεργία.

Ο λόγος που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία, σύμφωνα με τον Lockwood,ήταν ότι κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας τάσσονταν κατά των μνημονίων και των προγραμμάτων διάσωσης.

Αλλά και στη συνέχεια, μετά την εκλογή τους διαπραγματεύτηκαν ους όρους διάσωσης αλλά αποφάσισαν να οδηγήσουν τη χώρα σε δημοψήφισμα και μάλιστα το κέρδισαν με 61% προκαλώντας τον φόβο των Βρυξελλών.

Μετά το δημοψήφισμα ο Έλληνας Πρωθυπουργός κατάλαβε ότι επρόκειτο για λάθος και ότι χωρίς το πρόγραμμα διάσωσης η Ελλάδα θα πτώχευε και θα απομακρυνόταν από την Ε.Ε.. Γρήγορα επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ερωτηθείς ο Lockwood εάν κατά την πρόσφατη συνέντευξή του με τον Α. Τσίπρα κατανόησε γιατί ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε στροφή 180 μοιρών στην πολιτική του, ο δημοσιογράφος σημειώνει ότι ο πρωθυπουργός δεν εξηγεί για ποιο λόγο το έκανε. «Πρέπει να κάνουμε αυτό που είναι απαραίτητο», υπογράμμισε μόνο. Ο δημοσιογράφος στη συνέχεια επισημαίνει ότι ο Αλ. Τσίπρας, όπως πολλοί επισημαίνουν οδηγήθηκε στα άκρα λόγω της επιρροής του τότε υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Στη συνέχεια, επισημαίνεται ότι η ελληνική οικονομία δεν έχει εκτιναχτεί αλλά πηγαίνει καλά, καλύτερα και από την ιταλική οικονομία, ενώ κινείται ταχύτερα και από τη γερμανική, η ανεργία υποχωρεί, και όπως υποστηρίζει και ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πρόκειται για μια κανονική χώρα. Σχολιάζοντας στη συνέχεια για τη μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα κεντροαριστερό κόμμα, σε μια περίοδο μάλιστα που στην Ευρώπη τα κόμματα αυτά σπάνια πλέον υπάρχουν, επικαλούμενος των πτώση αντίστοιχων κομμάτων στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο  Lockwood επισημαίνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύει πως είναι δυνατό τα σοσιαλιστικά κόμματα να ισχυροποιηθούν εκ νέου.

Σχολιάζοντας για τη μείωση της εκλογικής δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Lockwood υποστηρίζει ότι συνεχίζουν να υπάρχουν έντονες φήμες για πρόωρες εκλογές στην Ελλάδα, ίσως και στο τέλος Μαΐου. Αυτό ίσως συμβεί γιατί η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει να αποδυναμώνεται όπως συμβαίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κατά τη γνώμη του δημοσιογράφου, όποτε κι αν γίνου εκλογές, θα είναι δύσκολο για τον Αλ. Τσίπρα να τις κερδίσει. Η Νέα Δημοκρατία προηγείται καθαρά κατά 10 περίπου μονάδες σε όλες τις δημοσκοπήσεις, επομένως έχει χάσει ψηφοφόρους από τα δεξιά αλλά και από το αριστερό φάσμα ενδεχομένως κάποιοι να πιστεύουν ότι τους έχει εξαπατήσει σε σχέση με τις αρχικές του δεσμεύσεις.

Εντούτοις, όταν ρώτησε τον Πρωθυπουργό, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι είχε σαφή εντολή να πράξει αυτά που έκανε, αναφερόμενος στις δεύτερες εκλογές του 2015 όταν νίκησε για δεύτερη φορά και έλαβε σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό.

Ερωτηθείς ο Lockwood, ο οποίος πήρε συνέντευξη και από τον Κ. Μητσοτάκη, να διατυπώσει τη γνώμη του για αυτόν, επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν επιτυχημένο τεχνοκράτη, για το οποίο ίσως κάποιοι να λένε ότι πρόκειται για άλλον έναν σαν κι αυτούς που οδήγησαν τη χώρα σε αυτή την άσχημη κατάσταση. Αλλά είναι εντυπωσιακός, πολύ έξυπνος, θεωρείται ότι έκανε καλή δουλειά στο παρελθόν ως υπουργός παλιότερης κυβέρνησης, ιδίως στον τομές των μεταρρυθμίσεων, ο ίδιος θέλει να παρουσιάζεται ότι θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις στη χώρα αλλά και στο ίδιο του το κόμμα.

Η δημοσιογράφος της εκπομπής επισημαίνει ότι και οι δύο ηγέτες φαίνεται ότι προσπαθούν να μεταμορφώσουν τα κόμματά τους αλλά με διαφορετικούς τρόπους. Σε ερώτησή της στον Lockwood ποιον θα εμπιστευόταν να είναι ο νέος πρωθυπουργός, ο δημοσιογράφος επισήμανε ότι πρόκειται για δύσκολη ερώτηση. Ο Αλ. Τσίπρας σαφώς προσπαθεί να αναμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ και να τον φέρει πιο κοντά στο κέντρο. Υπάρχουν αμφιβολίες εάν αυτό έγινε με απόλυτη επιτυχία καθώς πολλοί αριστεροί τρέφουν μεγάλη εχθρότητα για αυτή την προσπάθεια.

Επίσης, η φορολογία για τη μεσαία τάξη είναι ακόμη πολύ υψηλή, η φορολόγηση των επιχειρήσεων επίσης, όπως και η βαθιά γραφειοκρατία. Αλλά και από την άλλη, η Νέα Δημοκρατία παραμένει ένα συντηρητικό, παλιομοδίτικο κόμμα που ψήφισε κατά της αναγνώρισης της Βόρειας Μακεδονίας. Και οι δύο ηγέτες, είχαν και θα έχουν δυσκολίες με τα κόμματά τους. Εντούτοις, θα ήταν ανόητο να μην πιστέψει κανείς ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κερδίσει τις εκλογές, όλες οι δημοσκοπήσεις θα πρέπει να αποβούν εντελώς λάθος για να μη γίνει αυτό, καταλήγει ο Christopher Lockwood.

https://www.thepresident.gr