18 Απριλίου 2019

Ευρωκοινοβούλιο: Προβάδισμα 10,8 μονάδων για τη ΝΔ στις Ευρωεκλογές

Προβάδισμα 10,8 μονάδων της Νέας Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει η δέσμη προβολών για τη σύνθεση της επόμενης Ευρωβουλής με βάση δεδομένα από δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν στα κράτη μέλη της ΕΕ μέχρι τις 15 Απριλίου.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται από μια συλλογή αξιόπιστων δημοσκοπήσεων που διενήργησαν σχετικοί εθνικοί οργανισμοί και συνδυάστηκαν από την Kantar Public εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρόκειται για 43 εθνικές δημοσκοπήσεις που πραγματοποιήθηκαν συγκεκριμένα για τις ευρωπαϊκές εκλογές σε 21 χώρες.

Όσον αφορά την πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει 34,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 23,8%. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τρίτη θέση με 7,5% και η Χρυσή Αυγή ακολουθεί με 7,4%. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΚΚΕ 6,2%, ενώ προβλέπουν είσοδο της ΛΑΕ στο Ευρωκοινοβούλιο με 3,2%.

Με βάση τα πιο πάνω ποσοστά, οι έδρες κατανέμονται ανά κόμμα ως εξής:

ΝΔ: 9 έδρες

ΣΥΡΙΖΑ: 6 έδρες.

ΚΙΝΑΛ: 2 έδρες

Χρυσή Αυγή: 2 έδρες

ΚΚΕ: 1 έδρα

ΛΑΕ: 1 έδρα


Βάσει της πρόθεσης ψήφου στην ΕΕ των 28 στην κατανομή των 751 εδρών στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η προβολή φέρνει πρώτο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (EPP) με 180 έδρες. Ακολουθούν οι Σοσιαλδημοκράτες (S&D) με 149 έδρες και η Συμμαχία Φιλελεύθερων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (Alliance of Liberals and Democrats for Europe, ALDE) με 76 έδρες. Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) λαμβάνουν 66 έδρες. Από 62 έδρες συγκεντρώνουν η Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας (ENF) και τα Άλλα Κόμματα.

Οι Πράσινοι-Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία (Greens-EFA) λαμβάνουν 57 έδρες. Τις 46 έδρες φτάνει η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά - Βόρεια Πράσινη Αριστερά (GUE/NLG) και τις 45 έδρες η Ευρώπη της Ελευθερίας και της Άμεσης Δημοκρατίας (EFDD).