04 Απριλίου 2019

Tο 1 δισ. του Eurogroup ανοίγει την όρεξη για νέα προεκλογικά δώρα

Η αποπληρωμή του ΔΝΤ, οι συντάξεις χηρείας και το «θα δούμε» για ένα νέο κοινωνικό μέρισμα...

Το πράσινο φως που αναμένεται να ανάψει τελικά στο Eurogroup για την εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ φαίνεται ότι ανοίγει την όρεξη του Μαξίμου για ένα νέο πακέτο προεκλογικών παροχών.

Στη δεύτερη ενημερωμένη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που δημοσιοποίησε η Κομισιόν συμπεραίνεται ότι η Ελλάδα έχει υλοποιήσει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για να ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις που έληγαν στο τέλος του 2018.

Η απόφαση της Κομισιόν έρχεται μετά την ψήφιση την περασμένη εβδομάδα από τη Βουλή της μεταρρύθμισης για τα κόκκινα δάνεια, που όμως αναμένεται να αφήσει εκτός ρύθμισης πολλούς δανειολήπτες, δεδομένου ότι τα νέα όρια και οι «κόφτες» που έχουν μπει είναι πολλοί. Ακόμα και η Κομισιόν βάζει κάποιους αστερίσκους στη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», καθώς ανησυχεί για την γενικότερη «κουλτούρα πληρωμών» στην Ελλάδα.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μάζεψε άρον-άρον τα περί «δώρου Πάσχα» στους συνταξιούχους (ο Τσακαλώτος τράβηξε το αφτί του Πετρόπουλου), δεν αποκλείεται να πέσει στο τραπέζι του Μαξίμου ένα νέο σχέδιο για παροχές, δεδομένου ότι οι πρώτες κάλπες μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια πλησιάζουν και τα δημοσκοπικά ευρήματα δεν είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση.

Δεν αποκλείεται η κυβέρνηση να επιχειρήσει την εξόφληση μέρους των δανείων του ΔΝΤ, θέμα για το οποίο έχει γίνει αναφορά και σε διεθνή μέσα, όπως στον Bloomberg.

Επιπλέον, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έρθει νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις με αυστηρά όμως κριτήρια, ανάλογα με εκείνα του νέου νόμου για τα «κόκκινα δάνεια».

Όπως αναφέρεται στην Καθημερινή, άμεσα θα έρθει στη Βουλή η διάταξη που θα επαναφέρει το ποσοστό αναπλήρωσης στις συντάξεις χηρείας από 50% στο 70% -είχε μειωθεί με το νόμο Κατρούγκαλου. Μάλιστα η κυβέρνηση θα επιστρέψει στους δικαιούχους αναδρομικά τα ποσά των περικοπών. Επιπλέον η διάταξη θα προβλέπει αναστολή του ορίου ηλικίας των 55 ετών (πάλι με τον νόμο Κατρούγκαλου), ώστε κάποιος να συνεχίσει να λαμβάνει τη σύνταξη και μετά τα πρώτα τρία χρόνια.

Και αν ακόμα ο Τσακαλώτος εμφανίζεται «σφιχτός» στο να μοιραστούν χρήματα από το περίφημο «μαξιλάρι» που έχει φτιάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει ένα παράθυρο για «κοινωνικό επίδομα» στα τέλη του χρόνου, αν και εφόσον...

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα των όσων είπε ο υπουργός στο «Κόκκινο Πάτρας»: «Τα τελευταία 3 χρόνια, στο τέλος της χρονιάς όταν είδαμε ότι είχαμε λεφτά πάνω από τον στόχο, αυτά τα μοιράσαμε με ένα κοινωνικό, δίκαιο τρόπο και με διαφάνεια. Αυτό θα το κάνουμε και του χρόνου, αν υπάρξει υπεραπόδοση.»