24 Μαΐου 2019

Η τελευταία δημοσκόπηση: Διαφορά 7 μονάδων υπέρ της ΝΔ

Διαφορά 7 ποσοστιαίων μονάδων υπέρ της ΝΔ δίνει η τελευταία δημοσκόπηση πριν κλείσει η προεκλογική περίοδος, της εταιρείας Marc για τον ANT1.

Σύμφωνα με τη μέτρηση, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,4% και ο ΣΥΡΙΖΑ 22,4%. Τρίτο κόμμα έρχεται το Κίνημα Αλλαγής με 6,6%.

Πρόθεση ψήφου

Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της πρόθεσης ψήφου:

  • ΝΔ: 29,4%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 22,4%
  • ΚΙΝΑΛ 6,6%
  • ΧΑ: 5,4%
  • ΚΚΕ: 4,8%

Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 συγκεντρώνουν από 2,1%, η Ενωση Κεντρώων 1,6%, το Ποτάμι 1,3%, η ΛΑΕ 1,1%, η Δημιουργία Ξανά και οι ΑΝΕΛ 1%. Αλλο κόμμα απαντά το 4,1%. Ακυρο-λευκό και αποχή επιλέγει το 4,9% ενώ οι αναποφάσιστοι κυμαίνονται στο 12,2%.






Τα δύο σενάρια εκλογικής επίδοσης ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ σύμφωνα με τη Marc

Η Marc κάνει δύο σενάρια εκλογικής επίδοσης των δύο μονομάχων. Το πρώτο, με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων όπου η ΝΔ (με περιθώριο συν-πλην 2,4) συγκεντρώνει 35,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ (με συν-πλην 2,3) συγκεντρώνει 27,1%. Διαφορά 8,4%.

Στο δεύτερο σενάριο εκλογικής επίδοσης, με κατανομή αναποφάσιστων στο κόμμα προέλευσής τους, η ΝΔ συγκεντρώνει 33,6% έναντι 29,1% του ΣΥΡΙΖΑ. Διαφορά στο 4,5%.



Εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος

Στην ίδια δημοσκόπηση, η εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος με πολυπαραγοντική κατανομή αναποφάσιστων, δείχνει ότι το κατώτατο όριο για την ΝΔ είναι το 31,1& και το ανώτατο το 35,9%.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ το κατώφλι είναι το 24,3% και το μέγιστο είναι το 28,7%.

Με αυτά τα δεδομένα η διαφορά στο χειρότερο για την ΝΔ σενάριο (αν δηλαδή πιάσει το κατώτατο όριο και ο ΣΥΡΙΖΑ το ανώτατο) θα είναι 2,4%.

Αντίστοιχα, στο χειρότερο σενάριο για τον ΣΥΡΙΖΑ (αν είναι αντίστροφα τα πράγματα) η διαφορά μπορεί να εκτοξευθεί μέχρι και το 11,6%. Αίσθηση προκαλεί επίσης η εκτίμηση για το Κίνημα Αλλαγής το οποίο κινείται από 6,4% ενώ μπορεί και να αγγίξει το διψήφιο, καθώς ανώτατο όριο έχει το 9,2%.



Συσπειρώσεις-μετακινήσεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Στην έρευνα της Marc, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κολλήσει -δύο 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες -στο 54,1% ως προς την συσπείρωση των ψηφοφόρων του. Οι μετακινήσεις του ΣΥΡΙΖΑ προς άλλα κόμματα είναι 30,4%. Οπως διευκρίνισε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ-1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου, ο διευθύνων σύμβουλος της Marc Θωμάς Γεράκης, τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς, πηγαίνουν απ' ευθείας στην ΝΔ.

Επίσης οι «διαρροές» του ΣΥΡΙΖΑ προς τους αναποφάσιστους είναι στο 12,8% και προς άκυρο/λευκό/αποχή 2,7%. Η ΝΔ έχει υψηλή συσπείρωση, στο 82%. Οι μετακινήσεις από τη ΝΔ προς άλλα κόμματα ανέρχονται στο 11,8%, το 5,2% προς τους αναποφάσιστους και μόλις 1% προς άκυρο.λευκό.αποχή.



Παράσταση νίκης

Η ΝΔ έχει τον «αέρα» νίκης καθώς στην σχετική παράσταση συγκεντρώνει 63,5% έναντι μόλις 16,6% που εκτιμά ότι θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.



Πώς βλέπουν οι πολίτες τις παροχές Τσίπρα

Οι προεκλογικές παροχές που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας δεν φάνηκε να πετυχαίνουν τον στόχο τους καθώς αυξήθηκε το ποσοστό όσων δεν τις θεωρούν σημαντικές. Ειδικότερα, το 66% τις θεωρεί όχι και τόσο και καθόλου σημαντικές έναντι 32,6%. Στις 15/5/19 τα αντίστοιχα ποσοστά ήταν 60% και 36,9%.



ΣΥΡΙΖΑ ή ΝΔ για καλύτερη οικονομική κατάσταση

Οι πολίτες, σύμφωνα με την έρευνα της Marc δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στην ΝΔ για καλύτερη οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους, καθώς 38,7% προτιμούν κυβέρνηση ΝΔ με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έναντι μόλις 28,7% που προτιμά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με Αλέξη Τσίπρα.





Πόσο σημαντικές είναι οι ευρωεκλογές