18 Ιουνίου 2019

Το Βερολίνο βάζει στον πάγο τα ενοίκια για 5 χρόνια -Αντιδρούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων

Η κυβέρνηση της πόλης του Βερολίνου, που αποτελεί κρατίδιο της γερμανικής ομοσπονδίας, ενέκρινε σήμερα την αναστολή για πέντε χρόνια της αύξησης των ενοικίων στην προσπάθεια να τιθασευτούν οι υψηλές τιμές των ακινήτων στη γερμανική πρωτεύουσα, έπειτα από πιέσεις κατοίκων που διαμαρτύρονται ότι η πόλη τους έχει γίνει υπερβολικά ακριβή.

Η Γερουσιαστής για την Αστική Ανάπτυξη και τη Στέγαση στο Βερολίνο Κάτριν Λόμπσερ δήλωσε πως το πενταετές πάγωμα των ενοικίων, που σχεδιαζόταν αρχικά να τεθεί σε ισχύ τον Ιανουάριο του 2020, ισχύει από σήμερα 18 Ιουνίου.

Το κόστος για την ενοικίαση σπιτιών στο Βερολίνο διπλασιάστηκε την τελευταία δεκαετία καθώς όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι από όλη την Ευρώπη συγκεντρώνονται στην γερμανική πρωτεύουσα για μια καλύτερη εργασία.

Αδεια από τον δήμο Βερολίνου για αύξηση άνω των 50 λεπτών

Οι ιδιοκτήτες που ενδεχομένως πραγματοποιήσουν ανακαίνιση στα ακίνητά τους, με αποτέλεσμα να επιθυμούν την αύξηση του αντιτίμου από τον ενοικιαστή, θα πρέπει να ζητούν την άδεια του δήμου του Βερολίνου αν το ποσό ξεπερνά τα 50 λεπτά του ευρώ.

Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη της πλειοψηφούσας δημοτικής αρχής η οποία στηρίζεται από τους Σοσιαλδημοκράτες, του Πράσινους και την Αριστερά και αποτελεί μια πρώτη κίνηση που εξετάζουν κι άλλες μεγάλες πόλεις στη Γερμανία, έπειτα από την διαρκώς αυξανόμενη ανησυχία πως η αύξηση των τιμών διώχνει τους πολίτες από πόλεις- κλειδιά.

Μάλιστα, οι Σοσιαλιστές ζητούν την υιοθέτηση μέτρων από την κεντρική πολιτική και από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν με τους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Η καγκελάριος ωστόσο εμφανίζεται επιφυλακτική απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς όπως λέει «θα πρέπει να δίνουμε κίνητρο στους πολίτες να χτίζουν».

Αντιδρούν ιδιοκτήτες και μεσιτικές εταιρίες στο Βερολίνου

Μια από τις μεγαλύτερες ομοσπονδίες ιδιοκτητών ακινήτων του Βερολίνου κάλεσε τα μέλη της να προχωρήσουν στην αύξηση των ενοικίων από τώρα και πριν τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος που θα παγώσει τις τιμές για τα επόμενα πέντε χρόνια.