17 Ιουνίου 2019

Σχέδια ΝΔ για την επόμενη μέρα – Αλλαγές στον τρόπο διακυβέρνησης και ποια ονόματα παίζουν για το ΥΠΕΞ

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη αρχίσει να εξετάζει αλλαγές που θα γίνουν στον τρόπο διακυβέρνησης στο ενδεχόμενο νίκης της στις επικείμενες εθνικές εκλογές. Τα σενάρια αυτά κάνουν λόγο για μια κυβέρνηση μόνο με υπουργούς και υφυπουργούς, χωρίς αναπληρωτές και με Σύμβουλο Ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε ένα στίγμα στην πρόσφατη συνέντευξή του στον Γιώργο Αυτιά λέγοντας πως θα υπάρχει ένα υπουργικό συμβούλιο με 14-15 υπουργούς, χωρίς αναπληρωτές υπουργούς, και με αρκετούς υφυπουργούς. Το σύστημα αυτό λειτουργεί στην Ουάσιγκτον. Ο ρόλος του βοηθού υπουργού θα είναι ισχυρός.

Ακόμα είχε τόνισε πως οι υφυπουργοί θα έχουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες οι οποίες θα δίνονται εξ αρχής, δεν θα υπόκεινται στην καλή διάθεση του κάθε υπουργού. Όσο για τον Σύμβουλο Ασφαλείας θα οριστεί από το Μέγαρο Μαξίμου για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας. Ένα όνομα που ακούγεται σύμφωνα με το newpost και την δημοσιογράφο Χριστίνα Κοραή, είναι αυτό του Μιχαήλ Κωσταράκου.

Σε ότι έχει να κάνει με το Υπουργείο Εξωτερικών υπάρχει η άποψη να ισχυροποιηθεί. Τα ονόματα που ακούγονται για την συγκεκριμένη θέση είναι αυτό του Νίκου Δένδια και του Μαργαρίτη Σχοινά.