23 Ιουνίου 2019

Δημοσκόπηση Prorata: 11 μονάδες μπροστά η ΝΔ – Εξακομματική η Βουλή

Προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων για τη Νέα Δημοκρατία καταγράφει στην πρόθεση ψήφου στις επερχόμενες εθνικές εκλογές δημοσκόπηση της Prorata.

Η δημοσκόπηση έγινε για το newpost.gr. Στη συγκεκριμένη έρευνα, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 35%, ενώ το κυβερνών κόμμα 24%. Μια διαφορά που φαίνεται να δίνει αυτοδυναμία στο κόμμα της Πειραιώς, σε μια εξακομματική Βουλή.

Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ φαίνεται να εισέρχεται στο Κοινοβούλιο και το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 με 3%. Εκτός Βουλής φαίνεται να μένουν η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου με 2,5%, αλλά και η Ένωση Κεντρώων με 1%. Το ίδιο ποσοστό με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη καταγράφει η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. 0,5% καταγράφει ο Άλλος Δρόμος του Νότη Μαριά.

Με βάση τα στοιχεία της έρευνας, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ΝΔ δείχνει να συσπειρώνει γύρω της το 14% όσων ψήφισαν ΚΙΝΑΛ στις ευρωεκλογές, περίπου 1 στους 4 όσων ψήφισαν Ελληνική Λύση αλλά και 1 στους 10 όσων ψήφισαν Χρυσή Αυγή. Ταυτόχρονα, οι εισροές του ΣΥΡΙΖΑ μοιάζουν πολύ περιορισμένες και προέρχονται κυρίαρχα από το ΜέΡΑ25 και το ΚΙΝΑΛ.

Τα ευρήματα της έρευνας αποτυπώνουν μια εικόνα μη αναστρέψιμη για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεδομένου του ύψους της αδιευκρινίστης ψήφου (9,5%) αλλά και του ότι 3 κόμματα (Χρυσή Αυγή, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση) κινούνται στο όριο εισόδου στην επόμενη βουλή, φαίνεται ότι η υπόθεση της αυτοδυναμιας θα κριθεί κυριολεκτικά την ημέρα των εκλογών.