Ένα έγγραφο του ΕΦΚΑ με ημερομηνία 10 Ιουλίου 2018 που αφορά την υπόθεση με τις υπέρογκες συντάξεις φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Τa Νέα».
Το συγκεκριμένο έγγραφο, που είχε σταλεί πριν από έναν χρόνο από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ, αναφέρεται στις συντάξεις των συμβολαιογράφων. Στο επίμαχο έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα αναφέρεται ότι «συμβολαιογράφος με συντάξιμες αποδοχές 40.648,30 ευρώ και καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές 7.804.473,80 ευρώ με βάση το νέο νόμο και την αρχή της ανταποδοτικότητας θα λάβει μικτή σύνταξη ποσού: 23.008,84 ευρώ».
Το έγγραφο με τη «βασιλική» σύνταξη των 23.008,84 ευρώ
Σημειώνεται ότι ο νόμος Κατρούγκαλου, που πετσόκοψε αρκετές συντάξεις συνταξιούχων, δεν προέβλεπε πλαφόν για τις ανώτατες συντάξεις, επομένως είχαν εκδοθεί και υπέρογκα ποσά που ξεπερνούσαν ακόμα και τα 23.000 ευρώ, όπως στην περίπτωση της συμβολαιογράφου στο έγγραφο που ακολουθεί.
Νωρίτερα, ο νυν υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος είχε προχωρήσει στην αποκάλυψη των «βασιλικών» συντάξεων, μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 τόνισε ότι είχαν δοθεί υπέρογκα ποσά και πως η κυβέρνηση θα κάνει ένα restart στο σύστημα επανυπολογισμού.
Γνώριζαν από τον Ιούλιο του 2018 για τις συντάξεις–μαμούθ- Ποιους αφορούν
Μείζον θέμα για τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να εγείρεται με τις συντάξεις–μαμούθ που δίνονταν βάσει του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου, θέμα που σχετίζεται και με τη σημερινή εσωκομματική κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό έγγραφο που έχουν στη διάθεσή τους «ΤΑ ΝΕΑ», επιβεβαιώνεται πως με έγγραφο προς τη γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018 – έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή – φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως βάσει του επίμαχου νόμου θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ!
O υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, σε συνέντευξη του στον ANT1 τόνισε ότι «ευτυχώς» ενημερώθηκε έγκαιρα από την διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και μπόρεσε να δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης. «Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενημέρωση που έλαβε «κεραυνό εν αιθρία» και επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, όμως θα τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης που ετοιμάζει η Κυβέρνηση.
Απαντώντας σε όσα έχουν δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Πετρόπουλος περί fake news και εισαγγελέα αντίστοιχα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις, ωστόσο τους καταλόγισε θράσος, επειδή «γνωρίζουν την αλήθεια».
Κοινώς ο νόμος φέρεται να οδηγούσε σε συντάξεις μαμούθ και η προοπτική αυτή ήταν σε γνώση των αρμοδίων στο υπουργείο Εργασίας, αρκετούς μήνες πριν «σκάσει» το θέμα.
Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις.
«Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Στην κατηγορία των ασφαλισμένων που έχουν πολύ μεγάλες συντάξεις με το νόμο Κατρουγκαλου είναι:
• Τραπεζικά στελέχη με υπερτριακονταπενταετή ασφάλιση και μέσες αποδοχές άνω των 15.000 ευρώ το μήνα.
• Στελέχη ΔΕΚΟ με 35 και άνω έτη εισφορών και μισθούς άνω των 12.000 ευρώ μικτά.
• Συμβολαιογράφοι (εκεί εντοπίστηκαν τρεις συντάξεις των 18.000, 20.000 και 24.000 ευρώ), οι οποίοι παίρνουν προσαύξηση λόγω της προσθήκης στον υπολογισμό των συντάξεών τους, του ποσοστού αμοιβής τους από τα συμβόλαια που υπογράφουν.
Υπάρχουν όμως και οι συνταξιούχοι των παραπάνω κατηγοριών που έχουν επανυπολογισμό συντάξεων και παίρνουν πολύ μεγαλύτερη σύνταξη απ’ ό,τι είχαν από τα Ταμεία τους στο παρελθόν.
Για παράδειγμα, σε πολλές περιπτώσεις συνταξιούχων ΔΕΚΟ που είχαν υψηλές αποδοχές όταν πρωτοβγήκαν στη σύνταξη, παρατηρείται ότι με τον επανυπολογισμό σύνταξης βάσει του νόμου Κατρούγκαλου παίρνουν περισσότερα από πριν επειδή παλιά υπήρχε πλαφόν στις 3.500 ευρώ ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου δεν προβλέφθηκε κανένα πλαφόν.
Στην ίδια κατηγορία είναι και οι συντάξεις για μερίδα συνταξιούχων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που ο επανυπολογισμός τους ανέβασε το ποσό σύνταξης ως και στις 9.800 ευρώ, από 2,700 ευρώ που είχαν παλαιότερα λόγω πλαφόν.
Ο λόγος που αυξήθηκαν με αυτόν τον τρόπο οι συντάξεις είναι γιατί μέχρι πρότινος δινόταν προσαύξηση στα ποσοστά αναπλήρωσης των ασφαλισμένων που είχαν πληρώσει υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ.
Στις ΔΕΚΟ, για παράδειγμα, οι εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν ως και 50% (έναντι 40% στο ΙΚΑ). Η προσαύξηση αυτή όμως των υψηλών εισφορών πέρασε στα ποσοστά αναπλήρωσης και αύξησε την ανταποδοτική σύνταξη, ενώ ο νόμος λέει ότι η προσαύξηση πηγαίνει και αυξάνει τις αποδοχές βάσει των οποίων θα υπολογιστεί η ανταποδοτική σύνταξη.
Η ερμηνεία που δόθηκε όμως ήταν να πριμοδοτηθούν τα ποσοστά, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι με 35ετία να παίρνουν ποσοστό αναπλήρωσης 45%, λόγω υψηλότερων εισφορών, ενώ οι κανονικοί ασφαλισμένοι να έχουν το ποσοστό του νόμου που είναι 33,81%.
Κατρούγκαλος: Ποτέ δεν υπήρξαν συντάξεις των 20.000 ευρώ
«Είναι αντεστραμμένη η πραγματικότητα», δήλωσε ο βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών και τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με τις περιπτώσεις ασφαλισμένων, για τους οποίους προκύπτουν συντάξεις έως και 24.000 ευρώ μηνιαίως.
«Δεν υπήρξαν ποτέ συντάξεις των 20.000 ευρώ. Ο ίδιος ο ασφαλιστικός νόμος -ο λεγόμενος νόμος Κατρούγκαλου- ακριβώς επειδή προβλέπει ανώτατο όριο εισφορών και συνδέει τις εισφορές με τις συντάξεις, προκύπτει από τον νόμο αυτό ένα πλαφόν ανώτατης σύνταξης γύρω στις 3.000 ευρώ», επισήμανε ο πρώην υπουργός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Και συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο νόμος, όμως, δεν είχε μόνο να φροντίσει για το μέλλον, είχε να αντιμετωπίσει και περιπτώσεις στο παρελθόν πολλαπλών εισφορών, σε πολλά ταμεία. Θυμίζω ότι στο παρελθόν δεν έπαιρνε ο κόσμος μία σύνταξη, όπως θα παίρνει στο εξής. Ή έπαιρνε πολλές φορές και πολλές συντάξεις, αν ήταν για παράδειγμα και δικηγόρος και δημοσιογράφος και έδινε εισφορές σε δύο ταμεία. Είχαμε φτάσει στο παρελθόν να υπάρχουν συνταξιούχοι που έπαιρναν μέχρι και δέκα συντάξεις. Επειδή δε θέλαμε να είμαστε άδικοι, λοιπόν, για αυτές τις περιπτώσεις του παρελθόντος προβλέφθηκε μεταβατικά το εξής: Οτι όποιος πλήρωνε μεγαλύτερες εισφορές, από αυτές που προβλέπει ο νόμος, να παίρνει και μεγαλύτερη σύνταξη. Είπαμε ότι για κάθε 1% παραπάνω εισφορά που έδινε, να προσαυξάνεται το ποσό της σύνταξής του κατά 0,75% της μονάδας. Έχω ακούσει τον ισχυρισμό ότι με αυτόν τον τρόπο δεν μπήκε ανώτατο όριο και μπορεί να είχαμε υψηλές συντάξεις. Θυμίζω ότι ακριβώς επειδή στο παρελθόν υπήρχε η δυνατότητα των ανθρώπων αυτών με τις πολλαπλές εισφορές να αθροίζουν συντάξεις, δεν υπήρχε για αυτούς κανένα πλαφόν, γιατί υπήρχε μεν ατομικό όριο στις ατομικές συντάξεις, όχι όμως στο άθροισμα των συντάξεων».
Για την στάση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ
Ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στην ρύθμιση οφειλών προς τη Φορολογική Διοίκηση, ο κ. Κατρούγκαλος απάντησε: «Εμείς τα θετικά μέτρα θα τα ψηφίσουμε, αλλά είναι σημαντικό να εξακολουθούμε να έχουμε ισορροπία στα δημόσια οικονομικά, να μην επιτρέψουμε στη Νέα Δημοκρατία να επαναλάβει αυτό που έκανε το 2009, να παραδώσει ένα έλλειμμα της τάξης του 15% και των 24 δισεκατομμυρίων, γιατί αυτό καταλήγει πάλι ο ελληνικός λαός να το πληρώσει. Είπαμε από την αρχή ότι θα ασκήσουμε δομική και προγραμματική αντιπολίτευση. Αυτό σημαίνει ότι εκεί που διαφωνούμε θα εκφράζουμε τη διαφωνία μας και μέσα και έξω από το κοινοβούλιο , προφανώς όμως όταν υπάρχουν μέτρα θετικά καθ' αυτά θα τα ψηφίζουμε, γιατί αυτό που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι τα μέτρα. Τις δημοσιονομικές συνέπειές τους θα τις δούμε στο μέλλον. Φοβόμαστε και μιλάμε για κρυφή ατζέντα της ΝΔ, γιατί έχουμε τη δικαιολογημένη ανησυχία ότι εφόσον προκύψει άνοιγμα στα δημόσια οικονομικά -ακριβώς λόγω της ιδεολογίας που έχει η ΝΔ και που δεν έχει ως προτεραιότητα όπως εμείς την προστασία των αδυνάμων- φοβόμαστε ότι τα πρώτα θύματα θα είναι εκείνα τα θετικά μέτρα ελάφρυνσης των πιο αδύναμων συμπολιτών που είχαμε πάρει εμείς».
Κατρούγκαλος για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ
Αναφερόμενος, εξάλλου, στον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «πρέπει να γίνει ένα μαζικότερο κόμμα, να πάψει να είναι ένα κόμμα του 4% και να ανταποκριθεί στην εμπιστοσύνη που μας έδειξε το 32% του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει πραγματική αντίθεση ανάμεσα σε αυτά τα δύο πράγματα, δηλαδή στην ανάγκη να παραμείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα κόμμα της Αριστεράς και ταυτόχρονα να εκφράσει το σύνολο της δημοκρατικής παράταξης (…) Δεν επιδιώκουμε την πασοκοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε όσοι προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ επιδιώκουν παρόμοια στροφή του κόμματος».