02 Ιουλίου 2019

«Σφαγή» επωνύμων του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές -Θα μείνουν εκτός Βουλής γνωστά ονόματα

Σκληρή μάχη επιβίωσης δίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της 7ης Ιουλίου, καθώς η δραματική πτώση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, σε συνδυασμό με τις προβλέψεις του εκλογικού νόμου, σημαίνει ότι πολλά γνωστά ονόματα θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου, αφού μόνο οι μισοί θα εκλεγούν.

Η εκτίμηση για τις απώλειες αφορά κατ εξοχή τις μεγάλες περιφέρειες όπου συνωστίζονται τα γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πολλές από τις μεταγραφές από το βαθύ ΠΑΣΟΚ, υποψήφιους των ΑΝΕΛ και ορισμένους από την περίφημη «Γέφυρα». Δηλαδή, την κίνηση των κεντροαριστερών που συμπλέουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ιδαίτερες δυσκολίες θα υπάρξουν για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στην παλαιά Β Αθηνών, καθώς η κατάτμηση της περιφέρειας σε 3 διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, μπορεί να φέρει και μεγάλες ανατροπές.

Το μυστήριο της Β Αθηνών και τα πρωτοκλασάτα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ

Στον Βόρειο Τομέα της πρώην Β Αθηνών, μια από τις πολύ μεγάλες περιφέρειες της χώρας, υπολογίζεται ότι με ένα ποσοστό της τάξης του 37-38% η Νέα Δημοκρατία θα εκλέξει 7 με 8 βουλευτές, ενώ αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα ποσοστό γύρω στο 26-27% θα εκλέξει 3 ίσως και 4 βουλευτές.

Με δεδομένο το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί κανείς να υποθέσει ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Κατρούγκαλος έχουν περίπου εξασφαλίσει την εκλογή τους, λόγω της παρουσίας τους στην κυβέρνηση και της προβολής τους από τα media. Αυτό σημαίνει ότι μένει μια έδρα η ενδεχομένως και 2 για γνωστά πρόσωπα όπως η Αννέτα Καββαδία και η Ελένη Αυλωνίτου, που επιζητούν την επανεκλογή τους. Ομως η προσπάθεια δεν θα είναι εύκολη, αφού στην περιφέρεια κατεβαίνει υποψήφιος και ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος, και ο γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης και κυρίως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από το ΠΑΣΟΚ. Ποιός θα καταφέρει να κόψει το νήμα; Αν κερδίσει την έδρα η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, θα αφήσει έξω γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Νότιο Τομέα εκλέγονται παραπάνω βουλευτές, συνολικά 18, άρα υπολογίζεται ότι η Νεα Δημοκρατία θα εκλέξει άνω των 7 βουλευτών, ανάλογα και με το ποσοστό της, και το δεύτερο κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ, από 4 έως 5 βουλευτές. Στον Νότιο Τομέα το αδιαφιλονίκητο φαβορί είναι ο Νίκος Παππάς και λόγω της προηγούμενης απόδοσής του στις εκλογές του 2015, όπου είχε έρθει πρώτος και λόγω της σχέσης του με τον Αλέξη Τσίπρα. Αγνωστο είναι αν οι διάφορες υποθέσεις όπως η υπόθεση Πετσίτη θα του κοστίσουν. Πάντως την έδρα την έχει εξασφαλισμένη. Γιάννης Μπαλάφας και Νίκος Ξυδάκης θεωρείται ότι πάνε καλά. Αρα μένει μία εδρα, το πολύ δύο. Ομως στην περιφέρεια έχει μπει μια μεταγραφή από την ΔΗΜΑΡ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς και η τραγουδίστρια Ραλλία Χρηστίδου που μπορεί να κάνει την έκπληξη. Αυτό σημαίνει οτι γνωστά ονόματα όπως η Θεανώ Φωτίου η ο δημοσιογράφος Γιώργος Κυρίτσης, θα αποχαιρετήσουν το Κοινοβούλιο, όπως επίσης ότι θα μείνει εκτός Κοινοβουλίου και ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης.

Ποιοι μένουν εκτός στον Δυτικό τομέα

Στον Δυτικό Τομέα θα γίνει σφαγή. Η Νέα Δημοκρατία υπολογίζεται οτι θα κατακτήσει 4-5 έδρες και ο ΣΥΡΙΖΑ από 2 έως 3. Ομως στην περιφέρεια κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, που στις προηγούμενες εκλογές ήταν στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας και που πιθανόν θα έρθει πρώτος. Με αποτέλεσμα να μένουν προς πλήρωση 1 με 2 έδρες. Ποιοι θα καταφέρουν να εκλεγούν; Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής θεωρείται επίσης φαβορί παρά τα όσα έχουν συμβεί με το ευρωψηφοδέλτιο και τις επαφές του με το Μητροπολίτη Αιγιαλείας Αμβρόσιο, που τον εξέθεσαν στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ. Ακριβώς λόγω της πείρας του, των παλαιών δεσμών του με τους ψηφοφόρους και των επαφών του με οργανώσεις και με την Εκκλησία, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να αποδειχθεί και πάλι νικητής. Σε αυτήν την περίπτωση θα δώσουν μάχη για μία έδρα, γνωστά ονόματα όπως ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Βίτσας, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Παναγιώτης Ρήγας αλλά και ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Ποιός από τους 3 θα εκλεγεί; Πάντως εκτός φαίνεται ότι θα μείνει ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ.

Η μάχη της Α Αθηνών

Στην πρώτη περιφέρεια της Αθήνας η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να λάβει πολύ υψηλό ποσοστό και ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ πιθανά να περιοριστεί σε 2 με 3 βουλευτές. Η εκλογή του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, τον κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου και του πρώην υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη θεωρείται σχεδόν σίγουρη. Να μην εκλεγεί κάποιος από τους 3, αν τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εκλέξει 3 βουλευτές θα είναι έκπληξη πρώτου μεγέθους. Αυτό σημαίνει ότι μένουν έξω η Μυρσίνη Ζορμπά, ο Χριστόφορος Βερναρδάκης και η Ράνια Σβίγκου.

Σφαγή και στην Θεσσαλονίκη

Στην Α Θεσσαλονικης ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βγάλει μάξιμουμ 4 έδρες. Ομως το ψηφοδέλτιο έχει ενισχυθεί με δύο γυναίκες που διεκδικούν με αξιώσεις την εκλογή τους. Η υποψήφια Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κατερίνα Νοτοπούλου και η σημερινή υπουργός Μακεδονίας Θράκης και συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και του Δημήτρη Τζανακόπουλου Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Αν τα προγνωστικά επαληθευτούν τότε θα μείνουν έξω πολύ γνωστά ονόματα καθώς για τις άλλες δύο έδρες θα δώσουν μάχη ο Γιάννης Αμανατίδης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Κουράκης και ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.

Στην Β περιφέρεια της Θεσσαλονίκης ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί μία η δύο έδρες. Σε περίπτωση που το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βγάλει δύο έδρες, λογικά θα τις καταλάβουν ο πρώην υπουργός Δημήτρης Μάρδας και ο Σωκράτης Φάμελλος, αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος. Σε περίπτωση που τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέξει μία έδρα, ένας εκ των δύο θα μείνει εκτός Βουλής.

Πρώτος στα Χανιά ο Σταθάκης

Ανάλογη είναι η εικόνα και σε πολλές περιφέρειες της περιφέρειας με γνωστά ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ να δίνουν μάχη επιβίωσης. Οπως στα Χανιά, όπου όλα δείχνουν οτι θα βγάλει μόνο μία έδρα συνεπώς οι Γιώργος Σταθάκης και Παύλος Πολάκης θα δώσουν σκληρή μάχη για το ποιος θα επικρατήσει και ποιός θα μείνει εκτός Βουλής. Οι πληροφορίες από τα Χανιά θέλουν τον Γιώργο Σταθάκη να αφήνει πίσω του τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας που έχει προκαλέσει με την συμπεριφορά του και τους πιο φανατικούς οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ και έχει κοπεί από την επικαιρότητα με εντολή πρωθυπουργού.