20 Ιουλίου 2019

Βίντεο με την κατάσχεση βρετανικού τάνκερ από το Ιράν -Λονδίνο: «Η Τεχεράνη βαδίζει σε έναν επικίνδυνο δρόμο»

Ενταση επικρατεί στον Περσικό Κόλπο μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι κατάσχεσε το υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοιο Stena Impero, μετά την εμπλοκή του σε ατύχημα στα στενά του Ορμούζ.

Ο Ιρανός υπουργός των Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ υπερασπίστηκε την κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ, δηλώνοντας ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν ήθελε να προασπίσει τους κανόνες ναυσιπλοΐας στην περιοχή.

Ενταση στις σχέσεις Βρετανίας -Ιράν

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ Τζέρεμι Χαντ εξέφρασε τον φόβο του, ότι η Τεχεράνη παίρνει “έναν επικίνδυνο δρόμο”, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκδήλωσαν επίσης, την ανησυχία τους (Γαλλία, Γερμανία). Η Βρετανία κάλεσε μάλιστα τον Ιρανό επιτετραμμένο στο Λονδίνο, μετά την κατάσχεση του δεξαμενόπλοιου υπό βρετανική σημαία Stena Impero στο Στενό του Χορμούζ, όπως ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο των Εξωτερικών.

Η κατάσχεση του πετρελαϊκού τάνκερ έγινε την Παρασκευή, με την Τεχεράνη να ισχυρίζεται πως το πλοίο παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ναυσιπλοΐας, δύο εβδομάδες μετά την βοήθεια που προσέφεραν Βρετανοί πεζοναύτες στην κατάληψη ενός ιρανικού δεξαμενόπλοιου που έπλεε στα ανοιχτά της ακτής του Γιβραλτάρ, με την υποψία ότι προσπαθούσε να μεταφέρει πετρέλαιο στην Συρία.