02 Ιουλίου 2019

Συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Η Φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν και η Λαγκάρντ στην ΕΚΤ

Επειτα από κόντρες, διαπραγματεύσεις και παζάρια τριών ημερών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατέληξαν τελικά στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στα πρόσωπα για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής για να διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν και η Κριστίν Λαγκάρντ για να πάρει το τιμόνι της ΕΚΤ μετά τον Μάριο Ντράγκι. Λίγες ώρες νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό ότι η Ανγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν είχαν συμφωνήσει σε αυτά τα δύο πρόσωπα, για την Κομισιόν και την ΕΚΤ. Αν η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας αναδειχθεί τελικά πρόεδρος της Κομισιόν- μέσα από την ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- θα γίνει η πρώτη γυναίκα που θα βρεθεί σε αυτή τη θέση. Για να γίνει αυτό, χρειάζεται την απόλυτη πλειοψηφία στην ευρωβουλή. Για την επιλογή της, δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ λήφθηκε υπόψη και η πρόθεσή της να ορίσει ως αντιπροέδρους τον Φρανς Τίμερμανς και την Μάργκαρετ Βεστάγκερ.

Οι άλλοι υποψήφιοι που επέλεξε η Σύνοδος Κορυφής

Επιπλέον, η Σύνοδος Κορυφής εξέλεξε τον πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ, στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρότεινε τον Γιόσεπ Μπόρελ, τον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών, για το πόστο του ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για ζητήματα Εξωτερικής Πολιτικής.

Πλέον, οι υποψηφιότητες των φον ντερ Λάιεν, Λαγκάρντ και Μπόρελ πρέπει να εγκριθούν από το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. Μόνο η θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν χρειάζεται περαιτέρω έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι η θητεία του Γιούνκερ στην Κομισιόν ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου.

Σε ό,τι αφορά την προεδρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου, η πρόταση των Ευρωπαίων ηγετών είναι οι Σοσιαλιστές να αναλάβουν τα πρώτα 2,5 χρόνια και το ΕΛΚ το υπόλοιπο μισό της θητείας.

Η ανακοίνωση των υποψηφίων

Ο Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι υπήρξε συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, κάνοντας τέσσερις αναρτήσεις για τους ισάριθμους υποψηφίους στους οποίους κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ.



















Η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γερμανία απείχε από την ψηφοφορία για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ, στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με 5 διπλωμάτες που επικαλείται το Politico. Καμία χώρα δεν καταψήφισε την πρόταση που υπήρχε στο τραπέζι.

Νωρίτερα, πληροφορίες ανέφεραν ότι η μόνο η Μέρκελ δεν ήταν πρόθυμη να αποδεχθεί το πακέτο αυτό, καθώς φαίνεται πως ήθελε να το συζητήσει με τους Σοσιαλδημοκράτες, τον κυβερνητικό εταίρο της. Ομως, από τις δημόσιες δηλώσεις τους ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν να δουν την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην προεδρία της Κομισιόν.

«Είναι η πιο αδύναμη υπουργός της γερμανικής κυβέρνησης. Προφανώς αυτό είναι αρκετό για να γίνει αφεντικό στην Κομισιόν», ήταν το «φαρμακερό» σχόλιο του Μάρτιν Σουλτς, πρώην προέδρου του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου.

Ο Ούντο Μπούλμαν χαρακτήρισε «μη αποδεκτή για τους Σοσιαλδημοκράτες» την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν για την προεδρία της Κομισιόν. «Αν αφήσουμε τον Σαλβίνι, τον Ορμπάν και τους άλλους να μπλοκάρουν έναν ικανό και δημοκρατικά εκλεγμένο υποψήφιο, όπως ο Φρανς Τίμερμανς, ο οποίος υπερασπίστηκε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ, θα βλάψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ», πρόσθεσε ο ευρωβουλευτής.

Στο ίδιο πνεύμα ήταν και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ. «Θα ήταν παράλογο αν ούτε ο Βέμπερ, ούτε ο Τίμερμανς, ούτε η Βεστάγκερ δεν είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν. Αυτό θα αποτελούσε χαστούκι στους ψηφοφόρους. Το παρασκήνιο κερδίζει τις δημοκρατικές εκλογές», τόνισε ο πρώην επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, ο οποίος τάχθηκε και κατά υποψηφιότητας της Κριστίν Λαγκάρντ για την ΕΚΤ και όχι του προέδρου της γερμανικής κεντρικής τράπεζας, Γενς Βάιντμαν. «Θα ήταν επίσης παράλογο η καγκελάριος ξεπουλήσει τον εξαιρετικό επικεφαλής της Βundesbank προκειμένου να διευκολύνει την προαγωγή μιας αποτυχημένης υπουργού Αμυνας», τόνισε

Η απόφαση Βέμπερ να αποσυρθεί

Μόλις λίγα λεπτά πριν από την ανακοίνωση των υποψηφίων στους οποίους κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είχε ανακοινώσει την απόφασή του να αποσύρει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Κομισιόν.

Τις τελευταίες ημέρες όλα έδειχναν ότι ο Γερμανός δεν επρόκειτο να αναλάβει αυτό το πόστο, εξαιτίας των ενστάσεων. Ετσι, ο Βέμπερ επέλεξε να ανακοινώσει ότι παραιτείται της εντολής του ως επικεφαλής υποψηφίου του ΕΛΚ.

Η Λαγκάρντ παραιτείται προσωρινά από τα καθήκοντά της στο ΔΝΤ

Μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητά της για το «τιμόνι» της ΕΚΤ, η Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε ότι παραιτείται προσωρινά από τα καθήκοντά της στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

«Είναι τιμή μου το γεγονός ότι προτάθηκα για την προεδρία της ΕΚΤ. Με αυτό το δεδομένο και έπειτα από διαβουλεύσεις με την επιτροπή δεοντολογίας του ΔΝΤ, αποφάσισα να αποσυρθώ προσωρινά από τις ευθύνες μου ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, για την περίοδο που θα είμαι υποψήφια», έγραψε στο Twitter η Λαγκάρντ.