23 Ιουλίου 2019

Γιατί η ΝΔ δίνει τόση έμφαση στο Μάτι -Μια αισθητή διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ φαίνεται να βγάζει από τις πρώτες κιόλας μέρες πρωθυπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη το ανθρωποκεντρικό πρόσωπο που χρειάζεται να δείχνει η εκάστοτε κυβέρνηση σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπου οι πολίτες είναι ανήμποροι να δράσουν μόνοι τους. Ετσι έκανε με το «καλημέρα» με τη θεομηνία της Χαλκιδικής, έτσι κάνει και τώρα ένα χρόνο μετά την εθνική τραγωδία στο Μάτι.

Σήμερα, 23 Ιουλίου, με τις μνήμες να παραμένουν ακόμα νωπές από τη φονική πυρκαγιά που σάρωσε την Ανατολική Αττική, τελέστηκε το ετήσιο μνημόσυνο για τα 102 θύματα που έφυγαν άδικα λόγω αδράνειας και ελλείψεων του κρατικού μηχανισμού. Το «παρών» έδωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε είχε κάνει και πέρυσι τρεις ημέρες μετά την πυρκαγιά. Ωστόσο, όπως και τότε έτσι και σήμερα ο νέος πρωθυπουργός δεν προχώρησε σε κάποια δήλωση, επιβεβαιώνοντας τα όσα είπε κατά την ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. «Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λόγια».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, έναν χρόνο μετά

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Μάτι, έναν χρόνο μετά -Φωτογραφία: EUROKINISSI

Μια καθυστερημένη «συγγνώμη» της Πολιτείας

Το ειδικό βάρος που δίνει η νέα κυβέρνηση για το Μάτι έχει ουσιαστική αλλά και συμβολική αξία. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η προηγούμενη κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να πει ένα «συγγνώμη» για τα δεκάδες θύματα.

Κυρίως, έδειξε προκλητική αμέλεια από το πρώτο βράδυ της σύσκεψης υπό τον τότε πρωθυπουργό, όταν «ξέχασαν» να αναφέρουν ότι υπάρχουν νεκροί. Την διαφορά ανάμεσα στο τότε και το τώρα επιδιώκει να καταδείξει ο κ. Μητσοτάκης και η νέα κυβέρνηση: να εκφράσει την συμπαράσταση της Πολιτείας στους συγγενείς των θυμάτων και να πει έστω μια καθυστερημένη «συγγνώμη» για την ανείπωτη τραγωδία.

Η αρχή λοιπόν έγινε στις προγραμματιστικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, όπου ο πρωθυπουργός προανήγγειλε μια σειρά από δεσμεύσεις για το Μάτι και τους κατοίκους του που έναν χρόνο μετά την πυρκαγιά προσπαθεί να αρχίσει από την αρχή, αφού η απερχόμενη κυβέρνηση που δήλωνε ότι θα δίνει κάθε μήνα το «παρών» στην περιοχή δεν παρευρέθηκε ούτε στο μνημόσυνο στη μνήμη των θυμάτων.



Τόσο η Ρένα Δούρου όσο και ο Ηλίας Ψινάκης, από τους πρωταγωνιστές της τραγωδίας στο Μάτι, δεν κατέχουν πλέον θέσεις ευθύνης

Οι δεσμεύσεις Μητσοτάκη για το Μάτι

Οπως προαναφέρθηκε, κατά τις προγραμματιστικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΝΔ, ο πρωθυπουργός σχετικά με το Μάτι παρουσίασε τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου η περιοχή να κάνει ουσιαστική επανεκκίνηση. Μεταξύ αυτών, ο κ. Μητσοτάκης έκανε γνωστή την πρόθεσή του να ξεμπλοκαριστούν τα 31 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.

Την ίδια ώρα Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε επίσης ότι:

  • Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.
  • Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.
  • Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατομμύρια ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.
  • Ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Το Μάτι από ψηλά μετά τη φονική πυρκαγιά

Το Μάτι από ψηλά μετά τη φονική πυρκαγιά

Εμπρακτη βοήθεια στα... αυτονόητα που δεν δίνονταν

Την ίδια ώρα στην συνολική προσπάθεια της κυβέρνησης και των υπουργών της για την επούλωση των πληγών των κατοίκων στο Μάτι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας προχώρησε και αυτός με τη σειρά του σε μια σειρά αποφάσεων που φανερώνουν τον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα της κυβέρνησης ΝΔ όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές.

Οπως έγινε γνωστό το περασμένο διάστημα, οι αλοιφές και άλλα παρόμοια φάρμακα για τα εγκαύματα δεν συνταγογραφούνταν στους τραυματίες της φωτιάς, καθώς θεωρούνταν καλλυντικά. Με απόφαση του αρμόδιου υπουργού πλέον οι εγκαυματίες θα παίρνουν τα φάρμακά τους δωρεάν.

«Εμάς δεν μας ενδιαφέρει να ασχολούμαστε με το παρελθόν, είμαστε εδώ για να δίνουμε λύσεις. Δεν είναι ανεκτό από την πολιτεία να ταλαιπωρούνται αυτοί οι άνθρωποι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.



Η επιβεβαίωση Πέτσα

Τα όσα προαναφέρθηκαν επιβεβαίωσε και σήμερα, Τρίτη (23/07) ένα χρόνο μετά την τραγωδία στο Μάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας κατά τη διάρκεια του πρώτου briefing για την ενημέρωση των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Πέτσας εξήγγειλε ότι στο εξής θα έχουν οι εγκαυματίες δωρεάν πρόσβαση σε θεραπεία, φάρμακα κ.ο.κ. Επίσης, οι πυρόπληκτοι που υπολογίζονται σε 4.334, απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής του ΕΝΦΙΑ, για μια πενταετία. Η σχετική δράση έχει κόστος 10 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, θα διατεθούν 20 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση και την ανάπλαση της περιοχής. Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, σήμερα θα εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και θα προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η συγκρότηση ειδικού φορέα για την αποκατάσταση περιοχών, όπως το Μάτι, ο Ν. Βουτζάς, η Κινέτα.

Νίκος Μαρουλίδης
iefimerida.gr