«Θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μείωση φόρων από το 2020», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της τρίτης ημέρας των προγραμματικών δηλώσεων.
Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι προγραμματική δέσμευση είναι «να αποκτήσει αξία το ακίνητο του Έλληνα με μείωση φορολογικών βαρών, μείωση διοικητικών βαρών, θωράκιση αγοράς ακινήτων, ανάδειξη αξίας δημόσιας περιουσίας».
«Πρωταρχικός στόχος είναι η ανάπτυξη με υψηλότερους ρυθμούς, υγιή τραπεζικό τομέα, ψηφιακό αποτύπωμα και αυξανόμενες θέσεις πλήρους απασχόλησης και δίκαιη διανομή πλούτου», τόνισε ο υπουργός κατά την έναρξη της ομιλίας του.
«Το πρώτο τρίμηνο του 2019 το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε μολις 1,3% του ΑΕΠ σε σχέση με πέρυσι. Προγραμματική δέσμευση είναι η αύξηση και διατήρηση σε υψηλά επίπεδα. Στόχος η βελτίωση σύνθεσης πλούτου με έμφαση στις επενδύσεις και εξωστρέφεια. Ολες οι επιλογές μας θα είναι προσανατολισμένες στην επίτευξη αυτών των στόχων», τόνισε αναφερόμενος στην προγραμματική ατζέντα για την επίτευξη της ανάπτυξης.
«Η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα γίνει με την ενίσχυση ηλεκτρονικών συναλλαγών και την υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση φορολογικών δηλώσεων», είπε και συμπλήρωσε ότι η μείωση των φόρων «μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερα έσοδα γιατί θα μειωθεί η φοροδιαφυγή».
«Μειωμένη κατά 22% η πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ»
Αναφορικά με το φορολογικό σύστημα, ο Χρήστος Σταϊκούρας τόνισε ότι οι οφειλές των πολιτών «προς την εφορία είναι σήμερα 104 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυξημένες 46% από το τέλος του 2014. Προγραμματική δέσμευση είναι νέα φορολογική πολιτική με κοινωνική μέριμνα και αναπτυξαική διάσταση»
Ακόμα, εστίασε στις τρεις προτεραιότητες για το φορολογικό:
«Άμεση και σημαντική η μείωση του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση Σεπτεμβρίου θα είναι μειωμένη κατά 22%. Δεν εξαιρείται κανείς από την μείωση φόρου. Δεν είναι οριζόντια»
Αναφερόμενος στον λαϊκισμό του πρώην πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, είπε: «Πόσοι είναι οι ιδιοκτήτες με περιουσία άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ; Είναι 14,8 χιλιάδες στα 7,3 εκατομμυρίων ιδιοκτησιών. Η ελάφρυνση για αυτούς είναι 22 εκατομμύρια έναντι 465 εκατομμύρια συνολικής ανακούφισης.
Όλη η βοήθεια πηγαίνει στα χαμηλα΄εισοδήματα και μεσαία τάξη που εσείς πλήξατε. Ανακουφίζουμε συμπολίτες μας με όρους φορολογικής ισότητας».
Για τις 120 δόσεις και τη μείωση φόρου επιχειρήσεων
«Δεύτερη προτεραιότητα η βελτίωση ρύθμισης 120 δόσεων. Αυτή όμως θα είναι η τελευταία. Μετά την λήξη της θα υπάρχει μόνιμο εύλογο και δίκαιο πλαίσιο. Μετά από το πρώτο φορολογικό, προγραμματική δέσμευση είναι η κατάθεση νέου με ορίζοντα υλοποίηση τετραετίας. Το σταθερό φορολογικό πλαίσιο θα ενσωματώνει όλες τις φορολογικές αλλαγές. Θα προβλέπει σταδιακή μείωση συντελεστών. Θα υπάρξει μείωση φόρου επιχειρήσεων και συγκροτημένη παρέμβαση για την αγορά παιγνίων», επισήμανε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θεσμοθετείται «θέση διευθυντή για φορολογικούς ελέγχους που θα προέρχεται από την δημόσια διοίκηση και δεν θα επιλέγεται από την Κυβέρνηση».
Ακόμα, Μίλησε ακόμη επισκόπηση δαπανών σε όλους τους φορείς, θέσπιση ρεαλιστικών ορόφων δαπανών και εκτέλεση πρόγράμματος δημοσίων επενδύσεων.
«Χρέος όλων είναι η τήρηση των προϋπολογισμών. Οι προσλήψεις που έχουμε πει είναι εντός προϋπολογισμού», συμπλήρωσε ακόμη ο υπουργός Οικονομικών.
Απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε: «Να μιλήσουμε για πεπραγμένα αλλά μακριά από αυταπάτες.
Να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Να μιλήσουμε για αφορολόγητο που η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και κάποιοι έλεγαν ότι θα παραιτούνταν. Σήμερα η οικονομία τελεί υπο την ενισχυμένη εποπτεία των δανειστών μας.
Τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε ασταθή ισορροπία. Η ανταγωνιστικότητά υποχωρεί. Το ιδιωτικό χρέος διογκώνεται. Η χώρα δεν επέστρεψε σε επενδυτική βαθμίδα.
Οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν έχουν εκκαθαριστεί και οι κεφαλαιακοί περιορισμοί υφίστανται. Τα 10 χρόνια είναι πολλά και η επιστροφή στην κανονικότητα αποτελεί ζητόυμενο. Όμως παρόλα τα προβλήματα η οικονομία εξακολουθεί να διατηρεί δυνατά σημεία. Πάει πολύ να κουνάτε το δάχτυλο όταν σε προγραμματικές δηλώσεις λέγατε ότι θα εισπράττατε μετριοπαθώς 3 δισεκατομμύρια σε ένα χρόνο από πάταξη φοροδιαφυγής λαθρεμπορίου και τελικά εισπράξατε 300 εκατομμύρια ευρώ σε τέσσερα χρόνια. Κομμένα λοιπόν τα λόγια όταν απέχουν από τις πράξεις».
Μετά την κριτική στην απελθούσα κυβέρνηση Τσίπρα, τόνισε ότι οι τράπεζες θα αποτελέσουν εκ νέου μοχλός ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα προχωρήσουν «οι διαδικασίες για την αποπληρωμή δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου».
«Επενδύσεις και μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων»
Σχετικά με την ενίσχυση της αξιοπιστίας της χώρας, ανέφερε ότι αυτή θα επιτευχθεί με υλοποίηση διαρθρωτικών παρεμβάσεων, διόγκωση των επενδύσεων, τόνωση της ρευστότητας και με υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης.
«Όλα αυτά θα συμβάλλουν στη βελτίωση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους, οδηγώντας στη δυνατότητα μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων», πρόσθεσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.
«Συνεπώς, ό,τι είπαμε προεκλογικά, το επαναλαμβάνουμε και σήμερα. Εντός και εκτός Ελλάδας. Και βήμα-βήμα το υλοποιούμε!Με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και αυτοπεποίθηση», επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών.