02 Ιουλίου 2019

Ο Τσίπρας ακύρωσε το debate λόγω Συνόδου Κορυφής, αλλά την ίδια μέρα πήγε στην Κρήτη

«Δεν μπορώ να φύγω πριν τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες» έλεγε όταν επεδίωκε να ματαιωθεί η τηλεμαχία που είχε οριστεί για σήμερα το βράδυ  - Τελικά όμως έφυγε από τις Βρυξέλλες, αφήνοντας στο πόδι του τον Ισπανό Πέδρο Σάντσεθ και πέταξε με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για  να μιλήσει σε κομματική εκδήλωση στην Κρήτη

Λίγες ημέρες μετά την συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής που ματαίωσε το debate των πολιτικών αρχηγών την 1η Ιουλίου αποδεικνύεται ότι αυτός που δεν ήθελε την ουσιαστική αντιπαράθεση με τους πολιτικούς αρχηγούς ήταν ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός - δια του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακομματική Επιτροπή κ. Νάσου Ηλιόπουλου - είχε ζητήσει την ματαίωση του debate την 1η Ιουλίου και την αναζήτηση μιας νέας ημερομηνίας - η οποία τελικά δεν στάθηκε δυνατή - επικαλούμενος την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για τους νέους επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Αμέσως μετά τη διακοπή των εργασιών του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι οποίες θα συνεχιστούν αύριο στις 11 το πρωί, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι αναχωρεί από τις Βρυξέλλες λόγω «ανελαστικών προεκλογικών υποχρεώσεων» και ότι στις συνομιλίες που θα συνεχιστούν αύριο στη Βελγική κυβέρνηση θα τον εκπροσωπήσει ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Η... ανελαστική προεκλογική υποχρέωση δεν είναι άλλη από την ανοικτή ομιλία που έκανε το βράδυ στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Επί της ουσίας ο πρωθυπουργός εγκατέλειψε μια μείζονος σημασίας για τη χώρα και την ΕΕ διαδικασία για να παραστεί σε μια αμιγώς κομματική εκδήλωση η οποία όλως τυχαίως πραγματοποιήθηκε περίπου την ίδια ώρα και ημέρα που είχε αρχικά οριστεί η τηλεμαχία των πολιτικών αρχηγών! Πέταξε, μάλιστα, απευθείας στην Κρήτη από τις Βρυξέλλες με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος.

Και αυτό δεν είναι το μόνο μεμπτό...που αποκαλύπτεται 

Όλο το προηγούμενο διάστημα τόσο ο κ. Τσίπρας, όσο και το επικοινωνιακό επιτελείο της Κουμουνδούρου, επιδόθηκε σε έναν αγώνα δρόμου για ρίξει τον «μουντζούρη» για την ματαίωση του debate, στο ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και βέβαια στον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτοξεύοντας και τους γνωστούς μύδρους ότι κρύβονται, δεν επιθυμούν τον πολιτικό διάλογο αλλά τους μονολόγους κ.ο.κ.

«Έχω την αίσθηση ότι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους» έλεγε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στις 22/6 όταν ρωτήθηκε σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης του debate για να σημειώσει στην συνέχεια: «Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να είμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες».

Σε μια επίδειξη πολιτικού... αλτρουισμού ο Αλέξης Τσίπρας είχε αφήσει μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο να βγει στο ντιμπέιτ ακόμα και μέσω skype από τις Βρυξέλλες!

Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας που εμφανιζόταν τότε και ως υπέρμαχος μιας «αληθινής» τηλεμαχίας είχε ασκήσει κριτική και για τον τρόπο διεξαγωγής της τηλεοπτικής αναμέτρησης: «Ετσι όπως την ετοιμάζουν αυτή την αναμέτρηση, παράλληλοι μονόλογοι αναμένεται να είναι, οπότε μπορώ να βγω με skype από τις Βρυξέλλες. Εχω την αίσθηση ότι πολιτικοί μου αντίπαλοι δεν επιδιώκουν την ουσιαστική αντιπαράθεση και επιμένουν σε παράλληλους μονολόγους», σημείωνε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Υπάρχει ωστόσο ένα υπαρκτό θέμα εφόσον δεν θα μπορώ να είμαι στην Αθήνα την ημέρα της αντιπαράθεσης. Καθότι δεν μπορούμε να ξέρουμε αν θα τελειώσει και τι ώρα θα τελειώσει η διαδικασία στις Βρυξέλλες».

Η στάση αυτή του κ. Τσίπρα είχε προκαλέσει και οξύτατη αντιπαράθεση μεταξύ των κομμάτων 

Η Πειραιώς άσκησε κριτική στα όσα καταλόγισε ο κ. Τσίπρας στους πολιτικούς του αντιπάλους σχετικά με το ντιμπέιτ. «Οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι επιθυμούν τους παράλληλους μονολόγους, ενώ εκείνος τάχα τον διάλογο είναι δηλωτικές της αδιόρθωτης αλαζονείας του. Πόσο μάλλον όταν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιχειρούν να βρουν μια λύση σε ένα πρόβλημα που ουδόλως προκάλεσαν», ανέφερε χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΝΔ .

Στο θέμα επανήλθε ο Συριζα με non paper σημειώνοντας:

«Με δεδομένη την πραγματοποίηση έκτακτης Συνόδου Κορυφής το βράδυ της 30ης Ιουνίου στις Βρυξέλλες, ενημερώσαμε όλα τα κόμματα για την ανάγκη αλλαγής της ημερομηνίας διεξαγωγής του debate των πολιτικών αρχηγών, δηλώνοντας εξαρχής ότι από την πλευρά μας είμαστε ανοιχτοί σε οποιαδήποτε άλλη ημερομηνία».
Τόνιζαν δε πως «η ΝΔ δήλωσε διαθεσιμότητα για δύο ημερομηνίες, την 27η και 28η Ιουνίου. Από την πλευρά μας δηλώσαμε προφανώς διαθέσιμοι και για τις δυο».

Και ο ΣΥΡΙΖΑ σημείωνε: «Καλούμε τα υπόλοιπα κόμματα να αποδεχτούν μία από τις δύο αυτές ημερομηνίες, ώστε να μην ακυρωθεί το χρήσιμο για την προγραμματική αντιπαράθεση και την ενημέρωση του ελληνικού λαού debate, πριν από τις κάλπες της 7ης Ιουλίου».

ΚΚΕ: οχι σε παιχνιδια σκοπιμότητας

Στον χορο των αντιδρασεων είχε μπει και το ΚΚΕ που επισήμανε οτι δεν θα παρει μερος σε παιχνιδια σκοπιμοτητας και πως δεν προτίθεται να αλλαξει αρδην τον προεκλογικο του σχεδιασμο. "Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή που συζητήθηκε το θέμα του ντιμπέιτ στην αρμόδια διακομματική επιτροπή προσπάθησε εποικοδομητικά να συμβάλει στην πραγματοποίησή του. Παρά το γεγονός ότι είχε προγραμματισμένη κεντρική προεκλογική συγκέντρωση, στη Θεσσαλονίκη, την 1η Ιουλίου, δέχτηκε να μεταθέσει την ημερομηνία προκειμένου να διευκολύνει . Επίσης με προτάσεις στη διακομματική επιτροπή συνέβαλε έτσι ώστε η όλη διαδικασία του ντιμπέιτ να είναι όσο γίνεται πιο ζωντανή.